Növényvédelem

DowDuPont: 2016-ban még minden a megszokott módon működik

Agrofórum Online

A teljes összeolvadás 1,5-2 évet is igénybe vesz, így 2016-ban a magyar termelők még semmit nem éreznek a változásból.

A DuPont Magyarország Kft. 2016. január 6-án, Debrecenben rendezett növényvédelmi konferenciát, amelyre több száz gazdálkodó volt kíváncsi. A rendezvény kezdetén Kovács Gyula igazgató elsőként természetesen a Dow és a DuPont egyesüléséről tájékoztatta a megjelenteket.

„Ez egy házasság a két vállalat között, a Dow és a DuPont összeolvadt” – mondta a szakember a december közepén megtörtént szerződéskötés kapcsán. Mint azt kifejtette, a DowDuPont 2016. második felére jön csak létre, amelyet azonnal három része osztanak (Agriculture Company –ebben egyesül a DuPont és a Dow vetőmag- és növényvédőszer-üzletága; Material Science Company – többek között csomagolás, közlekedés és infrastruktúra iparágakban jelenik meg termékeivel; Speciality Products Company – a DuPont és a Dow több üzletágának összevonásából keletkező cég fő profilját az elektronikai termékek fogják jelenteni).

A teljes folyamat 1,5-2 évet is igénybe vesz majd, ennek is köszönhető, hogy 2016-ban a magyar termelők még semmit nem éreznek a változásból. „Ebben az évben még versenytársak leszünk, nem kommunikálunk egymással, tehát a szokott módon történik majd minden” – hangsúlyozta Kovács Gyula.

A végleges összeolvadás egyetlen akadálya az amerikai versenyhivatal lehet, de a három részre osztás vélhetően zökkenőmentessé teszi az egyesülést.

A mezőgazdasági vállalat a DuPont nevet viseli majd

A három rész egyike a növényvédelem és a vetőmag üzletágakat foglalja majd magában. A mezőgazdasági vállalat neve a jövőben DuPont lesz. Az új DuPont tehát magába foglalja majd a DuPont és a Dow növényvédő szereit és vetőmagjait is.

„Mit hoz számunkra a változás?” – tette fel a kérdést Kovács Gyula, aki elárulta, hogy később az ajánlatok mindenképpen módosulni fognak, de csak akkor, ha az átalakulás teljesen végbement. „A növényvédelem területén a DuPont és a Dow termékei nagyon jól kiegészítik egymást. Nagyon kevés esetben fordul az elő, ahol valamelyik termék ütheti a másikat”.

A DowDuPont éves forgalma várhatóan akkora lesz, mint Magyarország éves GDP-jének 70 százaléka. „Ez egy óriási cég, és ezért is volt szükség arra, hogy három részre osszák”.

Kovács Gyula azt is elmondta, hogy az új DuPont a legnagyobb vetőmagos és növényvédős cég lesz a nemzetközi piacon. Ha csak a növényvédelmet nézzük, akkor a harmadik, míg kizárólag a vetőmag piacon a második, összesítve azonban az első helyre ugranak.

Az idei év tehát még nem hoz változást a DuPont partnerei életében, a jövő pedig még sok kérdést tartogat, amire a következő 1-2 évben kapnak választ a magyar gazdálkodók.

(Gribek Dániel – Agrofórum Online)

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

5 tipp a növényvédő szerek tárolásához

2024. szeptember 17. 09:40

A növényvédő szerek drágák és nem állnak el örökké. A megfelelő tárolás és a készlet nyomon követése kíméli a pénztárcát és fokozza a hatékonyságot.

Az invazív ázsiai lódarázs visszaszorításában magyar kutatók is segítenek

2024. szeptember 16. 11:10

A módszer lényege, hogy egy miniatűr jeladót rögzítenek a darazsakra, így azok elvezetnek a fészekhez.

A Salmonella baktérium lehet a klímaváltozás egyik nyertese

2024. szeptember 6. 13:10

A meleg és a pára nemcsak a növénybetegségeknek kedvez, hanem a nyomukban elszaporodó Salmonellának is, amely a nyers zöldségekkel fertőz.

Legfontosabb tudnivalók a gyomirtó szerek okozta károkról

2024. szeptember 2. 14:40

A gyomirtó szerek használata körültekintést igényel, mert elővigyázatlan használatukkal több kárt lehet okozni, mint hasznot.

A fungicid-rezisztencia jelentősége

2019. január 14. 08:25

A kémiai védelem az integrált növényvédelem egyik jelentős eszköze. A növényvédő szerek, ezen belül is a fungicidek alkalmazásának eredményességét azonban számos tényező negatívan befolyásolja.

Szántóföldi növényvédelmi előrejelzés: hamarosan időszerűvé válik a tavaszi regulátoros kezelés

2023. március 7. 09:23

Március közepén továbbra is gyakran borús, hűvös az időjárás. A nappali maximum hőmérséklet nem éri el a 10 C0 fokot, viszont már ritkulnak az éjszakai fagyok.

Peronoszpóra fajok jelentősége szántóföldi kultúrákban

2019. január 23. 04:36

A szerző célja, hogy a peronoszpóra eredetű betegségeken belül felhívja a figyelmet és ismertesse a szóján (Glycine max) károsító Peronospora manshurica, valamint az őszi káposztarepcét (Brassica napus L. convar. napus) és az olajretket (Raphanus sativus var. oleiferus) fertőző Peronospora parasitica kórokozó gombafajok jelentőségére, bemutatva tüneti megjelenésüket és a védekezési lehetőségeket.

Kertészeti növényvédelmi előrejelzés: károsít az almamoly és a lisztharmat

2022. június 29. 10:12

A rovarkártevőknek kedvez ez az időjárás, egyedül az általános levéltetű fertőzöttség csökkent minimálisra.