Egy holland vállalkozó, Willem Jonkman fejlesztésével helytakarékos megoldás született a paradicsomtermesztésben, megkoronázva terméshozam-növekedéssel.
A jelenleg elért eredményeink azt mutatják, hogy majdnem 2-3-szor több koktélparadicsomot tudunk négyzetméterenként termeszteni, mint az üvegházakban. Egy jól képzett üvegházas termesztő körülbelül 40 kg/ m2-t termeszt, míg mi 110 kg/ m2-t takarítunk be. Olyan rendszereket tudunk biztosítani, amelyek lehetővé teszik az ellenőrzött paradicsomtermesztést kettő, vagy akár öt szinten
– mondta Willem Jonkman, a Hortigold alapítója és vezérigazgatója.
2020-ban Willem egy olyan termesztési eljárással végzett kísérleteket a paradicsommal, amelyet nem gyakran lehet látni a vertikális farmokon. Egy hathetes kísérletet csinált, amelynek célja a függőleges gazdaságokban történő horizontális termesztéshez szükséges összes kulcsfontosságú eszköz felkutatása volt. A függőleges helyett a vízszintes termesztés oka a helytakarékosság és a terméshozam növelése, valamint a növény központi helyre való helyezése.
A Hortigold technológiai vállalatként indult, amely a robotok számára PCA-kat (nyomtatott áramkörös lemezeket), alaplapokat és nyomatokat szállít olyan eszközökhöz, mint a kamerák, biztonsági rendszerek és száloptikai hálózati alkatrészek, de az utóbbi időben a cég széles körű technológiai ismereteit a haszonnövények termesztésére is felhasználja.
Virágzó paradicsomkísérletek
Hogyan lehetséges, hogy egy elektronikai vállalat ilyen rövid idő alatt olyan eredményeket érhet el, amelyek a kertészeknek korábban soha nem sikerült? Kísérletezni kezdtünk, és a technológiát arra használtuk, hogy tökéletes körülményeket teremtsünk egy adott növény számára
– folytatta Willem.
Ez a technológia lehetővé teszi számunkra, hogy adatokat gyűjtsünk a növény folyamatainak optimalizálásához és egy költséghatékony és fenntartható rendszer létrehozásához. A kísérletezéssel pedig még a poszméhek kaptárban tartásával kapcsolatos ismeretekre is szert tettünk. Gyakran látni, hogy az állatok zavarttá válnak egy beltéri farmon, de mi úgy állítottuk be a spektrumot, hogy nyugodtan végezhessék a munkájukat, és kellemes életkörülményeket biztosítsunk számukra.
Az új termesztési koncepció megalkotásához a Hortigold számos érzékelőt fejlesztett ki, amelyek például a növény vízfogyasztását mérik. Emellett feltérképezik a levélelemeket, például a hőmérsékletet és a páratartalmat, és így a beltéri környezet könnyűszerrel a kívánt feltételekhez alakítható. Sőt, a megvilágítást, a páratartalmat, a klímát és az öntözést is úgy lehet szabályozni, amire a növénynek az adott napszakban vagy egy adott növekedési szakaszban éppen szüksége van.
Ráadásul nem bocsátunk ki CO2-t, és csak töredékét használjuk annak, amit a kertészetekben általában használnak. A beltéri és kültéri karbonlábnyom nincs hatékonyan használva. Háromhavonta körülbelül 12 kg szén-dioxidot használunk, ami kevesebb, mint egy átlagos üvegházban. Hasonlóan járunk el a vízfelhasználással, a szükséges tápanyagokkal és a világításhoz szükséges energiával is. Az érzékelők és a szoros nyomon követés révén nemcsak megfizethetőbbé, hanem fenntarthatóbbá is tehetjük a beltéri termesztést. Eddig a következő fajtákat termesztettük: Brioso, Tomagino és a Yoom (szerk. lila umami paradicsom)
– magyarázta Willem.
A vállalat jelenleg készen áll arra, hogy további fajtákkal indítson kísérleteket, hogy a különböző paradicsomok és más növények „növekedési receptjeinek” széles skáláját kínálhassa.
Mindössze ennyire van szükség: egy üres üvegházra, és hozzá a „New Horizon” termesztési koncepcióra. Bár a teljes termesztési megoldás drágább, mint egy üzemelő üvegház, Willem azt állítja, hogy egyrészt csak 60%-át igényli annak, amit egy üvegház felhasználna, másrészt tartósabb is. Így végül a termesztés végén a rendszer olcsóbbnak bizonyul a munka- és erőforrás-hatékonyság szempontjából.
A Hortigold előszeretettel nevezi saját megoldását a jövő üvegházának: „New Horizon farm”. Willem elképzelése az, hogy „termesztőcelláikat” egy üvegházban helyezzék el, mivel ez az egyik legolcsóbb rendezési terv, amely más épületekhez képest alacsony költségekkel jár. A megoldás olyan modulokban kapható, amelyek 8 cellából állnak, ebből 8 körülbelül 1 hektárnyi területet fed le.
Ez lehetővé teszi a termelők számára, hogy modulonként különböző fajtákat termesszenek. Azon túl, hogy egyszerre több növényt is lehet termeszteni, a modulok között szinergia hozható létre. Amennyiben négy modult helyeznek el különböző fajták vagy kultúrák számára, a modulok közötti „együttműködést” kell alkalmazni. Gondoljunk csak egy termesztőterem hűtésére, a felesleges hőmennyiség átcsoportosítására, és csúcsidőszakok beiktatására az energiaköltségek csökkentése érdekében
– mutatott rá Willem.
Szabályozhatóan gazdaságos LED-es lámpák
A Hortigold házon belül fejlesztette ki a kiválóan szabályozható LED-lámpákat. A vezérlőket a termesztőhelyiségen kívül helyezik el, elsősorban azért, hogy a termesztőcellákba ne jusson többlethő, és helyet takarítsanak meg. A LED-lámpák teljes egységként vagy szakaszonként is vezérelhetők.
A növény bizonyos részeit meghatározott módon tudjuk megvilágítani, így költséget takaríthatunk meg, ami lehetővé teszi számunkra, hogy energia-hatékonyak legyünk, és végső soron jobb és több élelmiszert hozzunk létre
– állapította meg Willem, aki arra is rámutatott, hogy a vízszintes termesztés egyik előnye, hogy a paradicsomok mindössze 20 cm távolságra vannak egymástól, és összességében alacsonyabbak. Ez lehetővé teszi, hogy minden növényt teljes szélességében megvilágítsák, „amit egyébként nem tennének meg”.
Forrás: https://www.hortidaily.com/article/9521346/twice-as-many-tomatoes-than-a-greenhouse-at-40-less-cost/