Zöldség-Gyümölcs

A növénygenetikus felfedezte, hogy mi befolyásolja a paradicsom alakját

Agrofórum Online

A paradicsom alakja fontosabb, mint azt sokan gondolnánk. Míg egyes nemesítési módszerek a betegségekkel szembeni ellenálló képességre, a nagyobb terméshozamra vagy a szárazságtűrésre összpontosítanak, Esther van der Knaap, a Georgiai Egyetem növénygenetikusa a kutatócsoportjával egy lépéssel közelebb került a paradicsom termésének alakját szabályozó fehérjekapcsolatok feltárásához.

A termés megjelenésének teljesen meg kell felelnie az adott piaci rétegnek, így egy szeletelhető paradicsomnak más az alakja, mint egy olyan paradicsomnak, amelyet pörköltekhez és levesekhez használunk, vagy amelyet snackként fogyasztunk. A fogyasztók is felismerik ezt, de a paradicsomforma kiválasztásának gyakorlati okai is vannak

– mondta Van der Knaap.

Mind a fogyasztó szempontjából, amikor friss terméket vásárol a boltban, mind a termelők számára fontos a paradicsom alakja és mérete. Ki lehet fejleszteni a legjobb, betegségeknek ellenálló fajtát, de ha az nem a megfelelő méretekkel rendelkezik a tervezett felhasználáshoz, akkor nem biztos, hogy új fajtaként el fog fogyni a piacon.

Van der Knaap, az Agrár- és Környezettudományi Egyetem professzora mintegy 20 éve kutatja a gyümölcs alakjának meghatározó molekuláris és genetikai jellemzőit azzal a céllal, hogy felvértezze a növénynemesítőket a gyümölcsök legkeresettebb tulajdonságainak előállításához szükséges információkkal.

Minél többet tudunk arról, hogyan szabályozzuk a paradicsom formáját, annál több segítséget nyújthatunk a más növényeken dolgozó nemesítőknek

– magyarázta Van der Knaap, aki szerint a különböző növényfajták – például a paradicsom és a paprika – szerkezeti jellemzői és génállománya megegyezik.

A növénynemesítési, genetikai és genomikai intézetben működő Van der Knaap laboratóriumának új tanulmányában (amely nemrég jelent meg a New Phytologist című folyóiratban) megállapították, hogy a TONNEAU1 rekrutációs fehérje motívumok (TRM) és az ovatív fehérjék (OFP) közötti kölcsönhatás számos növényfajban, köztük a paradicsomban is összefügg a növényi formák szabályozásával. A TRM-OFP kölcsönhatásnak az alak szabályozásában betöltött funkciója azonban egyelőre nem ismert.

Néhány évvel ezelőtt a TRM család egyetlen génjéről publikáltunk, amely befolyásolja a formát, de kiderült, hogy sokkal több finomítás rejlik benne. Mára megállapítottuk, hogy több más TRM is megtalálható ugyanabban a családban, amelyek feladata a gyümölcsök alakjának kialakítása

– fejtette ki Van der Knaap.

Ezek az új eredmények azt mutatják, hogy a TRM fehérjecsaládnak a jelek szerint szerepe van a növény által létrehozott gyümölcs alakjában. Mivel a különböző gének különböző irányokban szabályozzák a gyümölcs növekedését – gondoljunk csak a széles vagy a magas formákra –, a nemesítők elkezdhetik alkalmazni Van der Knaap kutatásait a gyümölcs alakjának betegségeknek ellenálló génekkel való szabályozására, hogy optimális piaci fajtákat hozhassanak létre minden egyes gyümölcsfajta számára.

A laboratóriumom nem közvetlenül új fajták nemesítésével foglalkozik, de ezzel a kutatással olyan eszközöket adtunk a nemesítőknek, amelyekkel pontosan azt tehetik, amit a piac megkövetel

– jelentette ki Van der Knaap.

Ha egy bizonyos formát kell létrehoznunk, most már tudjuk, hogy melyek azok a kulcsfontosságú részek, amelyek hozzájárulnak ehhez. Ha már – a nemesítési ciklus nagyon korai szakaszában – meg tudunk győződni arról, hogy a gyümölcsök megfelelő méretűek és alakúak lesznek, akkor a nemesítési ciklus felgyorsítható. Ez a kutatásunk célja.

Bár Van der Knaap csapata kimutatta, hogy a TRM-OFP fehérje kölcsönhatása befolyásolja az alakot, a változások azonban a vártnál sokkal finomabban jelentkeztek.

Mind az OFP, mind a TRM mutációitól azt vártuk, hogy jelentős mértékben befolyásolják majd a forma változását. Azonban kiderült, hogy ez a hatás nagyon csekély, ami arra ösztönöz bennünket, hogy egy kicsit mélyebbre kell ásnunk, hogy kiderítsük a forma kialakításának egyéb komponenseit

– mondta.

Arra számítunk, hogy a TRM-OFP fehérje interakciói sok más növényben is előfordulnak, ezért minden olyan kutatás, amely több fényt vet erre a folyamatra, várhatóan többet tár majd fel a növényi sejtosztódás szabályozásának folyamatáról.

Forrás: https://www.hortidaily.com/article/9525261/us-ga-plant-geneticist-uncovers-what-influences-tomato-shape/

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Fekete retek: epeproblémákkal nem javallott!

2024. november 5. 13:10

A fekete retek a modern étrendben ugyan kevésbé jelentős zöldségként szerepel, ám az emésztési panaszok és a köhögés elleni gyógyhatása miatt mindmáig népszerű.

Ettől különleges az elefántfokhagyma

2024. november 4. 07:10

Az elefántfokhagyma sokkal lágyabb ízű és lédúsabb, ezért nem tudja kiváltani teljes mértékben sütés-főzés során az intenzív ízű fokhagymát.

Édesburgonyából is készíthetünk szeszes italt

2024. október 30. 06:40

A Juranggae 60% rizst és 40% lila édesburgonyát tartalmaz, és hagyományos lepárlási módszerrel készítik, mesterséges adalékanyagok nélkül.

Ültetőgödör: hogyan alakítsuk ki megfelelően?

2024. október 29. 17:10

Megtörtént a facsemete kiválasztása, és most hazavisszük az ültetésre kiszemelt növényt. Ahogy az egészséges facsemete kiválasztása sem egyszerű művelet, úgy a fa gyökérzetét befogadó ültetőgödör kialakítása is körültekintést igényel. Videónkban Sipos József szaktanácsadó javaslatait mutatjuk be nézőinknek.

Hogyan hat a LED világítás a paradicsom termésmennyiségére?

2021. május 21. 05:16

A felső LED megvilágítással kombinált technológiák bevezetésével a minőség és hozam maximalizálása a cél.

Mihez kezdjünk az éretlen paradicsommal?

2022. október 15. 05:36

Hirtelen ránk köszöntött a hűvös ősz, ami nem fogja hagyni, hogy minden paradicsomunkat éretten szüreteljük le a kertben. Az éretlen paradicsombogyók a komposzton is jó helyen lesznek, de vajon nem lehetne a konyhában is felhasználni őket? Íme néhány ötlet!

Jelentős áttörést értek el a paradicsom barna termésráncosodás vírus elleni küzdelemben

2021. június 2. 07:41

A 2017 óta zajló kutatás-fejlesztési időszak erőfeszítéseit követően a TomaTech-nek sikerült meghatározni olyan DNS-markereket, amelyek a vírussal szembeni rezisztenciáért felelősek.

A HREZ (magas ellenálló-képességű) paradicsomok egészségesek maradnak

2023. október 5. 13:40

A HREZ (az Enza Zaden cég magas ellenálló képességű növényeinek) bevezetése azokat a termesztőket hivatott támogatni, akiknek az elmúlt években a ToBRFV-vel kellett megküzdeniük.