25℃ 18℃
szeptember 10. Nikolett, Hunor, Miklós
Gépinfo

A paradicsomszedő robot csak az érett gyümölcsöt takarítja be

Agrofórum Online

Az élelmiszer-termelés jövője nagyobb hatékonyságot, fenntartható gyakorlatot és a hozam maximalizálását követeli meg minden egyes lépésnél. A paradicsom jövőbeli termelésének optimalizálása érdekében a Syngenta Vegetable Seeds nemrégiben együttműködött a pittsburghi székhelyű Four Growers, Inc. társasággal, hogy a GR-100 robotbetakarítót paradicsomipari kutatások keretében teszteljék.

– A robot látja a paradicsomot, azonosítja annak érettségét, eldönti, hogy leszedje-e vagy sem. Ha úgy dönt, hogy leszedi, akkor felmegy, beszívja a vákuumrendszerbe, az áthalad rajta egy csövön keresztül, és egy ládába pottyan. Ezután a láda átkerül a csomagoló kocsiba – szemléltette Zack Walker, a Four Growers mezőgazdasági mérnöke.

– Ez az együttműködés segít összekötő kapocsként szolgálni a géntechnológia és az automatizálás között – jelentette ki Ruud Kaagman, a Syngenta globális termesztési egységének paradicsomért felelős vezetője.

A robotizáció sikere a jövőben a robotika különböző növényi jellemzőkkel történő alkalmazásában rejlik. Ezzel az együttműködéssel a robotizált betakarításhoz adaptált fajtákat láthatunk majd, amelyek lehetővé teszik a termesztők sikerét.

A robotika a genetikával párosítva a technológiát és a természetet egyesíti, hogy jobb jövőt teremtsen ennek az egészséges növénynek, amelyet világszerte fogyasztanak. A Syngenta és a Four Growers közötti munka gyorsabb termesztési fejlődéshez, kevesebb élelmiszer-hulladékhoz, valamint több elégedett termelőhöz és fogyasztóhoz vezethet.

A munkaerőköltség csökkentésének lehetővé tétele

Ma a paradicsomot emberkéz által takarítják be, ami a teljes termelési költség jelentős részét – akár 30%-át – teszi ki. A költségek mellett a termelők egyre nehezebben találnak elegendő munkaerőt. Az elhatalmasodó munkaerőhiány miatt a termelőknek megoldásokra van szükségük, hogy a fogyasztók számára biztosítsák a szükséges paradicsomhoz való hozzáférést.

Fotó: Hortidaily.com

A robotizált betakarítás

– A robotika alkalmazása a mezőgazdaságban lehetővé teszi, hogy jobb minőségű, egészségesebb és megfizethetőbb termékeket fogyasszunk – mondta Brandon Contino, a Four Growers vezérigazgatója.

Ellentétben más gépekkel, amelyeket ma a földeken látunk, amelyek minden terményt (érettet vagy éretlent) egy menetben betakarítanak, a Four Growersnél a robotika és a mesterséges intelligencia lehetővé teszi számunkra, hogy a termékeket egyenként szedjük le, így csak a tökéletesen éretteket szüreteljük le.

A betakarító robotok időt és emberi erőforrásokat takaríthatnak meg. A Syngenta számára fontos, hogy a Four Growers-szel együttműködve felkészüljön a jövő termesztési módszereire, és teljes mértékben megértse a termelők igényeit.

Robotika a paradicsomkutatásban

A betakarítórobotok hatékonyságának optimalizálásához a termelőknek egy olyan kombinációval kell rendelkezniük, amely egy intuitíven kezelhető gépet és a velük való együttműködéshez tervezett növényeket foglal magában. Ezért a Syngenta a fejlesztés kutatási szakaszába bevonja a robotikát, hogy kiválassza a gépi betakarítással legjobban együttműködő növénystruktúrákat.

– A Syngenta a termesztők jövője számára fejleszt növényfajtákat, ezért meg kell értenünk, hogyan fogják a termelők 5-10 év múlva működtetni a gazdaságukat – mondta Kaagman. – Biztosítani fogjuk, hogy amikor a termelők tömegesen áttérnek a robotizálásra, olyan fajtáink legyenek a számukra, amelyek segítenek nekik a robotizálásból származó hatékonyságot és hozzáadott értéket elérni.

Fotó: Hortidaily.com

Vegyük például a gyümölcsök elhelyezését: a mai paradicsomfürtök az egész növényen belül helyezkednek el. Néhányan a szárak és levelek mögé rejtőzve, mások szoros fürtökben. Ezek a pozíciók megnehezíthetik egy robotbetakarító számára a termés azonosítását és leszedését. Ennek ismeretében a Syngenta kutatói kiválaszthatják azt a genetikát, amely a gyümölcsfürtöket optimális módon helyezi el az összes jövőbeli paradicsomfajta esetében.

– A Syngentával való együttműködés lehetőséget biztosít számunkra, hogy kihasználjuk egymás tudását és erősségeit – mondta Contino. – Azáltal, hogy ezeket az architektúrákat kombináljuk a finom ízt biztosító jellemzőkkel, segíthetünk egy megfizethetőbb, jobb ízű paradicsom nemesítésében.

Gépi tanulás a gyorsabb innovációért

A legtöbb piacon lévő paradicsomfajta esetében akár nyolc évnyi kutatás és több ezer adatpont is szükséges lehet ahhoz, hogy a paradicsomfajták eljussanak a termesztők földjeire és üvegházaiba. Ahelyett, hogy az ember által végzett adatgyűjtésre hagyatkoznának, a robotika és a mesterséges intelligencia eszközeivel a kutatók több adatpont összegyűjtésére képesek, minden eddiginél nagyobb pontossággal.

– Minél pontosabbak az adatok, annál jobban ki tudjuk választani a megfelelő fajtát, amelyet kereskedelmi forgalomba akarunk hozni – magyarázta Kaagman. – Ezek a robotok olyan lehetőségekkel rendelkeznek, amelyeket a gyümölcsök betakarításán túl is használhatunk – ilyenek például a kamerák és a mérőeszközök. Tehát megszámolják a gyümölcsök számát, ellenőrzik a gyümölcs méretét, mérlegelik a gyümölcsöt, és kiszámítják a teljes terméshozamot. Rengeteg olyan adatpontot gyűjt most a robot, amelyeket korábban emberi kézzel kellett összegyűjtenünk.

Az emberekkel ellentétben a robotok nem fáradnak el, és nem tévednek, így az adatok minden eddiginél pontosabbak.

– A több mint 20 képalkotótól a rendszerben lévő egyéb érzékelőkig olyan mértékű adatsűrűséget és betekintést tudunk nyújtani, amellyel a termelők (és a kutatók) korábban soha nem rendelkeztek; ezáltal lehetővé téve számukra, hogy jobb paradicsomot termeljenek – mondta Contino. – A Syngentával való együttműködésünk lehetővé teszi a termelők számára, hogy a robotika és a mesterséges intelligencia belső tanulása révén nemesített vetőmagot vásároljanak, ami rögtön a kezdetektől fogva előnyt biztosít számukra a legjobb termék előállításában, a fogyasztók számára elérhető legjobb áron.

A pontosabb adatokkal a Syngenta kutatói gyorsabban ki tudják szűrni a kevésbé kívánatos jelölteket, és az erőfeszítéseket az ígéretesebb paradicsomfajtákra összpontosíthatják. Végeredményben ez azt jelenti, hogy az új paradicsom innovációk gyorsabban, több adattal a hátuk mögött kerülnek piacra.

Forrás: https://www.hortidaily.com/article/9521971/new-robot-uses-vacuum-system-to-harvest-tomatoes/

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Mezőgazdasági vontató az úton: a traktorvezetés szabályai

2025. szeptember 3. 14:10

A mezőgazdasági vontató biztonságos és szabályos kezelése nélkülözhetetlen a hatékony munkavégzéshez és a balesetek megelőzéséhez.

A gazdák új legjobb barátja: így dolgozik a robotkutya

2025. augusztus 9. 16:10

Tényleg jönnek a robotkutyák! Egy új fejlesztés azt ígéri, hogy a négylábú gépek hamarosan a gazdák legjobb segítőivé válhatnak.

Forradalom a traktorok alatt: jönnek az okos abroncsok

2025. július 13. 11:10

Az agrár gumiabroncspiac 2025-ben világszerte eléri a 7 milliárd dollárt, Európában 2,3 milliárdot – fenntarthatóság és IoT vezérli a jövőt.

100 éve mozgásban – jubileumot ünnepel a Kramer

2025. július 9. 14:10

A mezőgazdasági és építőipari gépek egyik legismertebb európai gyártója, a Kramer idén ünnepli alapításának 100. évfordulóját.

Palántanevelés az ökológiai paradicsomtermesztésben

2018. április 6. 08:01

Javában tart a palántázási szezon. A legtöbb helyen a paradicsompalánták szépen fejlődnek, de ha mi mégsem vetettük még el őket, még nem késtünk el.

Hamisított paradicsomsűrítmények kiszűrésén dolgoznak a SZIE kutatói

2020. november 16. 17:10

A paradicsom a hazai és nemzetközi gasztronómia számára kiemelt fontosságú alapanyag, melyből globális szinten mintegy 160 millió tonnát termesztenek évente. Ennek egy részéből sűrítmények, konzervek, szószok és ketchupok készülnek, melyek gyártási folyamatait az élelmiszerlánc szereplőinek védelme érdekében különböző jogszabályok és gyártói specifikációk rögzítik.

Mi okozza a paradicsom bogyóinak repedését?

2020. augusztus 5. 09:06

Házikertemben egyre több paradicsom bogyója reped meg még az érés vége előtt. Mi okozhatja ezt?

Aggasztó minőségű, vegyszerszennyezett paradicsommal árasztja el Marokkó Európát

2024. szeptember 13. 16:10

432 potenciális peszticidre vizsgálták meg a marokkói Souss Massa régióban termesztett 39-féle paradicsomot, és ebből 22 mintánál (56%) pozitív eset született.