Terményárak

Négy hónapos csúcson is járt a búza ára

Agrofórum Online

Vegyesen mozogtak a terményárak a főbb piacokon. Chicagóban a búza 1,3 százalékkal, a repce pedig 0,8 százalékkal lett olcsóbb, de a kukorica 0,2 százalékkal, a szójabab pedig 1,4 százalékkal értékelődött fel. Európában a malmi búza mínuszban, ám a kukorica, a repce és a takarmánybúza kurzusa is pluszban zárt.

A chicagói búza határidős jegyzésárai technikai és nyereségrealizálási visszaesésben csökkentek hétfőn, miután a fő exportőr Oroszország politikai stabilitásával kapcsolatos aggodalmak korábban négy hónapos csúcsra emelték az árakat. A kukorica vegyesen mozgott, a szójabab pedig a napi mozgás csúcsértéke alatt zárt, mivel az Egyesült Államok középnyugati részén a hétvégi enyhébb hőmérséklet és a termést fokozó esőzések enyhítették az aszály által csökkentett hozamok miatti aggodalmakat.

A gabonapiacok erőteljesen nyitották a hetet, mivel a Wagner-csoport zsoldosai által a hétvégén megszakított lázadás Oroszországban felkeltette az aggodalmakat, hogy a kenyérkosár-régióból megszakadhat a gabonaáramlás.

A nagyobb bizonytalanság miatt a búza ára hektikusan mozgott, de a nyitás után nagyon csökkent a kurzus. Elértünk egy kulcsfontosságú technikai célt a chicagói búzában, úgyhogy meglátjuk, hová vezet mindez”

– mondta Ted Seifried, a Zaner csoport vezetője.

A lanyha amerikai exportkereslet és a folyamatban lévő őszi búza betakarításának növekvő kínálata, amely az elemzők várakozásai szerint 29%-os lesz, szintén éreztették hatásukat a határidős búzapiacon.

A száraz közép-nyugati időjárás és a hanyatló termésviszonyok miatt a kukorica és a szójabab piaca nem csökkent, bár a hétvégi esőzések egyes északi termőterületeken csökkentették az aszály miatti aggodalmakat.

A Reuters által megkérdezett elemzők arra számítanak, hogy az Egyesült Államok Mezőgazdasági Minisztériuma (USDA) 3 ponttal csökkenti a kukorica és a szója termésbesorolását heti jelentésben.

Európában a malmi búza 0,75 eurós mínusz után 246,25 euróba, a kukorica 1,25 eurós áremelkedést követően 246,5 euróba, a repce 11 eurós megugrás hatására 442 euróba, a takarmánybúza pedig 0,75 angol fontos plusz után 187,5 angol fontba került tonnánként a következő határidőre.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

A szójabab drágult a brazil időjárás miatt

2024. szeptember 19. 07:10

Európában a malmi búza, a kukorica és a takarmánybúza kurzusa is csökkent, ám a repce pluszban zárt.

Olcsóbb a búza az orosz kockázati prémium kiárazásával

2024. szeptember 18. 07:10

Európában a malmi búza, a kukorica és a takarmánybúza kurzusa is csökkent, ám a repce pluszban zárt.

Kihátráltak a kereskedők és bezuhant a búza ára

2024. szeptember 17. 07:10

Európában a malmi búza, a kukorica és a takarmánybúza kurzusa is mínuszban zárt, a repce viszont drágult.

A búza drágult az európai bizonytalanságok miatt

2024. szeptember 14. 07:10

Európában a malmi búza, a kukorica és a takarmánybúza kurzusa is pluszban zárt, de a repce olcsóbb lett.

Kétéves csúcson a szójabab jegyzésára

2020. szeptember 12. 16:12

Európában kiegyenlített küzdelmet folytattak a vevők és az eladók. A malmi búza és a takarmánybúza olcsóbb lett, de a kukorica és a repce ára emelkedett a parketten.

A makrogazdasági hatások miatt estek a terményárak

2023. február 16. 07:34

A gabonákkal és olajos magvakkal kapcsolatos alapvető hírek csekélyek voltak, így a piacok a közelmúltbeli kereskedési tartományokban rekedtek.

Már általános a kukoricamoly fertőzés

2019. július 16. 10:07

Folyamatosan figyelni kell a kihelyezett feromon csapdák fogási anyagát, nehogy meglepetés érje a termelőket.

Két és fél éves mélypontról drágult a kukorica

2023. július 7. 23:16

Európában mind a négy kiemelt agrártermék, a malmi búza, a kukorica, a repce és a takarmánybúza kurzusa is mínuszban zárt.