Agrárközélet
Agrárközélet

Az EU szerint a gazdálkodóknak jobban kell védeniük a talajt

Az EU szerint a gazdálkodóknak jobban kell védeniük a talajt

Agrofórum Online

Új talajvédelmi szabályozás irányelveit terjesztette elő az Európai Bizottság. Az Európai Unió területén a talaj körülbelül 60-70 százaléka leromlott vagy „nem teljesen egészséges” állapotban van. A cél: 2050-re minden talaj egészséges állapotba kerüljön. Monitoringrendszert terveznek, ugyanakkor meg kell határozni a fenntartható talajgazdálkodásra és a szennyezett területek kármentesítésére vonatkozó szabályokat is.

A Bizottság hangsúlyozza, hogy nem ró közvetlen kötelezettségeket a gazdálkodókra. Ez annyiban igaz, hogy az irányelvnek nem célja konkrét irányítási gyakorlatok betiltása vagy előírása. De éppen ezt kellene a tagországoknak nemzeti hatáskörben szabályozniuk, hogy „az EU-ban a fenntartható talajgazdálkodás legyen a norma”. Tehát a Bizottság határozza meg a célokat, és a tagállamoknak kell előírniuk a szükséges követelményeket a gazdálkodók számára.

A tagállamoknak be kell tiltaniuk a gazdálkodás nemkívánatos formáit. A Bizottság javaslata szerint a tagállamoknak először fel kell mérniük, majd ellenőrizniük kell a területükön található összes talaj egészségügyi állapotát. A vizsgálat eredményei alapján a hatóságoknak és a földtulajdonosoknak szükség esetén intézkedniük kell a talajminőség javításáról.

A brüsszeli hatóság szerint ebbe beletartozik a talajkezelés módja is. Többek között szó esik a termesztés diverzifikációjáról, a precíziós mezőgazdaságról és az állománygazdálkodásról, például talajműveléssel, műtrágyázással és növényvédelemmel. A tagállamoknak ajánlott és elkerülhető talajkezelési gyakorlatokat kell kialakítaniuk.

A Bizottság meg van győződve arról, hogy ez a megközelítés hatékonyan támogatja a gazdálkodókat a talaj termékenységének és így hozamának fenntartásában vagy növelésében. Ezenkívül a víz- és tápanyag-fogyasztás minimálisra csökkentése is cél.

Az uniós hatóság szerint a talajadatoknak lehetővé kell tenniük az aszályok, a vízvisszatartás és az erózió tendenciáinak jobb elemzését is. Ez a katasztrófamegelőzést és -kezelést is javítja – áll a javaslatban, amelyről a német agrarheute mezőgazdasági szakportál írt.

A mezőgazdasági termelők egyesülete hiányolja a konkrét intézkedéseket. A Német Gazdák Szövetsége (DBV) bírálja az EU Bizottság megközelítését.

A mezőgazdasági területeket nem a gazdáktól kell megvédeni, hanem az átalakítástól”

– jelentette ki Joachim Rukwied, a DBV elnöke. A termőföld megőrzése a gazdálkodók megélhetési és munkaalapja. Ezért ez a gazdálkodók és földtulajdonosok alapvető önérdeke.

A jelenlegi irányelvjavaslat Brüsszel második kísérlete a talajvédelem uniós keretrendszerének létrehozására. A hatáskör itt valójában a tagállamoké. Körülbelül egy évtizeddel ezelőtt a Bizottság által tervezett uniós földtörvény-javaslat előre megbukott egyes tagállamok, köztük Németország heves ellenállása miatt.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Erdőnevelési szakmai napot tartottak a Pilisi Parkerdőnél

2024. május 19. 08:10

Május 9-én tartotta a Pilisi Parkerdő éves szakmai napját, amelynek célja a stáb képzése és a kimagaslóan teljesítő kollégák elismerése volt.

Kerek, kettős jubileum az AMAZONE-nál

2024. május 18. 14:10

2024. május 7-én Klaus Dreyer és fia, Christian Dreyer közösen ünnepelték 90. illetve 60. születésnapjukat.

Indul a Magyar Nemzeti Parkok Hete!

2024. május 17. 12:10

Ezen a hétvégén a Vajdahunyad sétányon találkozhatunk mind a 10 nemzeti park igazgatósággal.

Súlyos támadás érte a Lemkent, az ügyfelek türelmét kérik

2024. május 16. 09:10

A bűnözők további illetéktelen hozzáférését és garázdálkodását megakadályozandó az összes IT rendszerük működését felfüggesztették.

AgroFIELD Akadémia Konferencia – Kecskemét, 2019. 02. 07.

2019. január 11. 11:15

Téma: Az agronómia jelentősége a precíziós gazdálkodásban.

Senki ne vegyen permetező drónt!

2019. március 12. 13:47

A rendezetlen jogszabályi környezet miatt permetezési célra jelenleg tilos drónokat használni. A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara – a társszervezetekkel egyetértésben – sürgeti a szükséges szabályozás megteremtését.

A termelők érzik a digitalizáció szükségességét - Interjú Hadászi Lászlóval

2018. november 30. 13:33

Érdemes leszögezni, hogy a precíziós gazdálkodásnak csak egy része az, hogy milyen műszaki tartalommal valósul meg, vagyis milyen gépeket használnak a gazdálkodók. Bár nagyon fontos, de nem attól precíziós a gazdálkodás, hogy olyan a géppark. De kétségtelenül növekszik ez a szegmens, az elmúlt négy-öt évben indult meg érdemben az ilyen típusú eszközök vásárlása Magyarországon.

Új fejlesztések a vetés precizitásának növelésére

2019. március 14. 10:51

A Precision Planting cég (Tremont, Illinois, USA) bemutatta új fejlesztéseit: a SmartDepth mélységállító rendszert, a FurrowForce barázdazáró rendszert és a 20/20 monitor applikációt.