Növényvédelem

Mégis ringbe száll a BASF a DuPont-ért?

Agrofórum Online

A Bloomberg pénteken azt jelentette, hogy a BASF meg akarja akadályozni a DuPont és a Dow Chemical egyesülését, és vételi ajánlatot készül tenni a DuPont papírjaira.

A tozsdeforum.hu szerint az olaj drágulásának kedvező hatását mérsékelte, hogy a réz árának csökkenése miatt esnek a bányaipari papírok, és megkezdődtek az utóbbi napok nyereségét besöprő részvényeladások. Az egyes papírok közül várhatóan kiemelt figyelmet kap a DuPont. A vegyipari vállalat részvénye 3 százalékkal emelkedett, miután a Bloomberg még pénteken azt jelentette, hogy a BASF német vegyipari óriás meg akarja akadályozni a DuPont és a Dow Chemical egyesülését, és vételi ajánlatot készül tenni a DuPont papírjaira.

A német BASF a DuPont és a Dow Chemical Company cégek összeolvadásának meghiúsítására készül a Bloomberg jelentése szerint. A világ egyik legnagyobb vegyipari vállalata nem kommentálja az egyesülés megakadályozására vonatkozó feltételezéseket, ám, amennyiben erre sor kerülne a befektetők körében alapvető stratégiaváltás válik szükségessé.

A fortune.com tudósításából kiderül, hogy tavaly a decemberben nyilvánosságra került tervek alapján, a fúziót követően a DowDuPont három független vállalatra kíván szétválni. Az egyik cég a termékeivel a mezőgazdaságot szolgálná, a másik egy interdiszciplináris területre, az anyagtudományokra fókuszálna, a harmadik pedig különböző szakterületeket pl. táplálkozás és egészség érintene. E lépéseket az egyesült DowDuPont azzal indokolja, hogy azok a vállalatok, melyek egy-egy területre jobban összpontosítanak, gyorsabban és hatékonyabban, emellett költségtakarékosabban képesek a piaci igényekhez alkalmazkodni.

Az elgondolásokkal kapcsolatosan számos kritika is megfogalmazódott. A BASF például teljesen más stratégiát követ. A német vegyipari óriás egy olyan régóta bevált vállalatszerkezeti modell kialakításában látja a biztonságot, melyben az egyes divíziók nem egymástól teljesen függetlenül működnek, hanem élő kapcsolat van közöttük. Mindez hosszútávon a vállalat stabilitásának alapját jelenti. A BASF a jelek szerint bekapcsolódik a DuPont-ért folyó alkufolyamatba.

A Haszon Agrár Magazin szerint a BASF akár 72 milliárd dolláros vételi ajánlattal is elő állhatna, de mindemellett kötbért is kellene fizetnie a Dow-nak a szerződés felbontása miatt.

Forrás: http://fortune.com/2016/03/07/basf-is-weighing-a-counterbid-for-dupont/

Fordította és összeállította: Polgárné Balogh Eszter

(Agrofórum Online)

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

5 tipp a növényvédő szerek tárolásához

2024. szeptember 17. 09:40

A növényvédő szerek drágák és nem állnak el örökké. A megfelelő tárolás és a készlet nyomon követése kíméli a pénztárcát és fokozza a hatékonyságot.

Az invazív ázsiai lódarázs visszaszorításában magyar kutatók is segítenek

2024. szeptember 16. 11:10

A módszer lényege, hogy egy miniatűr jeladót rögzítenek a darazsakra, így azok elvezetnek a fészekhez.

A Salmonella baktérium lehet a klímaváltozás egyik nyertese

2024. szeptember 6. 13:10

A meleg és a pára nemcsak a növénybetegségeknek kedvez, hanem a nyomukban elszaporodó Salmonellának is, amely a nyers zöldségekkel fertőz.

Legfontosabb tudnivalók a gyomirtó szerek okozta károkról

2024. szeptember 2. 14:40

A gyomirtó szerek használata körültekintést igényel, mert elővigyázatlan használatukkal több kárt lehet okozni, mint hasznot.

Kovács Gyula az FMC megújult európai vezetőségében

2021. augusztus 17. 07:36

Az FMC közép-európai régió üzleti igazgatójaként Kovács Gyulát, a magyarországi FMC-Agro Hungary Kft. ügyvezetőjét nevezték ki.

Magyarországon is megalakult a Corteva Agriscience™, a DowDuPont mezőgazdasági divíziója

2018. augusztus 30. 12:30

A Corteva Agriscience™ a tervek szerint 2019 júniusában lesz önálló, tőzsdén forgalmazott vállalat. Ennek a folyamatnak a része a magyarországi divízió megalakulása.

Jöttünk, láttunk, jövőre is visszamennénk – DUPONT PIONEER Portfólió Farm bemutató

2017. október 5. 18:36

A Pioneer agronómiai kísérletei és hibridjei mellett a rendezvényre ellátogató gazdák megismerkedhettek a DuPont aktuális növényvédelmi technológiai ajánlataival is.

A repce gyomirtásának aktuális kérdései

2017. szeptember 12. 13:00

Az augusztus-szeptemberi meleg időjárás és a szeptember eleji országos eső hatására az elvetett őszi káposztarepce robbanásszerű kelése várható.