Növénytermesztés
Növénytermesztés

Jöttünk, láttunk, jövőre is visszamennénk – DUPONT PIONEER Portfólió Farm bemutató

Jöttünk, láttunk, jövőre is visszamennénk – DUPONT PIONEER Portfólió Farm bemutató

Agrofórum Online

A DuPont Pioneer szeptember 12-én, Dombóváron, az Agrár-Béta Kft. területén tartotta Portfólió Farmra keresztelt rendezvényét, melynek középpontjában Pioneer agronómiai kísérleteinek és kukorica, napraforgó hibridjeinek bemutatása, továbbá a DuPont növényvédelmi technológia újdonságainak ismertetése állt.

A borongós időjárás ellenére is szép számban összegyűlt vendégek számára a kísérletbejárás során nemcsak a Pioneer jelenlegi, hanem a jövőben piacra kerülő kukorica, napraforgó hibridjei esetében is lehetőségük nyílt megismerni azok legfontosabb tulajdonságait, ezzel élő képet kapva a legújabb fejlesztésekről.

A Pioneer agronómiai kísérletei és hibridjei mellett a rendezvényre ellátogató gazdák természetesen megismerkedhettek a DuPont aktuális növényvédelmi technológiai ajánlataival is.

Jelen tudósításban az aktualitás jegyében a bemutató során látott kukorica és napraforgó hibrid újdonságokkal foglalkozunk.

Kukorica

A szűkös csapadékviszony mellett hőségnapokkal bőségesen ellátott nyári időszak után kiemelt figyelem hárult a tőszámsűrítéses és vetésidő kísérletekben szereplő Pioneer Optimum® AQUAmax® kukorica hibridekre (P9415, P9903, P0023, P9911), amelyek legtöbbje már évről évre bizonyítja stabilitását bármilyen évjáratról is legyen szó. A kísérletben szerepelt egy új, nagyon ígéretes fajtajelölt, a P9415 is – mely szintén megkapta az AQUAmax® minősítést –, és melyet azért vontak be a Pioneer szakemberei ebbe a programba, hogy mire piacra kerül, pontos tőszám ajánlattal tudjanak élni erre nézve is a gazdák felé.

Mint elhangzott, a P9415 a FAO300-as éréscsoport első felében érik, koraisága rekord termőképességgel párosul. Az eddigi vizsgálatok szerint egészen jól viseli az intenzív növekedés időszakában és a virágzás alatt bekövetkezett hő- és szárazságstresszt.

Ami a Portfólió Farmon beállított tőszámsűrítéses kísérletek tapasztalatait illeti, elmondható, hogy a szűkös csapadékellátás mellett is a magasabb tőszám adta a hibrideknél a nagyobb termést.

A kísérleti sorban megtekinthető volt egy a régieket új hibridekkel összehasonlító kísérlet is, melyben a nagyjából tíz évvel idősebb és a mai hibridek között kb. 1,2 tonna terméskülönbség mutatkozott, természetesen az új hibridek javára.

A tőszámsűrítéses kísérletek mellett ugyanazon hibridekkel vetésidő kísérletek is megtekinthetőek voltak, amelyekkel a Pioneer szakembereinek célja az időjárási szélsőségek elkerülése volt a kukorica fejlődésének legérzékenyebb fázisaiban. A kísérleti eredmények alapján vetésidő tekintetében a korai vetés adja a nagyobb termést és az így vetett hibrideket alacsonyabb víztartalommal is lehet betakarítani. Összességében a korán vetett kukoricák nagyobb gyökértömeget nevelnek, ebből adódóan elérik a mélyebb rétegekben tárolt vizet és jobban átvészelik az aszályos időszakot.

A kukorica kísérleti sorokat a Pioneer siló hibridjei zárták, ahol a P0725 vitte a prímet. Látványos, erős, még mindig zöld levélzettel és óriási szemtermést feltételező csövekkel álló parcella tárult elénk. Elhangzott, hogy Pioneer kínálatában szereplő siló hibridek közül ennek a legmagasabb a nettó laktációs energiatartalma, ezzel a tejtermelő tehenészetek egyik legjobb választása lehet.

Napraforgó

A bemutató során megtekintett napraforgó hibridek közül ki kell emelni a magas olajsav tartalmú és Express gyomirtás technológiára ajánlott bevezetés előtt álló PE64HE133 hibridet, mely a peronoszpóra ellenállóságát tekintve megkapta a Protector minősítést, azaz még a 714-es rasszra is rezisztens!

Emellett e napraforgó hibrid a szádor E rasszáig rezisztenciával bír, tehát még szádorveszélyes területeken is biztonsággal termeszthető.

A kísérleti eredményeket tekintve a PE64HE133 hibrid adta a legnagyobb termést a HO hibridek között. Tehát a jelenleg köztermesztésben levő Pioneer portfólióhoz képest nagyobb termést várnak a szakemberek tőle. Azonban a várakozások szerint nemcsak a termése lesz jobb, hanem az olajtartalomban is előrelépést mutat!

Összességében az idei DuPont Pioneer Portfólió Farm rendezvényre ellátogató termelők nemcsak kiváló hibridekkel és előremutató növényvédelmi megoldásokkal ismerkedhettek meg, hanem hasznos tanácsokat is kaptak gazdálkodásuk eredményesebbé tételéhez.

(Kosztolányi Attila – Agrofórum Online)

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

A pelyvás ősgabonák termesztésének kockázatai

2024. május 27. 12:10

Érezhető egyfajta trend az egyéb búzafajok élelmiszeripari felhasználását illetően. Így kerültek képbe a pelyvás „ősgabonák”: a tönkölybúza, a tönkebúza és az alakor.

Kiemelkedő minőségű búzára vágyik? Egy tonnával kisebb termésre számítson hektáronként

2024. május 27. 10:10

Versenyképes genotípus előállítása 6-7 év, a fajtaelismerés 3 év, ezért a jövőbe kell látnia, aki őszi kalászosok nemesítésével foglalkozik.

72–75 ezer forintos induló búzaárról szólnak idén a hírek

2024. május 26. 08:10

Az ukrán és az orosz búza is beszabadult az európai piacra, ami alapvetően változtatta meg a korábbi helyzetet.

Növelje a nitrogénfelhasználás hatékonyságát Best4N! repcehibridekkel

2024. május 24. 08:10

A nitrogénfelhasználás hatékonyságának optimalizálása a repcetermesztésben alapvető fontosságú az okszerű és költséghatékony tápanyagutánpótlás szempontjából.

AgroApp – egy új növényvédőszer-kereső applikáció

2018. március 26. 17:39

Az AgroApp-ban készítmény, hatóanyag, kultúra és károsító alapján tudunk keresni. Az AgroApp ingyenesen letölthető Appstore-ból és Playstore-ból egyaránt.

Virágtripszektől a ventúriás varasodásig - Beszámoló a Növényvédelmi Tudományos Napokról

2018. március 8. 20:08

Megismerhettük a Monilinia fructigena elleni komplex környezetkímélő védekezési stratégiát és a ventúriás varasodás áttelelő konídiumai elleni védekezést szolgáló kórokozó modul alapelemeit.

Két évtizedes tapasztalattal a kukorica gyomirtásban

2022. június 7. 05:34

Megjelenésekor formulációja igazi újdonságnak számított. Az olajos diszperzió egyedi, gyors felszívódást biztosít a terméknek, a hazai piacon az első, 2 órás esőállósággal rendelkező gyomirtó szer lett.