Növénytermesztés

Ne dobjuk ki a banánhéjat, jót tehetünk vele a növényeinknek

Agrofórum Online

A magyar emberek az Európai Unió átlagánál kevesebb gyümölcsöt fogyasztanak. Az alma töretlenül a legnépszerűbb nálunk, amelyet a citrusfélék követnek a sorban, míg a képzeletbeli dobogó harmadik fokán a banán található – fejenként 8 kilót eszünk belőle évente.

Aki tudatos fogyasztó, az minden bizonnyal a banánhéjat is komposztálja, de a többségnél még alighanem a kukában végzi ez az egyébként értékes növényi rész. Mire is jó a banánhéj? Meglepő, de a növényeinknek számtalan módon kedvezhetünk vele.

Egyrészt megszabadulhatunk a segítségükkel a levéltetvektől. Ehhez nem kell mást tenni, mint 2-3 centiméter mély lyukakat ásni az érintett növények alatt, és helyezzünk beléjük 2-3 banánnak a héját. A levéltetvek és a hangyák a banán káliumtartalmát megérezve inkább azon fognak lakmározni, nem a növényeinken.

A banánhéj – a fentiek alapján talán nem meglepő – természetes légycsapdaként is használható. Vegyünk egy műanyag (tejfölös vagy joghurtos) poharat, és szöggel fúrjunk az aljába lyukakat. Ezután tegyük bele a banánt, majd fordítsuk fel, és rakjuk olyan helyre, ahol szívesen bukkannak fel a legyek. Az édes szagra be fognak szállni a lyukakon, de kiút már nem lesz a pohárból.

A banánhéj a szobanövények tisztítására is kiválóan alkalmas. Ha az otthon lévő cserepes virágokat, páfrányokat, pozsgásokat nincs időnk vagy módunk „lezuhanyoztatni”, akkor elég csak a banánhéj belső oldalával finoman átdörzsölni a leveleiket. Meglepően hatékonyan távolítja el róluk a port, ráadásul tápanyagot (például káliumot) is juttat a növényeinknek.

Miért is van szüksége a növényeknek erre a sokat emlegetett káliumra? Elsősorban a fotoszintézisben van szerepe, illetve a növényben történő anyagáramlásban, vízgazdálkodásban. Káliumhiány esetén nehezebben tűrik a szárazságot, és mivel a kálium fokozza a gyökerek aktív vízfelvételét, valamint a gázcserenyílások hatékony működését, ezért a párologtatásban is szerepet játszik.

(Fotó: ha11ok/Pixabay)

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Globális felmelegedés: veszélyben az élelmiszernövények

2025. május 12. 08:10

A felmelegedés miatt a legfontosabb élelmiszernövények fele veszélybe kerülhet világszerte, főleg az alacsonyabb övezeteken.

Erősödik az RAGT: felvásárolta a Deleplanque Csoportot

2025. május 3. 16:10

A francia RAGT lezárta a Deleplanque Csoport felvásárlását, ezzel tovább bővíti vetőmag-portfólióját és megerősíti európai jelenlétét.

„Kukoricázz velünk!” – termelési verseny 2025

2025. április 23. 13:10

A Kukorica Kör Egyesület idén is meghirdette a „Kukoricázz velünk!” termelési versenyt! Az eddigi évekhez hasonlóan a 2025-ös versenyben sem a legnagyobb terméseredményt díjazzák.

Biztonságban a tavaszi munkák alatt

2025. április 13. 11:10

A mezőgazdasági szezon indulásával a szabadban végzett munkák száma és a baleseti kockázat is megnő, különösen a villamos hálózatok közelében.

Idén tovább csökkenhetnek a műtrágyaárak

2023. március 17. 15:03

A gazdálkodók a csökkenő műtrágyaárak előnyeit tapasztalhatják világszerte és Észak-Amerikában, amikor idén tavasszal vetik a növényeiket.

Mikor kell a cserepes szamócák és málnák földjét cserélni?

2023. március 14. 04:36

Milyen gyakran, és mikor kell a cserepes szamócák és málnák földjét cserélni?

Az alma tápanyag-utánpótlása

2018. május 20. 13:00

Legkedveltebb gyümölcsünk tápanyag-utánpótlása nemcsak a növény egészsége miatt fontos, így érhetünk el megfelelő fizikai tulajdonságokat a gyümölcsnél, jó ízt és eltarthatóságot is.

Hogyan adagoljunk műtrágyát a gyümölcsfáknak?

2023. március 17. 04:36

Hogyan adagoljunk a gyümölcsfáknak műtrágyát? Elegendő esetleg csak lombtrágyával permetezni a fákat?