Agrárközélet

Karrier a mezőgazdaságban: alakítsuk a hobbinkat megélhetéssé!

KRQ

A kertészkedés és a mezőgazdaság iránt érdeklődők számára egyre több út áll nyitva, amelyek egy új, értékteremtő szakmához vezethetnek. Ma már számos olyan képzés létezik, amely lehetőséget ad a szakmai alapok megszerzésére, a tudás elmélyítésére, hogy a kurzus végén olyan piacképes ismeretekkel rendelkezzünk, melyek birtokában akár a saját vállalkozásunkba is belevághatunk.

Akár a pálinkakészítés, akár a zöldség- és gyümölcstermesztés vagy épp a méhészet tűnik vonzónak, a DEKRA Akademie számos kertészeti és mezőgazdasági képzést kínál azok számára, akik most vágnának bele valami újba, és azoknak is, akik meglévő ismereteiket szeretnék gyarapítani.

Alakítsuk a szenvedélyünket, hobbinkat megélhetéssé, ha szeretünk a természetben dolgozni, élvezzük a saját termesztésű zöldségeket és gyümölcsöket, vagy ha vonzódunk a fenntartható, környezettudatos életmódhoz.

Biogazdálkodó: úton egy fenntarthatóbb jövő felé

Ahogy az egészségtudatos biotermékek iránti kereslet nő, úgy válik egyre fontosabbá a fenntartható, ökológiai szemléletű állattenyésztés és növénytermesztés is. A biogazdálkodó kurzus azoknak kínál lehetőséget a továbblépésre, akik érdeklődnek a környezettel összhangban végzett mezőgazdasági munka, egy biogazdaság hatékony működtetése iránt. A résztvevők behatóan megismerkedhetnek a biogazdálkodás alapjaival, a fenntartható gazdaság technikáival, elveivel, valamint a biotermékek előállításának és forgalmazásának legfontosabb aspektusaival.

Élvezzük a saját termesztésű zöldségeket és gyümölcsöket

A pálinkafőzés művészete

A pálinkafőzés hosszú múltra tekint vissza Magyarországon, hagyománya pedig a mai napig él. A pálinkakészítő képzést elvégezve olyan szakemberré válhatunk, aki magabiztosan mozog a különféle eljárások, technológiák világában, alaposan ismeri a különböző gyümölcsfajtákat, és képes magas minőséget képviselő terméket előállítani. A kurzus résztvevői megismerkednek az alapanyagok kiválasztásának módjával, a főzési folyamat optimalizálásával és a pálinka minőségének ellenőrzésével is.

A képzést elvégzők ezen felül tisztában lesznek a piaci igényekkel, az aktuális szabályozási környezettel, jogszabályi követelményekkel és az olyan üzleti aspektusokkal, amelyek segítenek egy sikeres vállalkozás üzemeltetésében.

Mindent a méhekről

A méhek rendkívül fontos szerepet játszanak a növénytermesztésben és a biodiverzitás fenntartásában, épp ezért a méhész kurzus elvégzésével nemcsak egy új szakmát, hanem hatalmas felelősséget is kapunk. Ez a képzés lehetőséget kínál arra, hogy megismerkedjünk a méhek életmódjával, a méhészeti technikákkal, megtanuljuk a méhcsaládok kezelését, szaporítását, a mézelő méhek tartásának legfontosabb szabályait, valamint a méz előállításának és forgalmazásának folyamatát. Az alapos szakmai ismeretek birtokában már képesek leszünk egy méhészet gazdaságos és biztonságos üzemeltetésére úgy, hogy közben a fenntarthatósági, környezetvédelmi szempontokat is figyelembe vesszük.

Az alapos szakmai ismeretek birtokában képesek leszünk egy méhészet üzemeltetésére

A gyümölcs- és zöldségtermesztés mestere

Ha mindennél többre értékeljük a friss, vitamindús terményeket, és ezeket leginkább mi magunk szeretjük szüretelni, a gyümölcs- és zöldségtermesztő képzés segíthet elmélyíteni érdeklődésünket, és egy új szintre emelni a tudásunkat. A kurzus során a résztvevők megismerik a különböző gyümölcs- és zöldségfajták termesztésének alapelveit, a talajkezelés és a trágyázás optimális módjait, valamint a kártevők és a betegségek elleni védekezés lehetőségeit. A megfelelő ültetési, öntözési és metszési technikák elsajátításával, valamint a terméstárolás és értékesítés legfontosabb szempontjainak megismerésével már képesek leszünk megtervezni és irányítani a saját vállalkozásunkat, és mindig a legjobb minőségű terményeket szállítani.

A fenti képzések mindegyike jó lépés lehet egy természetközeli, értékes szakma felé, amely hosszú távú megélhetést biztosít, miközben azzal foglalkozhatunk, amit igazán szeretünk.

Fotókredit: KRQ

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Földvásárlás előtt áll? Ezt a hibát ne kövesse el!

2025. október 8. 10:10

Magyarországon földet csak földműves vásárolhat – ehhez pedig szinte kötelező az aranykalászos gazda végzettség.

KÁN Egyetemi Napok: új irányok a növénytáplálásban

2025. szeptember 30. 11:00

A kaposvári KÁN Egyetemi Napok részeként idén is megrendezték a IV. Alkalmazott Növénytudományi Konferenciát, fókuszban a tápanyagutánpótlással.

Nemzetközi figyelem övezi a MATE új MSc szakját

2025. szeptember 15. 15:10

Elindult a MATE Haltenyésztő mérnöki MSc-je, amely a fenntartható akvakultúrában képez új generációt.

Von der Leyen terve: mi marad a gazdáknak?

2025. szeptember 11. 16:10

A Bizottság 300 milliárdos KAP-keretet ígér, védzáradékokkal. A termelők szerint a kockázat így is jelentős.

Elindult a hazai idénymunka kereső portál

2020. április 6. 08:33

Az Agrárminisztérium a helyzet enyhítéseként és egyik megoldásaként online platformot hozott létre, ahol az élelmiszer alapanyagot előállítókat és termelőket köti össze a potenciális munkavállalóikkal.

A klímaváltozás átírja a szlovák mezőgazdaság szabályait

2025. április 27. 16:10

A szlovák mezőgazdaság példája világosan mutatja, milyen drasztikusan befolyásolja a klímaváltozás a termelést.

Nőtt az agrárvállalatok hitelállománya

2019. május 23. 09:33

A mezőgazdaságban továbbra is a forinthitelek a meghatározóak, részesedésük a mezőgazdaság hitelállományán belül változatlanul 90 százalék felett van.

Két év átmeneti időszak következik a Közös Agrárpolitikában

2020. december 25. 11:55

Az elmúlt bő egy év tárgyalásainak eredményeképp elfogadott rendelet garantálja mind a közvetlen támogatások, mind pedig a vidékfejlesztési támogatások  jelenlegi szabályok szerinti továbbvitelét, de már az új uniós költségvetés terhére.