Állattenyésztés

Az uniós tejtermelés ideiglenes csökkentéséről döntöttek Brüsszelben

Agrofórum Online

Az Európai Bizottság előrejelzése szerint idén 1,4 százalékkal 153,8 millió tonnára növekedhet az Európai Unió 28 tagállamában termelt tej mennyisége.

Az uniós tejtermelés ideiglenes csökkentéséről döntöttek a tagállamok agrárminiszterei hétfőn Brüsszelben. A döntést az Európai Bizottságnak jóvá kell hagynia, amely jelezte: készen áll a versenyszabályzatba ütköző döntés ideiglenes engedélyezésére – tájékoztatott közleményében az Európai Tanács hétfőn.

Phil Hogan mezőgazdaságért és vidékfejlesztésért felelős biztos a agrárminiszterek hétfői döntéséről elmondta: az megnyithatja az utat egy olyan intézkedés előtt, amely lehetővé teszi az ágazat szereplőinek, hogy önkéntes alapon, ideiglenes termelési korlátozásokat vezessenek be.

Az uniós biztos a 28 uniós ország agrárminisztereinek ülésén kijelentette: „kész vagyok, hogy ilyen tartalmú szabályok bevezetésére tegyek javaslatot a bizottság előtt, amely dönthet a tejágazat önkéntes megállapodásainak ideiglenes engedélyezéséről”.

A közlemény szerint az Európai Bizottság készen áll arra, hogy engedélyezze az uniós tejtermelés csökkentését. A bizottság hamarosan megküldi a tagállamoknak a javaslatot, amely a versenyszabályoktól való átmeneti eltérést jelent ugyan, de megmentheti a tejiparban dolgozókat és a válságban lévő ágazatot. Egyes termelők és politikusok a tejkvótarendszer tavaly áprilisi megszüntetését tartják a túltermelés alapvető okának.

Az Európai Bizottság előrejelzése szerint idén 1,4 százalékkal 153,8 millió tonnára növekedhet az Európai Unió 28 tagállamában termelt tej mennyisége a tavalyi 2,5 százalékos emelkedés után. Jövőre kisebb ütemben, éves szinten 0,7 százalékkal bővülhet a tejtermelés. Idén Írországban, Hollandiában, Dániában és feltehetően Nagy-Britanniában emelkedik a legnagyobb mértékben a termelés szintje, Franciaországban és Németországban mérsékelt lesz az ütem, míg a kelet-európai országokban – az állatállomány csökkenését követően – stabilizálódik a szint.

(MTI)

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Ezt tegye, hogy télen is legyen tojás a tyúkólban!

2024. október 17. 09:40

Az ősszel és télen csökkenő fénymennyiség miatt a tyúkok kevesebbet vagy egyáltalán nem tojnak. Mit tegyünk, hogy ne kelljen bolti tojást vennünk?

Télen nagyobb odafigyelést igényel a baromfi takarmányozása

2024. október 14. 16:10

Ha szélsőségesek a körülmények, főleg ha hó is borítja a kertet, takarmánykiegészítésre még a szabad tartású baromfiaknak is szükségük van.

Tovább csökken a sertés- és szarvasmarha-állomány az EU-ban

2024. október 8. 13:10

Az állatállomány-összeírások legfrissebb eredményei szerint 2024-re tovább csökkent a sertés- és szarvasmarha-állomány az Európai Unióban.

Mennyi kolosztrumra van szüksége egy borjúnak?

2024. október 8. 08:10

Az újszülött borjak számára (is) a kolosztrum az egészséges élet megalapozója. De mennyire és mikor van szükségük?

Befolyásolja-e a fejések között eltelt idő a tejtermelést?

2024. szeptember 30. 11:10

A 12 órás vagy hosszabb munkanapokat senki sem szereti, a tehenészetekben a fejés miatt mégis elvárás. De vajon kell-e 12 óránként fejni?

Meghosszabbították az egyes tejtermékekre vonatkozó piaci jelentés hatályát

2020. március 3. 09:47

Az adatokat havonta frissítik, azok 14-16 tejtermékről adnak tájékoztatást, mint a fogyasztói tej, tejszín, tejpor, vaj, sajt és túró, valamint savanyított tejtermékek.

Bill Gates egy mobilalkalmazáson keresztül támogatja az indiai tejtermelést

2018. június 22. 10:09

A tejtermelés India legnagyobb mezőgazdasági produktuma, nagyobb mint a rizs vagy gabonatermelés, sőt India a világ legnagyobb tejtermelője.

Olaszországban aszály miatti válsághelyzetet rendeltek el

2022. június 22. 12:06

Az agrárrégiónak számító Emilia Romagna elsőként hirdetett vészhelyzetet.