Agrárgazdaság

Az árstop eltörlése után így néznek ki most az árak

Agrofórum Online

Egyik hétről a másikra nagyjából 8 százalékkal ugrottak meg az élelmiszerárak egy átlagos bevásárlást tekintve. Az árstop eltörlése még nem okozott nagy sokkot a magyar boltokban.

2022 elején vezette be a magyar kormány az árstopot nagyjából egy tucat élelmiszertermék esetén. Az intézkedést eleinte 3 hónapra tervezték, de aztán egészen 2023. augusztus 1-ig velünk maradtak a hatósági árak.

Kedden tehát megtörtént a kivezetésük, a hvg.hu pedig megnézte, hogyan változtak az árak a boltokban. Az oldal összegzése szerint „elmaradt a világvége”, vagyis nem igazolódtak a legpesszimistább várakozások.

A teljes képhez hozzátartozik, hogy az árstop valójában nem szűnt meg teljesen, hiszen a kormány azt várja el a kiskereskedőktől, hogy az eddig hatósági áras termékeket legfeljebb beszerzési áron értékesítsék vásárlóiknak. És lesznek kötelező, legalább 15 százalékos akciózások is, amelyek szintén megelőzhetik az élelmiszerárak kilövését.

A hvg.hu gyűjtése szerint a 2,8 százalékos zsírtartalmú UHT tej most 205–275 forint között kapható, ami alig olcsóbb a 259–329 forintért kínált 1,5 százalékos tejhez képest. Vénusz napraforgó étolaj jelenleg 728–951 forintért kapható, a saját márkás termékek ennél sokkal olcsóbbak is lehetnek.

A búzafinomliszt ára a 169–199 forintos sávban mozog, a legnagyobb csapást viszont a kristálycukor jelentheti a pénztárcánkra. A befőzési szezon közepén az eddigi 229 forint helyett a legtöbb helyen 400 forintnál is drágábban kapható.

A burgonya ára változatlannak tűnik, az M-es méretű tyúktojás tízes kiszerelése 500–560 forint között kapható. Az 1299 forintos sertéscombnál ugyanakkor bő 30 százalékos drágulással szembesülhettek a vásárlók egyik napról a másikra, a jellemző ár itt 1700 forintról indul. A csirkemellfilé 1499 forintról 2000 forint közelébe drágult, a csirke far-hát 229 forintról 440-re.

A KSH adatai szerint 2022 januárja és 2023 júniusa között az élelmiszerek átlagos drágulása meghaladta a 48 százalékot, a mostani „átrendeződés” tehát természetesnek mondható. A hvg.hu számításai szerint egyik hétről a másikra mindez 8,5 százalékos drágulást jelent egy átlagos bevásárlás esetén.

(Fotó: MTI/Szigetváry Zsolt)

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

A covid közepén sem voltak ilyen magasan az élelmiszerárak

2025. február 21. 07:10

Kellemetlenül érintett mindenkit a hír, hogy 2025. januárban a fogyasztói árak átlagosan 5,5%-kal haladták meg az egy évvel korábbiakat.

Lépésről lépésre: így történhet a gazdaság átadása

2025. február 16. 08:10

Az agrárium egyik legégetőbb problémája a gazdálkodói réteg elöregedése. A generációváltás sikeres megvalósítását törvény is célozza.

Igazodjon el könnyen a földforgalmi szabályok között

2025. február 11. 13:10

A NAK honlapján elérhető a Földforgalmi törvény kiadvány, mely minden eddigi hatályos módosítást tartalmaz.

Betelt a pohár: árstop lépett életbe 70 árucikkre Horvátországban

2025. február 10. 16:10

A négyszáz négyzetméternél nagyobb üzletekben az ársapkás termékek számára külön részleget kell biztosítani.

A NAK termékkeresőjével csökkenhet a fogyasztó közötti „távolság”

2023. május 1. 10:23

Hamarosan elindul a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) Termékkereső szolgáltatása, amelybe már jelentkezhetnek a gazdálkodók, élelmiszer-előállítók, piacszervezők és piacüzemeltetők.

Megéri kézműves élelmiszereket vásárolni, vagy nem jelentenek jobb minőséget?

2024. július 8. 07:10

A felsőfokú végzettséggel rendelkezők jelentős hányadot, a jövedelmük 21 és 40% közötti arányát költik élelmiszerekre.

Ravasz trükkel kúsznak egyre feljebb az árak a magyar boltokban

2023. november 5. 07:10

Vajon az áremelésnek számít, ha bizonyos élelmiszertermékeket változatlan áron, de kisebb kiszerelésekben találhatunk meg a boltokban? Bizony az, és nem is a legelegánsabb módja a drágításnak.

Tévhitek az élelmiszer-biztonságról - interjú Bánáti Diánával, a Debreceni Egyetem dékánjával

2019. augusztus 13. 10:16

Egyes országokban, így Magyarországon is, a fogyasztók irreális mértékben aggódnak olyan, élelmiszerekkel kapcsolatos tényezők miatt, amiről, mi szakemberek tudjuk, sokkal kevésbé lenne indokolt. Ezzel együtt pedig olyan dolgokról nem tudnak, amiről szükséges lenne, így az nem is aggasztja őket.