Agrárgazdaság
Agrárgazdaság

Oroszország folyami kikötőre és gabonasilóra csapott le Ukrajnában

Oroszország folyami kikötőre és gabonasilóra csapott le Ukrajnában

Agrofórum Online

A RIA orosz állami hírügynökség szerint orosz csapás érte az ukrajnai Izmajil kikötőt. A beszámoló szerint az ukrán hadiflotta hajójavító műhelyét, román "zsoldosok" egy bázisát, egy üzemanyagraktárt, valamint egy külföldi haditechnika tárolására használt magtárat ért támadás, közben a kikötői és gabonainfrastruktúra is megsérült.

Izmajil a Duna-deltában. Kép: Google Térkép

A RIA Szergej Lebegyevre hivatkozott, akit az ukrajnai Mikolajiv kikötőváros földalatti csoportjának koordinátoraként írt le, és akinek forrásai vannak Izmajilban, Ukrajna fő belvízi kikötőjében a Duna északi oldalán a Romániával közös szakszon. Lebegyev azt mondta, hogy nyolc külön orosz csapást mértek Izmajilra, és egy olajterminált, az ukrán haditengerészet javítótelepét, egy külföldi erők befogadására alkalmas kikötőépületet, valamint egy gabonatároló egységet és egy silót is eltaláltak. A koordinátor elmondta, hogy külföldi katonai eszközöket is tároltak utóbbiban.

A Reuters nem tudta ellenőrizni Lebegyev állításait. Az ukrán hatóságok által közzétett videón látható, amint a tűzoltók létrákon küzdenek egy hatalmas lánggal egy többszintes épületben. Több másik nagy épület romokban hevert, és legalább két összeroncsolt silóból gabona ömlött ki a felvételeken.

Olekszandr Kubrakov ukrán miniszterelnök-helyettes szerint az orosz támadások csaknem 40 ezer tonna gabonát károsítottak meg, amelyet afrikai országokba, valamint Kínába és Izraelbe szántak. „Moszkva egy globális katasztrófáért vív csatát” – mondta Volodimir Zelenszkij elnök éjszakai videóbeszédében.

Őrültségükben szükségük van a világ élelmiszerpiacainak összeomlására, árválságra, ellátási zavarokra.”

A kereskedelmi hajók műholdas nyomkövetési adatai azt mutatták, hogy több tucat nemzetközi felségjelű hajó állt meg és vetett horgonyt a Duna torkolatánál, közülük sokan bejelentkeztek Izmajilba, hogy nyilvánvalóan megpróbálják áttörni az orosz blokádot.

A NATO-tag Romániával szemben található kikötő a gabonaexport fő alternatív útvonala Ukrajnából, mivel az orosz blokád július közepén leállította a forgalmat Ukrajna fekete-tengeri kikötőiben.

Két iparági forrás azt mondta a Reuters munkatársának, hogy felfüggesztették a kikötői tevékenységet. A tengeri kikötői hatóság vezetője, Jurij Litvin a Facebookon jelnette be, hogy a javítási munkálatok már elkezdődtek, és a kikötői infrastruktúra tovább működik.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Ez várhat a magyar gazdákra is: a dánok hatalmas adóval sújtják a szén-dioxid-kibocsátást

2024. július 2. 13:10

A termelőknek 2030-tól 120 dán korona (16 euró, vagyis 6000 forint) adót kell fizetniük minden egyes tonna kibocsátott szén-dioxidért.

Zuhannak az élelmiszerárak Magyarországon, de még mindig „fájdalmas” a bolti bevásárlás

2024. július 2. 08:40

A KSH konkrét termékek átlagárát tartalmazó adatsorában több olyan élelmiszer is van, amelyek ára májusban kétszámjegyű mértékben csökkent.

Regeneratív szemléletű üzleti modell a mezőgazdaságban?

2024. június 23. 10:10

A Bayer igazgatója a regeneratív mezőgazdaságot támogatja. Ehhez szerinte új, eredményközpontú üzleti szemléletre és digitalizációra van szükség.

Bővült az élelmiszerek kiskereskedelme

2024. június 21. 14:10

A kiskereskedelem minden ágazatában forgalomnövekedést mért a KSH az egy évvel korábbihoz képest.

A kenyérellátás érdekében a belföldi piacra koncentrál Oroszország

2022. március 11. 05:04

Oroszországnak előnyben kell részesítenie a hazai pékségek gabonaellátását az exportpiacokkal szemben – mondta Mihail Misustyin miniszterelnök.

25 euró lesz az orosz exportadó a búzára, de csak februártól

2020. december 15. 06:41

Az exportadót tonnánként 25 euróban (30,4 dollárban, mintegy 8850 forintnyiban) állapítják meg február 15. és június 30. között.

Egymillió tonna gabonát takarítottak be eddig Ukrajnában

2022. július 10. 10:07

Ukrajnában eddig 417 300 hektárról 1,1 millió tonna gabonát takarítottak be a gazdálkodók, 2,63 tonna hektáronkénti termésátlaggal.

A Kreml szerint "nem túl jók" a gabonamegállapodás kilátásai

2023. április 13. 08:03

Moszkva azt állítja, hogy a szállítmányokat olyan akadályok – például biztosítási és fizetési problémák – veszélyeztetik, amelyeket meg kellene szüntetni.