Növényvédelem
Növényvédelem

Ultimátumot kapott Indiától a Monsanto, amely megvásárolná a Bayer agrárkémiai üzletágát

Ultimátumot kapott Indiától a Monsanto, amely megvásárolná a Bayer agrárkémiai üzletágát

Agrofórum Online

India kiadja a Monsanto útját, ha az nem fogadja el a génmódosított gyapotmag hatósági árát és a szabadalmi díj csökkentését.

Frankfurtban a Bayer AG vegyipari konszern papírja 3 százalékkal drágult, miután fölröppent a hír, hogy az amerikai Monsanto GMO-óriás meg akarja vásárolni a Bayer agrárkémiai üzletágát – derült ki az MTI tőzsdei híreiből. A Bayer mezőgazdasági részének értékét a svájci UBS 40 milliárd euróra teszik.

A Monsanto már korábban is probálta kiszélesíteni piacát a növényvédő szerek kapcsán, ezért tett ajánlatot a Syngenta megvásárlására, ám a svájci cég 43 milliárd dollárért végül a ChemChina vállalaté lett.

India ultimátumot adott a Monsantónak gyapotvetőmag ügyben

Eközben az a hír is szárnyra kapott, hogy India kiadja a Monsanto útját, ha az nem fogadja el a génmódosított gyapotmag hatósági árát és a szabadalmi díj csökkentését – írta az orosz rt.com hírportál, amiről szintén az MTI számolt be hazánkban.

India a múlt héten közel 70 százalékkal csökkentette a génmódosított gyapotvetőmag után a Monsantónak járó szabadalmi díjat és 2017 áprilisi hatállyal 800 rúpiában (3300 forint) szabta meg egy 400 grammos tasak maximális árát.

Az elmúlt termőszezonban a Monsanto a gyapotvetőmagot tasakonként 830-1100 rúpiás áron értékesítette az ország különböző régióiban.

A Monsanto perrel és hat évtized után az indiai piac elhagyásával fenyegette meg a kormányt.

A Monsanto eldöntheti, hogy elfogadja-e a feltételeket vagy nem – mondta Sanjeev Kumar Balyan mezőgazdasági miniszterhelyettes a Reuters hírügynökségnek. „Ha nem tetszik, el lehet menni. Az extraprofit ideje lejárt” – fogalmazott. „Egyáltalán nem tartunk attól, hogy a Monsanto kivonul az országból, mivel a tudósaink saját génmódosított gyapotvetőmagon dolgoznak” – tette hozzá.

A Monsanto az indiai gyapotvetőmag-piac 90 százalékát uralja. Az indiai versenyhivatal tavaly piaci dominanciájával való visszaéléssel vádolta meg a világcéget. A mezőgazdasági minisztérium ekkor vizsgálatot indított az ügyben, majd bizottságot állított fel a génmódosított vetőmag hatósági árának és szabadalmi díjainak meghatározására.

A cég kétfajta gyapotvetőmagot értékesít Indiában, a Bollgard I. és a Bollgard II. típusokat. Az előbbi szabadalmi díjtól mentes, a második viszont díjköteles.

(MTI nyomán Agrofórum Online)

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Kiválthatja-e a gyomirtó glifozátot egy 260 ezer eurós gép?

2024. május 14. 09:10

Köztes növények terminálására glifozát helyett egy 260 ezer euróba kerülő, áramot termelő gyomirtó gépet próbált ki egy német gazda.

Illatanyag csalogathatja a végzetébe a tuják veszélyes kártevőjét

2024. május 9. 13:10

Vegyszer nélkül, csalogató hatású illatanyagokkal veszik fel a küzdelmet magyar kutatók a tujákat pusztító kártevővel, a borókaszúval szemben.

Növényvédelmi drónpilótaképzés indul májusban

2024. május 6. 16:10

A pilóta nélküli légijármű irányítói igazolvány megszerzését követően a növényvédelmi drónpilóta tanúsítványt is megszerezhetik a jelentkezők.

Vírus pusztítja a kakaófákat, veszélyben a világ csokoládéellátása

2024. április 29. 11:10

Vírus pusztítja a kakaófákat és csökkenti a kakaótermést, veszélyeztetve a csokoládé alapanyagát. Kutatók új megoldást dolgoztak ki a leküzdésére.

Mi ellen kell permetezni a frissen telepített kajszifát?

2023. február 12. 04:38

Frissen telepített kajszifákat milyen betegségek, illetve kártevők ellen kell permetezni?

Talajszennyezés: az arzén (As)

2021. november 4. 04:36

Az arzén az esetek túlnyomó többségében geológiai eredetű, a talaj mélyebb víztartó rétegeiben fordul elő és onnan kerül az ivóvízbe.

Használjunk T fákat a szántóföldi rágcsálóirtáshoz!

2024. március 21. 13:10

Bár az érdemi munkát nem a T fa végzi, az eszköz vegyszermentes és egyszerű. Használói, a ragadozó madarak pedig halálbiztosan ritkítják a rágcsálóállományt.

Egyszerű, de nagyszerű anyagok - növényvédelem káros hatások nélkül

2019. november 18. 05:38

L. Ferencné kérdése: Vannak-e olyan anyagok, melyek nem növényvédő szerek, ennek ellenére növényvédelmi céllal használhatók? Engem különösen házi kerti alkalmazásuk érdekelne.