17℃ 3℃
április 11. Leó, Szaniszló, Glória
Életmód, gasztronómia

A Diageo a költséginfláció enyhülését látja a „kétszámjegyű” megugrás után

Agrofórum Online

A Diageo alkoholgyártó vállalat költséginflációja mérséklődik az elmúlt pénzügyi év „kétszámjegyű” megugrása után – közölte a Guinness és a Johnnie Walker gyártja.

A szappantól a szeszes italokig számos terméket gyártó cégek a COVID-19 világjárvány óta küzdenek azért, hogy alacsonyan tartsák kiadásaikat, problémáikat pedig tovább súlyosbította Oroszország ukrajnai inváziója.

Tavaly ilyenkor a Diageo szerint a költségek inflációja 7-8 százalékkal nőtt a háború kezdete óta. De ez a 2023 júniusával zárult pénzügyi évben „kétszámjegyűre emelkedett” – mondta Lavanya Chandrashekar pénzügyi igazgató.

Számunkra a költségek szempontjából a legnagyobb kitettséget az energia jelenti”

– mondta, megjegyezve, hogy az energiaárak hatással voltak a műtrágyákra, a gabonafélékre, az üvegre és a szállítási költségekre.

Egy korsó Guinness, amelyet néha üvegpalackban szolgálnak fel, öt kulcsfontosságú összetevőből készül – pörkölt árpa, árpamaláta, komló, élesztő és víz. A Diageo Johnnie Walker whiskyt is készít, amelynek készítése szintén a gabonával kezdődik. A cég Baileys Irish Cream-je tej-, cukor- és kakaókivonatok felhasználásával készült.

A cukor ára eléggé emelkedett. Úgy értem, a gabonafélék sokkal magasabbak voltak, mint a történelmi szintek. Tehát tényleg az inflációt látjuk az egész szegmensben”

– mondta Chandrashekar.

A szélesebb körű infláció kilátásaira térve azt mondta: „Azt látjuk, hogy ez a mérsékeltség a következő fiskális évben legalább nem emelkedik tovább.”

Ez szűrhető le a versenytárs vállalatok legutóbbi kommunikációiból is. Az Unilever pénzügyi vezérigazgató-helyettese, Graeme Pitkethly júliusban azt mondta: „most már túl vagyunk a csúcsinfláción, de a gyorsjelentésekben szereplő számainkon belül továbbra is magas szintű árnövekedés lehet.”

Míg az energia és egyes nyersanyagok árai már egy ideje esnek, a vállalatok ennek érvényesítését saját áraikban késleltethetik, szerződéseik feltételeitől és fedezeti stratégiájuktól függően – számolt be a nemzetközi mezőgazdasági szaksajtó a brit Thomson Reuters hírügynökségre hivatkozva.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Praktikus tanácsok gombaszedőknek + videó

2025. április 7. 16:40

A tavasz első gombáit vadásztuk Vass Éva gombaszakellenőrrel a pilisi erdőkben. Megismerkedhetünk a cseh kucsmagombával, az osztrák csészegombával, de mutatunk videónkban még egy gyönyörű, ám mérgező gombát, az óriás papsapkát is.

A kovász „titkos” feladata: ettől válik egészségessé a kenyér a szervezetünk számára

2025. február 27. 16:10

A kovászban probiotikumok és prebiotikumok is megtalálhatók, amelyek az emésztőszervrendszerünkre fejtik ki előnyös hatásukat.

Miért fogyasszunk csírát?

2025. február 27. 08:10

A csíráztatott magvak olyan fogyasztásra szánt zöldségeket jelentenek, amelyeket a növekedés nagyon korai szakaszában takarítottak be.

Így készítsünk kovászt egy hét alatt!

2025. február 26. 13:10

Számos recepttel találkozhatunk, de a legfontosabb kiemelni, hogy a helyes arányok biztosítása elengedhetetlen.

A költségek növekedése a Caterpillarnak is gondokat okoz

2021. augusztus 21. 14:00

A világ legnagyobb munkaképgyártó vállalata, az amerikai Caterpillar minden tekintetben küzdelmet vív az elmúlt három évtized legerősebb inflációs nyomása, a szűk kínálati keresztmetszetek és az elmúlt 13 hónap nyersanyagárainak könyörtelen emelkedése miatt.

Egy év alatt 21 százalékkal csökkent a burgonya ára

2021. május 15. 08:56

Éves viszonylatban továbbra is a napraforgó-étolaj drágult leginkább a Központi Statisztikai Hivatal inflációs kosarában szereplő élelmiszerek közül. Egy év alatt 29 százalékkal drágult az étolaj, ezután 26 százalékkal az uborka, majd 17 százalékkal a gyümölcsjoghurt drágulása emelkedik ki. Legjobban, 20,5 százalékkal a kései burgonya ára csökkent, ezt 19 százalékkal a fejes káposzta és 16 százalékos mínusszal a vöröshagyma követi.

Már a hőinfláció is befolyásolja az élelmiszerárakat

2024. július 26. 13:10

A „hőinfláció” (angolul: heatflation) a Világgazdasági Fórum által használt kifejezés, amely az élelmiszerárak szélsőséges hőség miatti emelkedését hivatott jellemezni.

Az Unilever szerint az árak emelkedése idén is folytatódik

2023. február 12. 08:36

Az Unilever Plc közölte, hogy továbbra is emeli csomagolt élelmiszerei árát, hogy ellensúlyozza az emelkedő ráfordítási költségeket.