A Norfolk Plant Sciences (NPS) sikeresen lezárta az Élelmiszer- és Gyógyszerügyi Hatósággal (FDA) folytatott konzultációt a magas antioxidáns tartalmú lila paradicsommal kapcsolatosan.
Az FDA átfogó vizsgálatot követően kijelentette:
„Jelenleg nincsenek további kérdéseink a Del/Ros1-N paradicsomból származó humán élelmiszerekkel kapcsolatban.”
Az FDA ezen döntése összhangban van az Egyesült Államok Mezőgazdasági Minisztériumának 2022 szeptemberében hozott pozitív döntésével, ami jelentős mérföldkövet jelent a Norfolk számára.
A lila paradicsom figyelemre méltó áttörést jelent a táplálkozásban, amely a fogyasztók számára egy újfajta egészséges kiegészítést kínál étrendjükhöz. Ezzel az eredménnyel a vállalat készen áll a lila paradicsomtermékek, köztük a friss paradicsom és a házi kertészek számára szánt vetőmagok bevezetésére.
A patinás John Innes Centre-ben, Norwichban (Egyesült Királyság) Cathie Martin professzor nemesítette ki a lila paradicsomot, amelynek kivételes antioxidáns tulajdonságait két génből nyerte, amelyek a tátika (Antirrhinum majus) virágából származnak. Ezek a gének természetes módon serkentik a paradicsom lila pigmentek termelésére való hajlamát, ami a lila héjú paradicsom, és emellett egyébként az áfonya, a szeder és a padlizsán élénk színét eredményezi.
A konzultációs folyamat során az FDA aprólékosan felülvizsgálta a lila paradicsom összetételét, biztonságosságát és más releváns paramétereket. A lila paradicsom tápanyag-összetétele hasonló a hagyományos paradicsoméhoz, kivéve a nyilvánvalóan magasabb antocianinszintet.
Az antocianinoknak többek között antioxidáns, gyulladáscsökkentő, rákmegelőző, agyműködést javító, valamint szívbetegségek elleni tulajdonságokat tulajdonítanak. Az ügynökség arra a következtetésre jutott, hogy a biotechnológiával előállított lila paradicsom az emberi táplálkozás szempontjából nem ad okot semmiféle aggodalomra. Érdekes adalék, hogy az antocianin tartalom nem befolyásolja a paradicsom ízét: arra sokkal nagyobb hatással vannak a környezeti feltételek.
„Ez kiváló hír – mondta az alapító Prof. Cathie Martin. – Tizenöt évvel az első lektorált publikációnk után izgatottan osztom meg kutatásom egészséges gyümölcseit a paradicsom rajongókkal és a kertész társadalommal.”
Az alapító professzor, Jonathan Jones is megosztotta az észrevételeit:
„Az FDA lila paradicsomra vonatkozó »nincs több kérdés« ítélet vízválasztó pillanatnak tűnik. Mióta Cathie és én több mint 15 évvel ezelőtt megalapítottuk az NPS-t, a kihívásokkal teli szabályozási folyamat akadályozta elképzelésünket, víziónkat egy olyan fogyasztói biotechnológiai vállalatról, amely extra, vizuálisan és egészségügyileg is pozitív tulajdonságokat adhatna a friss termékekhez. A kihívásokat sikeresen leküzdöttük, és alig várjuk, hogy ezeket a plusz pozitív tulajdonságokat olyan termékeken keresztül mutassuk be a nagyközönségnek, ami lehetővé teszi a fogyasztók számára a választás lehetőségét.”
Nathan Pumplin, a Norfolk Healthy Produce vezérigazgatója köszönetét fejezte ki az FDA-nak a termék gondos felülvizsgálatáért:
„Az FDA-tól és az iparágunktól kapott támogatás és elkötelezettség igazán inspiráló volt, miközben a termékek és élelmiszerek következő generációjának útját. Alig várjuk, hogy bemutathassuk ezeket a kivételes tulajdonságokat a lelkes fogyasztók számára egy olyan paradicsommal, amely egyfelől lenyűgözi az ízlelőbimbókat, másfelől hozzájárul a jó közérzethez is.”
Jessica Louie, a Norfolk Healthy Produce technológiai igazgatója elárulta, hogy a lila paradicsom jelenleg is kapható:
„Korlátozott lilaparadicsom-készletünk máris hódító útjára indult, és egyre több embert kápráztat el. Izgatottan folytatjuk ezt az utat a helyi termelőink támogatásával, miközben bevezetjük ezt a figyelemre méltó terméket a kiválasztott éttermekben és piacokon. Alig várjuk, hogy 2024-ben bővítsük ennek a kivételes terméknek az elérhetőségét, hogy mindenki számára hozzáférhetőbbé tegyük.”