Zöldség-Gyümölcs
Zöldség-Gyümölcs

Ötszörösére drágult a paradicsom, a McDonald’s is kivette a kínálatából

Ötszörösére drágult a paradicsom, a McDonald’s is kivette a kínálatából

Agrofórum Online

Indiában jelenleg nem az a kérdés, hogy gyümölcsöt vagy zöldséget egyenek, hanem az, hogy mennyivel drágultak ezek a termékek. Sokak szerint már olyan mértékű az áremelkedés, hogy az egyszerűen nevetséges.

A mindennapi alapanyagok ára meredeken emelkedett az elmúlt néhány hétben, és India bizonyos részein a paradicsom már majdnem 200 rúpiánál (mintegy 840 forint) áll a kilóján, ami éles elmozdulás a szokásos 40-50 rúpiához (mintegy 170-210 forinthoz) képest. A drága paradicsom szinte pusztítást végzett a pénztárcákban, a konyhákban, sőt az utcákon a valóságban is.

A McDonald’s nemrégiben közölte, hogy Észak- és Kelet-Indiában a legtöbb üzletében kihagyta az ételeiből a paradicsomot. Magyarázatként azt említették, hogy „a szezonális termésproblémák miatt” nem állnak rendelkezésre minőségi paradicsomok. Az egekbe szökő árak különösen súlyosan érintették India közép- és alsó osztályait, akik a lakosság nagy részét alkotják.

A nyugati Pune városában egy zöldségárus állítólag mérleggel arcon öntött egy vásárlót, mert 250 gramm paradicsom árán vitatkozott vele. A hírek szerint Varanasiban – India hindu többsége által az egyik legszentebb városnak tartott településén – egy politikus két kidobót fogadott fel, hogy megakadályozzák az embereket abban, hogy a boltjában alkudjanak a paradicsom árán.

Beszámoltak arról, hogy emberek paradicsomot loptak a földekről, és paradicsommal megrakott teherautókat raboltak el. Szakértők azt mondják, hogy a rossz időjárási körülmények károsították a termést, ami a piacon hiányt okozott. A kormány szerint a megugró árak „átmeneti problémát” jelentenek és a következő hónapokban csökkenni fognak.

Egyes államok csökkentett áron kezdték el árusítani a paradicsomot a kormány vagy a termelők által támogatott üzletekben, hogy segítsék a fogyasztókat.

A paradicsomnak meglepően nagy szerepe van az indiai konyhában – szinte minden ételhez hozzáadják. Így amikor ritka és drága lesz az a címlapokra kerül, sőt politikai viták tárgyává válik.

Közgazdászok szerint a meredek áremelkedés felboríthatja India kényes inflációs egyensúlyát, és a kiskereskedelmi inflációt július-szeptemberben 5,5 százalék felé lökheti az áprilisi és májusi 4-5 százalékról.

Ironikus, hogy közel két hónappal ezelőtt indiai gazdák paradicsomládákat dobtak ki az utakra, miután az árak 2-3 rúpiára (mintegy 9-13 forintra) zuhantak a nagykereskedelmi piacon, mivel a kínálat meghaladta a keresletet.

India gyakran szembesül a kereslet-kínálat kihívásaival, amikor a romlandó, de nélkülözhetetlen zöldségekről, például a hagymáról és a paradicsomról van szó. Mindkét növényt szinte egész évben termesztik, és a különböző államokból származó termékek különböző hónapokban kerülnek a piacra.

A paradicsomárak jelenlegi emelkedése valójában a március-április-május között a paradicsomtermő területeken lehullott szezonális csapadék eredménye. Különösen a Kolar környékén lehetett ezt tapasztalni, amely az ország legnagyobb paradicsompiacával rendelkezik”

– mondja Ashok Gulati, mezőgazdasági közgazdász.

Június közepétől a készletek zsugorodtak, miközben a keresleti nyomás nőtt, ami a friss paradicsom árának kiugrásához vezetett”

– tette hozzá.

Szakértők szerint az ellátás stabilizálásának egyik módja a védett paradicsomtermesztés ösztönzése, hogy megóvják a termést a szélsőséges hőségtől vagy a szezonálistól eltérő heves esőzésektől – számolt be a BBC.

Egy másik lépés a paradicsom pürévé való feldolgozása, amely segíthet a fogyasztóknak abban, hogy áttérjenek a feldolgozott paradicsomra, amikor a friss paradicsom ára magasra emelkedik.

Magyarországon már csökken a paradicsom ára

Hazánkban idén márciusban kellett a legtöbbet fizetni egy kilogramm paradicsomért, a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) adati szerint akkor átlagosan 1870 forint volt a fogyasztói átlagár. Ez éves alapon kereken 600 forintos áremelkedés volt, kétéves alapon pedig 976 forintos volt az áremelkedés, azaz két év alatt több mint kétszer annyiba került a paradicsom. Jellemzően márciusban és áprilisban a legdrágább ez a zöldség minden évben. A legutolsó, 2023. júniusi adat szerint kereken 1000 forint volt a paradicsom kilogrammonkénti ára. Ez 2022 júniusához képest 11 forintos, 2021 júniusához képest pedig 373 forintos áremelkedés.

Ha az idei árváltozást nézzük, akkor a januári 1280-ról márciusra ugrott fel 1870 forintra, ám azóta folyamatos és egyenletes az árcsökkenés. Az elmúlt években jellemzően augusztusban ért éves mélypontra a paradicsom ára a szezonális hatásoknak köszönhetően.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Uborka termesztése kezdőknek

2024. június 13. 08:40

Amatőr kertészeknek is sikerélményt és bőséges termést ad az uborka, ha ezeket az egyszerű tanácsokat betartják.

Gyümölcstisztítás szódabikarbónás vízzel

2024. június 12. 07:10

Az egyik legnépszerűbb trend követői szerint nem elég csapvízzel lemosni a boltokban és a piacokon kapható zöldségeket és gyümölcsöket.

Egészségesebb a bio zöldség-gyümölcs, mint a nem bio?

2024. június 11. 07:10

Egy magyar kutatás éppen erre, a biotermékek egészséges mivoltának kérdésére kereste – és meg is adta – a választ.

Az üvegházak egyre nagyobb területet fednek le a Földön

2024. június 6. 13:10

Az üvegházi termesztés globálisan nő, mutatták ki egy tanulmányban. A trendnek számos előnye van, de a negatív hatásaira kevesebb figyelem irányul.

Másodpercek alatt kielemzi a paradicsomot egy telefonos alkalmazás

2023. október 28. 13:10

Bár szobanövényekre már számos applikáció kapható, amely segít a növények gondozásában, ezúttal megjelent az első agrár-applikáció, amely mélyreható analízist képes adni a terményekről, méghozzá fotó alapján.

Cukkinis-padlizsános lecsó házi kolbásszal

2019. július 25. 04:33

Számomra nincs is nagyobb öröm, mint mikor a saját termesztésű zöldségeimből alkothatok valami igazán színes ételt!

Paradicsomtermesztés kevesebb költséggel?

2023. május 20. 06:34

Egy holland vállalkozó, Willem Jonkman fejlesztésével helytakarékos megoldás született a paradicsomtermesztésben, megkoronázva terméshozam-növekedéssel.

Géntechnológia: hamarosan csípős paradicsomot is fogyaszthatunk!

2019. január 20. 04:31

Az íz különleges lesz, mert a tömegesen termesztett paradicsomot és a tápanyagokban gazdag chili paprikát egyszerre érezzük majd ki belőle. A cél nem új gasztrodivat teremtése, hanem az egészségesebb táplálkozás elterjedését segítenék.