21℃ 15℃
július 10. Amália, Melina Engelbert, Ulrika
Zöldség-Gyümölcs

Ötszörösére drágult a paradicsom, a McDonald’s is kivette a kínálatából

Agrofórum Online

Indiában jelenleg nem az a kérdés, hogy gyümölcsöt vagy zöldséget egyenek, hanem az, hogy mennyivel drágultak ezek a termékek. Sokak szerint már olyan mértékű az áremelkedés, hogy az egyszerűen nevetséges.

A mindennapi alapanyagok ára meredeken emelkedett az elmúlt néhány hétben, és India bizonyos részein a paradicsom már majdnem 200 rúpiánál (mintegy 840 forint) áll a kilóján, ami éles elmozdulás a szokásos 40-50 rúpiához (mintegy 170-210 forinthoz) képest. A drága paradicsom szinte pusztítást végzett a pénztárcákban, a konyhákban, sőt az utcákon a valóságban is.

A McDonald’s nemrégiben közölte, hogy Észak- és Kelet-Indiában a legtöbb üzletében kihagyta az ételeiből a paradicsomot. Magyarázatként azt említették, hogy „a szezonális termésproblémák miatt” nem állnak rendelkezésre minőségi paradicsomok. Az egekbe szökő árak különösen súlyosan érintették India közép- és alsó osztályait, akik a lakosság nagy részét alkotják.

A nyugati Pune városában egy zöldségárus állítólag mérleggel arcon öntött egy vásárlót, mert 250 gramm paradicsom árán vitatkozott vele. A hírek szerint Varanasiban – India hindu többsége által az egyik legszentebb városnak tartott településén – egy politikus két kidobót fogadott fel, hogy megakadályozzák az embereket abban, hogy a boltjában alkudjanak a paradicsom árán.

Beszámoltak arról, hogy emberek paradicsomot loptak a földekről, és paradicsommal megrakott teherautókat raboltak el. Szakértők azt mondják, hogy a rossz időjárási körülmények károsították a termést, ami a piacon hiányt okozott. A kormány szerint a megugró árak „átmeneti problémát” jelentenek és a következő hónapokban csökkenni fognak.

Egyes államok csökkentett áron kezdték el árusítani a paradicsomot a kormány vagy a termelők által támogatott üzletekben, hogy segítsék a fogyasztókat.

A paradicsomnak meglepően nagy szerepe van az indiai konyhában – szinte minden ételhez hozzáadják. Így amikor ritka és drága lesz az a címlapokra kerül, sőt politikai viták tárgyává válik.

Közgazdászok szerint a meredek áremelkedés felboríthatja India kényes inflációs egyensúlyát, és a kiskereskedelmi inflációt július-szeptemberben 5,5 százalék felé lökheti az áprilisi és májusi 4-5 százalékról.

Ironikus, hogy közel két hónappal ezelőtt indiai gazdák paradicsomládákat dobtak ki az utakra, miután az árak 2-3 rúpiára (mintegy 9-13 forintra) zuhantak a nagykereskedelmi piacon, mivel a kínálat meghaladta a keresletet.

India gyakran szembesül a kereslet-kínálat kihívásaival, amikor a romlandó, de nélkülözhetetlen zöldségekről, például a hagymáról és a paradicsomról van szó. Mindkét növényt szinte egész évben termesztik, és a különböző államokból származó termékek különböző hónapokban kerülnek a piacra.

A paradicsomárak jelenlegi emelkedése valójában a március-április-május között a paradicsomtermő területeken lehullott szezonális csapadék eredménye. Különösen a Kolar környékén lehetett ezt tapasztalni, amely az ország legnagyobb paradicsompiacával rendelkezik”

– mondja Ashok Gulati, mezőgazdasági közgazdász.

Június közepétől a készletek zsugorodtak, miközben a keresleti nyomás nőtt, ami a friss paradicsom árának kiugrásához vezetett”

– tette hozzá.

Szakértők szerint az ellátás stabilizálásának egyik módja a védett paradicsomtermesztés ösztönzése, hogy megóvják a termést a szélsőséges hőségtől vagy a szezonálistól eltérő heves esőzésektől – számolt be a BBC.

Egy másik lépés a paradicsom pürévé való feldolgozása, amely segíthet a fogyasztóknak abban, hogy áttérjenek a feldolgozott paradicsomra, amikor a friss paradicsom ára magasra emelkedik.

Magyarországon már csökken a paradicsom ára

Hazánkban idén márciusban kellett a legtöbbet fizetni egy kilogramm paradicsomért, a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) adati szerint akkor átlagosan 1870 forint volt a fogyasztói átlagár. Ez éves alapon kereken 600 forintos áremelkedés volt, kétéves alapon pedig 976 forintos volt az áremelkedés, azaz két év alatt több mint kétszer annyiba került a paradicsom. Jellemzően márciusban és áprilisban a legdrágább ez a zöldség minden évben. A legutolsó, 2023. júniusi adat szerint kereken 1000 forint volt a paradicsom kilogrammonkénti ára. Ez 2022 júniusához képest 11 forintos, 2021 júniusához képest pedig 373 forintos áremelkedés.

Ha az idei árváltozást nézzük, akkor a januári 1280-ról márciusra ugrott fel 1870 forintra, ám azóta folyamatos és egyenletes az árcsökkenés. Az elmúlt években jellemzően augusztusban ért éves mélypontra a paradicsom ára a szezonális hatásoknak köszönhetően.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Dinnye, csak hazai? Most tényleg ellenőrzik!

2025. július 2. 13:10

Nem csak az íz számít: az NKFH országos ellenőrzéssorozata garantálja, hogy a dinnye valóban hazai és szabályosan címkézett legyen.

Savanyításra tökéletes: káposztafajták Horvátországból

2025. június 9. 15:10

Kiváló íz, jó tárolhatóság és savanyíthatóság: ezek a káposztahibridek ideálisak a késő őszi termesztéshez.

Brokkolihiány a klímaváltozás miatt

2025. május 28. 14:10

Az enyhe tél és a spanyol árvizek miatt idén kevesebb brokkoli és karfiol kerülhet a brit boltokba – figyelmeztetnek a termelők.

Torma: a húsvéti asztal elengedhetetlen kísérője

2025. április 20. 16:10

Magyarország a tormatermesztés egyik európai nagyhatalma. Évente mintegy 10-11 ezer tonna tormát takarítanak be közel 1250 hektárról​.

Paradicsom kártevői szabadföldi termesztésben

2019. augusztus 7. 04:37

Hogyan védhetjük meg a házikertünkben vagy hétvégi telkünkön szabadföldön termesztett paradicsomunkat a kártevőktől?

A paradicsom "régi" ízét keresi? A tájfajta a válasz!

2022. január 21. 11:45

Csaknem 370 ezer virágos növényfaj közül világszerte mindössze 200-at használunk élelmiszerek előállításhoz, miközben a 200 növényfajból pusztán 9 adja a globális növénytermesztés több mint felét. A genetikai erőforrások, vagyis a termesztett növényfajták sokfélesége mindeközben feledésbe merül. Ezen a tendencián kíván változtatni az Ökológiai Mezőgazdasági Kutatóintézet - a magyar konyha egyik kedvenc alapanyagaként ismert - paradicsom tájfajtáinak kutatásával és elterjesztésével.

Minőség-ellenőrzés paradicsomban, gépi „szemmel”

2024. április 28. 12:10

A paradicsom minőségét eddig roncsolást okozó berendezésekkel ellenőrizték. Most a gépet megtanítanák, hogy a paradicsom látható hibáit felismerje.

Hány fok kell ahhoz éjjel, hogy a palánták a fólia alatt ne károsodjanak?

2025. március 15. 04:37

Hány fok kell ahhoz éjjel, hogy a jelenleg cserepekben növő paradicsom- és paprikapalánták a fóliában éjszaka kinn maradhassanak károsodás nélkül? Nem fóliába kívánom kiültetni, hanem majd szabadföldbe, és kiültetésig tartanám ott, mivel nincs már máshol hely számukra.