Növényvédelmi előrejelzés
Növényvédelmi előrejelzés

Az almamoly folyamatosan repül – kertészeti növényvédelmi előrejelzés

Az almamoly folyamatosan repül – kertészeti növényvédelmi előrejelzés

Agrofórum Online

Augusztus közepére ismét visszatért a forró nyári időjárás. A légköri frontok most elkerülik a Kárpát-medencét, legfeljebb egy-egy helyi zápor, zivatar alakul ki. A nappali hőmérséklet ismét 30 °C körüli, éjszakánkén 12-20 fokra hűl a levegő. Igen erős a hajnali harmatképződés, mert a talajpárolgás jelentős. Az időszak betegségeknek és kártevőknek egyaránt kedvező.

A nyárvégi-koraőszi alma és körtefajták érése elkezdődött. Ugyanakkor az almamoly kártétele következtében magas a moníliával fertőzött gyümölcsök aránya és a terméshullás. A szárazabb, de magas páratartalmú levegő a monília mellett kedvez a varasodás és a lisztharmat betegség újabb, kismértékű levéltüneteinek a terjedéséhez. Az almamoly folyamatosan, de mérsékelt létszámban repül, a heti fogás 10-18 db/hét csapdánként.

A légköri aszály elmúltával a vértetű ismét „erőre” kapott, így friss kolóniákat figyelhetünk meg a lombkorona belsejében, illetve a friss hajtásokon is. A termés tárolhatóságának megőrzése érdekében folytassuk a fák kalcium táplálását, mert a nagyobb méretű terméseken megjelent a foltosodás. A pótlást folytassuk egészen a szüret kezdetéig. Kezdjük el a tárolási betegségek elleni kezeléseket is, hogy csak egészséges gyümölcs kerüljön a tárolókba.

A vértetű ismét erőre kapott az almafákon

A csonthéjas termésű fák lombozatát meg kell védeni a sztigminás levéllikasztó- és blumeriellás levélfoltosság további terjedése ellen, mert a meggy- és cseresznyefák folyamatosan veszélyben vannak, elhanyagolt ültetvényekben már most intenzív a beteg levelek hullása. A keleti gyümölcsmoly mérsékelten, a szilvamoly alig rajzik.

A nyugati dióburok fúrólégy rajzása még most is alacsonyabb, mint a korábbi években, de folyamatos, ezért indokolt a kártevő elleni védekezés.

Az amerikai szőlőkabóca fertőzés következtében egyre több szőlőtőkén jelennek meg a fitoplazma szerű tünetek, a kártevő elleni védekezést tovább kell folytatni a terjedés megakadályozása érdekében, akárcsak a peronoszpóra, a lisztharmat, a feketerothadás és a szürkepenész ellen. Kisebb mértékben, de most is fertőznek, a peronoszpóra miatt a vitorlaleveleken jelentős a levélvesztés.

Agresszíven támadnak a poloskák (zöld vándorpoloska és az ázsiai márványos poloska). Minden növényt szívogatnak a lárvák és a kifejlett imágók, kártételük már kiterjedt a szántóföldi növényekre is. A legnagyobb kárt a paprikán és a paradicsomon okozzák, ezért két szüret között védekezzünk ellenük rövid várakozási idejű, felszívódó készítménnyel.

Ugyancsak jelentős a spanyolcsigák tömege és kártétele. A nappali hőséget föld alatti üregekben vészelik át, este innen indulnak „támadásra” a növények ellen. Minden lehetséges eszközzel irtsuk, mert idős és fiatal csigából is rengeteg van.

Jelentős a spanyolcsigák kártétele

A káposztafélék környezetében igen erős a káposztalepke rajzás és egyidejűleg a tojásrakás. A kikelő hernyók képesek teljes lombrágásra ezeken a növényeken, de egyúttal védekezzünk a bagolylepke hernyók ellen is, mert hasonló mértékű károkat képesek okozni.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Kertészeti növényvédelmi előrejelzés: egyre több cseresznyelégy röpköd a fák napos oldalán

2024. május 8. 13:10

A kajszi levéltetű fertőzés szintén emelkedő tendenciát mutat, de várhatóan a szilva levéltetvek is hamarosan megjelennek a hajtásvégeken.

Szántóföldi növényvédelmi előrejelzés: jelentősen nőtt a sárgarozsda fertőzés nagysága

2024. május 7. 16:10

A már korábban lombvédelemben részesített területeken kevésbé, míg a kezeletlen vetéseken jelentősen nőtt a sárgarozsda fertőzés nagysága.

Kertészeti növényvédelmi előrejelzés: veszélyben a szőlők is

2024. május 1. 10:10

A szőlőbetegségek megjelenését eddig gátolta a hűvös idő, de a felmelegedés hatására fel kell készülni egyaránt a lisztharmat, a peronoszpóra, a feketerothadás és a szürkerothadás fertőzés elhárítására.

Berobbant a sárgarozsda terjedése: szántóföldi növényvédelmi előrejelzés

2024. április 30. 12:10

A már fertőzött és fertőzésnek kitett területeken haladéktalanul el kell végezni a preventív, mind pedig a kuratív jellegű lombvédelmet.

A szárazság nem kedvez a betegségek terjedésének - károsítanak a vetésfehérítő bogarak és a gabonapoloskák

2019. április 23. 07:18

A tartós szárazság miatt a szántóföldi növények gombabetegségei alig jelentkeznek, hiszen életfeltételeik nem segítik ezt elő. Kártevők közül a vetésfehérítő bogarak és lárváik mellett már feltűntek a vetésekben a gabonapoloskák. Létszámuk egyelőre alacsony, de folyamatos a kártevők betelepedése.

A tafrinás levélfodrosodás járványveszélyét hozta vissza a lehülés

2020. március 24. 14:06

Az őszibarack esetében a moníliás fertőzés mellett a tafrinás levélfodrosodás járványveszélyét hozta vissza a hideg és csapadékos időjárás.

Már ültethető a burgonya, de nem mindegy, hogyan

2019. április 9. 10:29

Változékony eloszlásban életmentő eső hullott, 10-15 mm főként a Dunántúlon és az Dél-Alföldön, másutt kevesebb esett. Ez azt jelenti, hogy továbbra is maradt a szárazság.

Megérkezett a csapadék, támadnak a betegségek és a kártevők

2018. május 15. 08:38

Az időjárás alakulása eddig inkább a kártevőknek kedvezett, a betegségek járványszerű fellépését mindeddig nem figyelhettük meg.