Életmód, gasztronómia

Már most elkezdték a karácsonyi sütemények készítését

Agrofórum Online

Karácsony előtt bő négy hónappal megkezdődött az ismert német karácsonyi péksütemény, a stollen szezonja az Érchegységben. A pékáru leginkább a magyar gyümölcskenyérhez és a különböző kalácsfélékhez hasonlít.

Még magas nyári hőmérséklet uralkodik mindenfelé, de Németországban az Érchegység és Drezda első pékségei már stabilan a karácsonyra koncentrálnak. Náluk már az első stollenek kerülnek a sütőbe. Ahhoz, hogy a közkedvelt péksütemény időben elkészüljön és a boltokba kerülhessen, a héten megkezdődött a stollenes sütés – mondta Martin Hübner, az Annaberger Backwaren GmbH ügyvezető igazgatója. „A Stollen olyan, mint a jó bor, be kell érnie.”

A 140 alkalmazottat foglalkoztató cég mintegy 200 000 stollent szeretne megsütni és eladni karácsonyig. Nemcsak Németországban vannak vásárlóik, hanem a világ több mint 50 országába is exportálnak.

Drezdában is sok pék kezdi meg most az ünnepi felkészülést. A stollenszezon hagyományosan szeptember vége és október eleje között kezdődik – magyarázta Karoline Marschallek, a Dresdner Stollen Hagyományőrző Egyesület munkatársa.

De a tartomány fővárosában egyes gyártók kemencéi már most teljes kapacitással működnek. Ennek oka a kiskereskedők elvárásainak való megfelelés, ugyanis sok helyen a karácsonyi kínálat néhány héten belül a polcokra kerül, illetve a tengerentúlról érkező rendeléseket is ütemezni kell. A jelentések szerint tavaly körülbelül 4,8 millió darab Dresdner Stollent adtak el eredetiségpecséttel.

A hagyományos mazsolás stollen mellett a szászországi pékek folyamatosan új variációkat mutatnak be. A felhasznált hozzávalók skálája ma már a máktól és a mandulától kezdve egészen az áfonyáig vagy a kajszibarackig terjed.

Míg a törzsvásárlók a hagyományos stollent részesítik előnyben, a fiatalabb vásárlók a változatosságot keresik – mondta Hübner. Cégének most is van bio alapanyagú vegetáriánus stollenje, de van, amelyikben disznózsír sem szerepel az összetevők közt, idén pedig mézes is készül – írta a német Proplanta, mezőgazdasági és élelmiszeripari híroldal.

A fogyasztóknak ismét fel kell készülniük az előző esztendőben megszokottnál valamivel magasabb árakra. Hübner három-négy százalék körüli drágulásról beszélt, egy kiló stollen 19-24 euróba fog kerülni várhatóan.

Kiemelt kép: Pixabay

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

A méz, ami a férfiak egészségét védi

2025. november 17. 07:10

A gesztenyeméz kesernyés, mégis az egyik legértékesebb magyar mézfajta: javítja a vérkeringést, védi a májat és segíti a férfiak egészségét.

Itt a madárinfluenza, megindult a rettegés a libahús fogyasztásától

2025. november 16. 09:10

Márton napjától karácsonyig Magyarországon is megindul a tolongás a máskor kissé elfelejtett libahúsért. Vajon veszélyben lehetünk a vírusfertőzés által?

Elképesztően finom és egészséges – a makk-kávé visszatért!

2025. november 14. 14:10

Nemcsak egészséges, hanem lélekmelengető is: a makk-kávé a természet legújabb ajándéka a tudatos kávézóknak.

A méz, ami nem is virágból készül

2025. november 10. 16:10

Nem virágból származik, mégis az egyik legerősebb gyógyító méz: az erdei mézharmat tele van ásványi anyaggal és természetes antibiotikummal.

Szenvedéllyel az Amazone-ért - 90 éves Prof. h.c. Heinz Dreyer

2022. február 23. 05:36

Prof. h.c. Heinz Dreyer, az Amazonen-Werke hosszú évekig aktív ügyvezető igazgatója február 19-én ünnepelte 90. születésnapját.

Kéknyelv-betegség: új vakcinák, de késik az elérhetőség

2025. március 10. 16:10

Az Európai Unió két új vakcinát hagyott jóvá a kéknyelv-betegség ellen, de ezek egyelőre nem érhetők el a gazdák számára.

Új német kormánykoalíció céljai: haszonállatok jóléte, kevesebb gyomirtó

2021. november 26. 06:03

Az új kormány "jelentősen csökkenteni" akarja a mezőgazdaságból származó ammónia és metán kibocsátását, és a német mezőgazdaságot a klímasemlegesség irányába akarja mozdítani.

Több zöldség és kevesebb sertéshús fogy

2020. november 27. 07:02

Egy felmérés szerint az elmúlt években érdemben megváltozott a németek étrendje. Ezt mutatja a Német Táplálkozási Társaság (DGE) legutóbbi jelentése.