Növényvédelmi előrejelzés
Növényvédelmi előrejelzés

A poloskák károsítása csaknem az összes növényfélére kiterjed – kertészeti növényvédelmi előrejelzés

A poloskák károsítása csaknem az összes növényfélére kiterjed – kertészeti növényvédelmi előrejelzés

Agrofórum Online

Augusztus utolsó dekádjára a forró, nyári napok a jellemzőek. A nappali maximum hőmérséklet rendszeresen 30 oC körül mozog, és az éjszakák sem hűlnek 20 fok alá. Magas a relatív páratartalom, rendszeres az éjszakai harmatképződés. Nagyon sokféle gyümölcs és zöldségféle érik, ezért a károsítók elleni védekezés nehéz.

Ismételten külön ki kell emelni a zöld vándorpoloska és az ázsiai márványos poloska rendkívül erős károsítását, mely csaknem az összes növényfélére kiterjed. Sok a kifejlett egyed, de még több a lárva. A csoportosan szívogató lárvák ugyanolyan károkat képesek előidézni, mint felnőtt társaik.

Ázsiai márványos poloska kártétele almán

A károsítás nemcsak a házikerti növényeket érinti, hanem a szántóföldön is ugyanolyan erővel támadnak. A szívogatástól elhaló, elszíneződő termések gazdasági és élvezeti értéke alaposan lecsökken.

Ugyancsak tömeges a spanyolcsigák károsítása, de jelenleg elsősorban csak éjszakánként támadják a növényeket, a forró órákat fénytől védett helyeken, üregekben vészelik át. A kifejlődött csigák mellett nagyon sok a fiatal példány, melyek még a következő szezonban is károsítani fognak. A csigák elleni védekezés folyamatos küzdelmet jelent, az összes hatásos védelmet jelentő eszköz kihasználásával.

Indiai futókacsa a zsákmányolt spanyolcsigával

A késő nyári és kora őszi alma és körte fajták folyamatos érése megnehezíti az almamoly elleni hatékony védekezést. Bár a feromon csapdák továbbra is viszonylag mérsékelt egyedszámban fogják a lepkéket, van ültetvény, ahol egyáltalán nem, mindig található mollyal fertőzött gyümölcs a fák alatt.

A károsítást most az utolsó, nehezen elkülöníthető 3. nemzedéke okozza, és a kártételi veszély szeptember végéig eltart. A szárazabb periódus ellenére a fák alatti, de a fán maradó termésen napokon belül megjelenik a gyümölcsfertőző monília jellegzetes tünete.

A szőlőültetvényekben most mérséklődött a betegségek kártételi veszélye, de a károsítás mértéke egy-egy szórványos eső, zivatar nyomán ismét felerősödhet. Néhány vékony bogyóhéjú fajtán a szürkepenészes rothadás és a fürtlisztharmat már így is jóvátehetetlen károkat okozott.

A selyemfényű puszpángmoly nyári nemzedéke helyenként rendkívül nagy egyedszámban rajzik. A csapdába esett lepkék száma felülmúlja a korábbi években fogottakét, ennélfogva az okozott kár a puszpángokon hatalmas. Az évek óta tartó hatalmas károsítást a növények nem bírják, sorra pusztulnak el a puszpángmoly hernyók tarrágásától.

(Vezérkép: Peter B.Jr./Pixabay)

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Kertészeti növényvédelmi előrejelzés: egyre több cseresznyelégy röpköd a fák napos oldalán

2024. május 8. 13:10

A kajszi levéltetű fertőzés szintén emelkedő tendenciát mutat, de várhatóan a szilva levéltetvek is hamarosan megjelennek a hajtásvégeken.

Szántóföldi növényvédelmi előrejelzés: jelentősen nőtt a sárgarozsda fertőzés nagysága

2024. május 7. 16:10

A már korábban lombvédelemben részesített területeken kevésbé, míg a kezeletlen vetéseken jelentősen nőtt a sárgarozsda fertőzés nagysága.

Kertészeti növényvédelmi előrejelzés: veszélyben a szőlők is

2024. május 1. 10:10

A szőlőbetegségek megjelenését eddig gátolta a hűvös idő, de a felmelegedés hatására fel kell készülni egyaránt a lisztharmat, a peronoszpóra, a feketerothadás és a szürkerothadás fertőzés elhárítására.

Berobbant a sárgarozsda terjedése: szántóföldi növényvédelmi előrejelzés

2024. április 30. 12:10

A már fertőzött és fertőzésnek kitett területeken haladéktalanul el kell végezni a preventív, mind pedig a kuratív jellegű lombvédelmet.

Online vásárláskor is keresni kell a növényútlevelet!

2023. március 20. 10:33

Az ültetésre szánt növények távértékesítése kizárólag növényútlevéllel megengedett, mely igazolja, hogy a termesztés és előállítás a növényegészségügyi követelmények betartásával történt.

Megjelentek az átmeneti támogatásokról szóló rendeletek

2020. június 23. 12:49

A támogatásra vonatkozó kérelmeket június 29-től, három ütemben lehet majd benyújtani a Magyar Államkincstár által erre a célra létrehozott elektronikus felületén.

Őszi aktualitás: záró lemosó permetezés

2018. október 4. 06:00

A még betakarításra váró növényeket jó ütemben aratják. Kertészeti kultúrákban növényvédelmi téren aktuálissá válik az őszi záró lemosó permetezés.

10 éves tujasorom lombja helyenként barnán elhal - mit tegyek?

2018. április 24. 12:10

M. Mária kérdése: 10 éves tujasorom lombja helyenként barnán elhal. Van olyan tő, amelynek a csúcsa is elszáradt, de a többségnél csak barna ágelhalásokat figyeltem meg elszigetelten. Mi lehet az oka, hogyan menthetném meg növényeimet?