Növényvédelem

Cserebogár-invázió van a gyümölcsösökben

Agrofórum Online

Az áprilisi és májusi bogarak is rajzanak, tömegével láthatók a leveleken.

Cserebogár-invázió van a kertekben, gyümölcsösökben. Az áprilisi és májusi bogarak is rajzanak, tömegével láthatók a leveleken. A tyúkok szívesen segítenek a pusztításban, de a legtöbb helyen muszáj valamilyen vegyszert alkalmazni.

Az elmúlt hetekben hirtelen elszaporodtak a rovarok. Külön ki kell emelni a cserebogarakat, az áprilisi, de már a májusi cserebogár is rajzik. A levelek rágásával kezdik, akkor még el lehet őket csípni, mert a fán is lepermetezhetők, ellentétben a későbbi fajokkal. Ahogy azonban lerakják a talajba a tojásaikat, már nincs megoldás – magyarázta Zsigó György, a Magyar Növényvédő Mérnöki és Növényorvosi Kamara budapesti elnöke a Kossuth Rádió Hajnal-táj című műsorában.

Úgy is lehet őket gyéríteni, hogy hajnalban lerázzuk őket, és bedobjuk a tyúkoknak, de a permetezés is megfelelő, piretroid szerekkel – mutatott rá.

A másik nagy gondot az atkák terjedése jelenti. Már az első telepeiket is létrehozták, így sürgősen permetezni kell, ha valakit zavar az elsősorban esztétikai gondot okozó kártevő. Vannak nagyon jó atkaölő szerek, azokat felváltva, bőséges lémennyiséggel, apró cseppképzéssel kell használni. Két hatóanyagot lehet kiemelni: egyik a hexitiazox, a másik a flufenzin, amely a fonákon lévő atkákat is eléri.

Egyes tájrészeken nagyon nagy gondot okoznak a barkók is. Fel kell lépni ellenük, mert kirághatják a rügyeket, egy kora tavaszi fertőzéssel pedig odalehet a teljes termés. Ellenük azonnali hatásként valamelyik piretroid készítményt javasolt használni.

Az araszoló hernyókból is bőven akad idén. Ha van a kertben, akkor az előbb említett hatóanyagcsoporttal lehet védekezni ellene – magyarázta.

A különböző molyokra, így az alma-, a szilva- és a barackmolyra még csak most kell készülni, ahogy a cseresznyelegyek ellen is.

(hirado.hu)

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

5 tipp a növényvédő szerek tárolásához

2024. szeptember 17. 09:40

A növényvédő szerek drágák és nem állnak el örökké. A megfelelő tárolás és a készlet nyomon követése kíméli a pénztárcát és fokozza a hatékonyságot.

Az invazív ázsiai lódarázs visszaszorításában magyar kutatók is segítenek

2024. szeptember 16. 11:10

A módszer lényege, hogy egy miniatűr jeladót rögzítenek a darazsakra, így azok elvezetnek a fészekhez.

A Salmonella baktérium lehet a klímaváltozás egyik nyertese

2024. szeptember 6. 13:10

A meleg és a pára nemcsak a növénybetegségeknek kedvez, hanem a nyomukban elszaporodó Salmonellának is, amely a nyers zöldségekkel fertőz.

Legfontosabb tudnivalók a gyomirtó szerek okozta károkról

2024. szeptember 2. 14:40

A gyomirtó szerek használata körültekintést igényel, mert elővigyázatlan használatukkal több kárt lehet okozni, mint hasznot.

Növényvédelmi teendő: Tafrina a kertekben!

2024. március 25. 09:40

Az országban jellemző hűvös, nedves időjárás különböző növényvédelmi feladatokat hoz. Ilyen körülmények között számítani kell a tafrina megjelenésére is, amely már biztosan megtalálta a virágzó barackfákat is - előrejelzés Zsigó György növényorvos nyomán.

Picasso® gombaölő szer: „profitgarancia” az olajos növények termesztésében!

2021. július 6. 11:12

Június hónap időjárása kedvezően alakult a napraforgó fejlődése szempontjából, a napraforgó-állományok intenzíven növekedtek, a hónap közepén a sorok záródtak, megjelent a virágzat. A kora hajnali harmat és a helyi záporok, zivatarok jelentéktelennek tűnő csapadékmennyisége is kedvező mikroklimatikus viszonyokat teremtett a gombabetegségek számára az állományokban, ezért a gombabetegségek további terjedésével számolnunk kell.

A mákról és termesztéséről

2018. október 13. 02:34

Célszerűen gabonák után vetik. Mérsékelt tápanyagigényű növény. A talaj iránt – állítólag – igényes, a jó búzatalajokon díszlik legjobban és terem a legtöbbet.

Egyes vidékeket lassan elönt az aranka!

2021. szeptember 8. 07:42

A földutakon gyakran közlekedve az elmúlt években egy kezemen meg tudnám számolni, hány helyen láttam irtásának nyomait.