Terményárak
Terményárak

Emelkedtek a terményárak

Emelkedtek a terményárak

Agrofórum Online

Emelkedtek az árak a terménypiacokon. Chicagóban a búza 1,9 százalékkal, a kukorica 2 százalékkal, a szójabab pedig 1,1 százalékkal drágult. A repce ármozgása kivételt jelentett, ugyanis 1,7 százalékkal csökkent. Európában mind a négy kiemelt agrártermék, a malmi búza, a kukorica, a repce és a takarmánybúza kurzusa is pluszban zárt.

A kukorica és a szójabab határidős árai a kereskedési tartomány felső végéhez közelítve zárták a napot. Szakértők szerint a 20 napos mozgóátlag feletti zárás a decemberi határidős kukoricánál pozitív lendületet adhat majd a bikapiacnak, azaz az áremelkedésnek. A novemberi szójabab-határidő is tesztelte a 20 napos mozgóátlagot. Itt is emelkedett az ár a hétfői és keddi alacsonyabb zárások után.

A kereskedők a jelenleg zajló terményállapot-felmérések bejárásainak beszámolóit is árazzák be. Bár az évről évre végzett összehasonlítások fontosak, a közép-nyugati ingadozás idén a szokásosnál nagyobb mértékűnek tűnik. Ennek az ingadozásnak az egyik fő oka a júniusban tapasztalt forró, száraz időjárás. Amerikai agronómusok aggodalmuknak adtak hangot amiatt, hogy a júniusi időjárás miként befolyásolta a kukorica és a szójabab termését.

Közben az agrárpiaci kereskedők is figyelnek arra, hogy kezdődik az éves Jackson Hole szimpózium, amelynek makrogazdasági hatásai érződnek a terményeknél is. Az amerikai jegybank szerepét betöltő Fed minden évben megrendezésre kerülő konferenciája csütörtöktől szombatig tart, a legnagyobb érdeklődés Jerome Powell péntek délutáni beszédét övezi. A megbeszéléseken a jegybankárok érinteni fogják a globális gazdaság kihívásait az emelkedő kamatkörnyezetben, emelkedő államadósságok mellett – hívta fel a figyelmet az Equilor Befektetési Zrt. A világjárvány közvetlen gazdasági hatásai elhalványultak, ugyanakkor az ellátási láncok átalakulása, a globális pénzügyi folyamatok változásai nagy valószínűséggel hosszú távú hatást gyakorolnak mind a globális, mind a lokális gazdaságok szerkezetére.

Európában a malmi búza 3,25 eurós plusz után 231,5 euróba, a kukorica 1,25 eurós áremelkedést követően 216,5 euróba, a repce 6,75 eurós megugrás hatására 472 euróba, a takarmánybúza pedig 2,35 angol fontos plusz után 190,25 angol fontba került tonnánként a következő határidőre.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Drágult a búza a magasabb exportértékesítés miatt

2024. július 6. 07:10

Európában a malmi búza, a kukorica és a repce kurzusa is pluszban zárt, a takarmánybúza árszintje stagnált.

Nagyot ugrott a búza ára Európában

2024. július 5. 07:10

Párizsban a malmi búza értéke 2,25 euróval a tonnánkénti 225,5 eurós szintig emelkedett a következő, szeptemberi határidőre.

Tovább csökken a búza ára a terménypiacokon

2024. július 4. 07:10

Európában a malmi búza, a kukorica és a takarmánybúza kurzusa is mínuszban zárt, de a repce értéke növekedett.

Csökken a búza ára az orosz betakarítási kilátások javulásával

2024. július 3. 07:10

Európában a malmi búza olcsóbb lett, ám a kukorica, a repce és a takarmánybúza kurzusa is pluszban zárt.

Tovább élénkül a vita a német bioüzemanyagokról

2023. február 5. 08:43

Németországban évente körülbelül 3 millió tonna biodízelt kevernek össze fosszilis dízelolajjal, és az állati takarmányt is repce feldolgozásával állítják elő.

Csúnya mínuszok az agrártőzsdéken

2021. március 11. 07:00

A tengerentúlon és Európában is csökkent a legfontosabb agártermékek árjegyzése.

RLMS - Új rezisztencia gén a repce fómás betegségével szemben

2020. július 27. 13:16

A fómás levélfoltosság és szárrák az őszi káposztarepce legfontosabb betegsége egész Európában. A kórokozó ivartalan alakja a Phoma lingam, ivaros alakja Leptosphaeria maculans.  Ez a gombás megbetegedés szinte minden évben már ősszel megjelenik a fiatal repce állományok lombozatán. 

Levéltetű: pár nap és 100 százalékos a fertőzöttség

2018. május 22. 11:16

Az időjárási körülmények most főként a kártevők szaporodásának kedveznek szántóföldön és kertészeti kultúrákban egyaránt, de a helyi körülmények néhány kórokozó terjedésének is jó feltételeket teremtenek.