Növényvédelem

Aratás előtti teendők a magtárakban

Agrofórum Online

Minden gazda vágya, hogy a termését jó minőségben, épen, egészségesen őrizze meg a tárolás folyamán, hiszen így remélhet érte elfogadható árat.

Minden gazda vágya, hogy a termését jó minőségben, épen, egészségesen őrizze meg a tárolás folyamán, hiszen így remélhet érte elfogadható árat.

Az egészséges, kifogásolás-mentes gabona a szántóföldön „készül el”. A betakarítástól kezdve az a feladatunk, hogy a minőségét a tárolás során meg is őrizzük.

A gabona tárolását egyre jobb körülmények között tudjuk elvégezni. Az EU-s csatlakozásunk után megvalósult tároló építési programoknak köszönhetően ma a megtermelt gabonakészleteket a szakmai előírásoknak – építészeti, műszaki, technológiai, vagyonvédelmi, jogi, személyi feltételeknek – megfelelően, biztonságosan tudjuk elhelyezni. Ez a komplex feltételrendszer a biztosítéka annak, hogy az áru minősége a betárolástól a kitárolás befejezéséig megfeleljen az előírásoknak.

A gabonafélék tárolása alapvetően háromféle típusú tárolóban történik: vasbetonsilókban, fémsilókban, csarnoktárolókban.

Nagyon fontos a terménytároló telep, a tárolók környezetének tisztántartása. Táplálékforrásul szolgáló terménymaradványok sehol ne maradjanak, mert ezzel biztosítjuk a kártevők zavartalan szaporodását, és a frissen betárolt termények fertőződését. Az épületek, silók gondos takarítása, portalanítása is fontos. Ne feledkezzünk el a be- és kitároló rendszerek, rédlerek, aknák kitisztításáról sem! Jó szolgálatot tesz a tárolók falának lemosása, fertőtlenítő szeres tisztítása, ahol esetleg lehetséges, meszelése is.


A K-Obiol kijuttató berendezés terménytároló telepen (Margitta-Sziget 92 Kft., Mohács)

A takarítás szerves része a rovarölő szeres fertőtlenítés, amit gázosodó szerrel, vagy hosszabb hatású, kontakt készítménnyel végezzünk el.

A takarítás nem helyettesíti a vegyszeres fertőtlenítést és fordítva! A rovarölő szerek nem takarító szerek. Csak akkor várható el tőlük a hatékony irtó hatás, ha a szerek hozzá is férnek a fertőzési gócokhoz.

Az új termés betárolására csakis a kitisztított, kifertőtlenített, szellőztetett, tiszta száraz tárolókba történhet!

A terményt tároló gazdálkodónak áruja védelmére két lehetősége van.

Első lehetőség: Tisztán, ömlesztve betárolja a gabonát és a kártevők esetleges megjelenésekor gázosítást végez. Itt a legnagyobb veszély az, hogy amikor a gazda észleli a kártevőket, akkor azok már kimutatható kárt is okoztak. Nem is beszélve arról, amikor a termény eladásakor, kitárolásakor derül ki, hogy „bogaras” a gabona és a termény fertőtlenítését azonnal el kell végezni Addig pedig minden terménymozgás leáll a tárolóban, csak a gázmester dolgozik. A gázosítás hatástartama a legjobb esetben is maximum 2 hét.


A K-Obiol kijuttató berendezés terménytároló telepen (Margitta-Sziget 92 Kft., Mohács)

Második lehetőség: A termény preventív védelme a tárolással egy időben. A védelem gépei minden tároló típushoz aránylag kis költséggel felszerelhetők. A technológia lényege: a tervezett tárolási időnek megfelelő dózissal a termény kártevőmentességét biztosító készítményt lehet a gabonára juttatni. A termény kártevőmentessége a technológia pontos betartásával egy évig biztosítható. Az EU nagy gabonatermelő országaiban (pl. Franciaország Németország) ez az általánosan elterjedt megoldás a termény védelmére.

Érdemes tehát nálunk is számolni és most, a betakarítás előtt eldönteni, hogy melyik módszert választjuk terményeink biztonságos védelmére.

A betárolt árut folyamatosan és időszakosan ellenőrizni kell. A vizsgálatnak három minőségi tényezőre kell kiterjednie: hőmérsékletre, szagra és rovarkártevők jelenlétére.

Bármilyen rendellenességet azonnal korrigálni kell. A jól betárolt szakszerű, preventív védelemben részesített gabona minőségével tapasztalataink szerint nincs probléma.

Dr. Bárány Sándor
növényvédelmi szakmérnök

(Agrofórum Online)

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

5 tipp a növényvédő szerek tárolásához

2024. szeptember 17. 09:40

A növényvédő szerek drágák és nem állnak el örökké. A megfelelő tárolás és a készlet nyomon követése kíméli a pénztárcát és fokozza a hatékonyságot.

Az invazív ázsiai lódarázs visszaszorításában magyar kutatók is segítenek

2024. szeptember 16. 11:10

A módszer lényege, hogy egy miniatűr jeladót rögzítenek a darazsakra, így azok elvezetnek a fészekhez.

A Salmonella baktérium lehet a klímaváltozás egyik nyertese

2024. szeptember 6. 13:10

A meleg és a pára nemcsak a növénybetegségeknek kedvez, hanem a nyomukban elszaporodó Salmonellának is, amely a nyers zöldségekkel fertőz.

Legfontosabb tudnivalók a gyomirtó szerek okozta károkról

2024. szeptember 2. 14:40

A gyomirtó szerek használata körültekintést igényel, mert elővigyázatlan használatukkal több kárt lehet okozni, mint hasznot.

24 traktor került az agrárszakképzésbe

2020. szeptember 2. 09:43

Ünnepélyes keretek között adta át a Magtár Kft. az Agrárszakképzési konzorciumnak és tagintézményeinek az iskolatraktornak szánt STEYR Kompakt erőgépeket Szekszárdon, a Csapó Dániel Mezőgazdasági Technikumban és Szakközépiskolában rendezett országos tanévnyitó ünnepségen. A teljes iskolatraktor flotta átadása 7 traktorral kezdődött, a további erőgépek szállítása az iskolákhoz az elkövetkezendő hetekben egyenként történik majd.

A raktározott termények kártevői elleni védekezésről

2015. július 14. 20:24

Jelen időszakban, de még a betakarítás előtt érdemes elgondolkodni az idei termés betárolásán, a minél kisebb raktározási és terményfertőtlenítési költségek elérésén.