Növényvédelem

Aratás előtti teendők a magtárakban

Agrofórum Online

Minden gazda vágya, hogy a termését jó minőségben, épen, egészségesen őrizze meg a tárolás folyamán, hiszen így remélhet érte elfogadható árat.

Minden gazda vágya, hogy a termését jó minőségben, épen, egészségesen őrizze meg a tárolás folyamán, hiszen így remélhet érte elfogadható árat.

Az egészséges, kifogásolás-mentes gabona a szántóföldön „készül el”. A betakarítástól kezdve az a feladatunk, hogy a minőségét a tárolás során meg is őrizzük.

A gabona tárolását egyre jobb körülmények között tudjuk elvégezni. Az EU-s csatlakozásunk után megvalósult tároló építési programoknak köszönhetően ma a megtermelt gabonakészleteket a szakmai előírásoknak – építészeti, műszaki, technológiai, vagyonvédelmi, jogi, személyi feltételeknek – megfelelően, biztonságosan tudjuk elhelyezni. Ez a komplex feltételrendszer a biztosítéka annak, hogy az áru minősége a betárolástól a kitárolás befejezéséig megfeleljen az előírásoknak.

A gabonafélék tárolása alapvetően háromféle típusú tárolóban történik: vasbetonsilókban, fémsilókban, csarnoktárolókban.

Nagyon fontos a terménytároló telep, a tárolók környezetének tisztántartása. Táplálékforrásul szolgáló terménymaradványok sehol ne maradjanak, mert ezzel biztosítjuk a kártevők zavartalan szaporodását, és a frissen betárolt termények fertőződését. Az épületek, silók gondos takarítása, portalanítása is fontos. Ne feledkezzünk el a be- és kitároló rendszerek, rédlerek, aknák kitisztításáról sem! Jó szolgálatot tesz a tárolók falának lemosása, fertőtlenítő szeres tisztítása, ahol esetleg lehetséges, meszelése is.


A K-Obiol kijuttató berendezés terménytároló telepen (Margitta-Sziget 92 Kft., Mohács)

A takarítás szerves része a rovarölő szeres fertőtlenítés, amit gázosodó szerrel, vagy hosszabb hatású, kontakt készítménnyel végezzünk el.

A takarítás nem helyettesíti a vegyszeres fertőtlenítést és fordítva! A rovarölő szerek nem takarító szerek. Csak akkor várható el tőlük a hatékony irtó hatás, ha a szerek hozzá is férnek a fertőzési gócokhoz.

Az új termés betárolására csakis a kitisztított, kifertőtlenített, szellőztetett, tiszta száraz tárolókba történhet!

A terményt tároló gazdálkodónak áruja védelmére két lehetősége van.

Első lehetőség: Tisztán, ömlesztve betárolja a gabonát és a kártevők esetleges megjelenésekor gázosítást végez. Itt a legnagyobb veszély az, hogy amikor a gazda észleli a kártevőket, akkor azok már kimutatható kárt is okoztak. Nem is beszélve arról, amikor a termény eladásakor, kitárolásakor derül ki, hogy „bogaras” a gabona és a termény fertőtlenítését azonnal el kell végezni Addig pedig minden terménymozgás leáll a tárolóban, csak a gázmester dolgozik. A gázosítás hatástartama a legjobb esetben is maximum 2 hét.


A K-Obiol kijuttató berendezés terménytároló telepen (Margitta-Sziget 92 Kft., Mohács)

Második lehetőség: A termény preventív védelme a tárolással egy időben. A védelem gépei minden tároló típushoz aránylag kis költséggel felszerelhetők. A technológia lényege: a tervezett tárolási időnek megfelelő dózissal a termény kártevőmentességét biztosító készítményt lehet a gabonára juttatni. A termény kártevőmentessége a technológia pontos betartásával egy évig biztosítható. Az EU nagy gabonatermelő országaiban (pl. Franciaország Németország) ez az általánosan elterjedt megoldás a termény védelmére.

Érdemes tehát nálunk is számolni és most, a betakarítás előtt eldönteni, hogy melyik módszert választjuk terményeink biztonságos védelmére.

A betárolt árut folyamatosan és időszakosan ellenőrizni kell. A vizsgálatnak három minőségi tényezőre kell kiterjednie: hőmérsékletre, szagra és rovarkártevők jelenlétére.

Bármilyen rendellenességet azonnal korrigálni kell. A jól betárolt szakszerű, preventív védelemben részesített gabona minőségével tapasztalataink szerint nincs probléma.

Dr. Bárány Sándor
növényvédelmi szakmérnök

(Agrofórum Online)

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

A cirok gyomirtásának kihívásai + videó

2025. június 27. 16:10

A cirok növényvédelmi kihívásainak zömét a gyommentesítés képezi. Soron következő videónkban ezt a témakört járjuk körbe - A tábla széléről.

EFSA: biztonságos szinten a növényvédőszer-maradékok

2025. június 16. 13:10

Az EFSA 2023-as adatai szerint az EU-ban a legtöbb élelmiszerben kimutatható maradékok szintje biztonságos.

Növényvédelmi szakmérnöki képzés a MATE Georgikon Campusán, Keszthelyen, a Balaton fővárosában

2025. május 13. 17:16

A növényvédelmi szakmérnöki szakirányú továbbképzési szak képzési helyszíne a 228 éves keszthelyi Georgikon.

Bővül a megfigyelő hálózat: pontosabb növényvédelmi előrejelzés

2025. április 3. 13:10

Tovább bővült a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) országos megfigyelő hálózata, amely a kártevők elleni hatékony védekezést segíti.

A megelőzés fenntarthatóbb terménytárolást szavatol (Planet Budapest IV.)

2022. január 24. 17:30

Elsőre meglepő volt a decemberi Planet Budapest 2021 Fenntarthatósági Expón kiállított innovációk között látni a GrainMonitor okos gabonaszondát, aminek célja a biztonságos terménytárolás.

Gépészet Videó

Prémium kategóriás megoldásokkal várta a látogatókat a CHH Műszaki KFT az AGROmashEXPO-n

2018. január 30. 19:30

A CHH Műszaki KFT mezőgazdasági és élelmiszeripari gépforgalmazó, a dán Cimbria vállalatcsoport közvetlen hazai képviselete.

Tavasszal is lehet jó minőségű takarmányt etetni

2021. augusztus 6. 09:46

A legdrágább takarmány az, ami megromlik és ki kell dobni.

Gyümölcs- és zöldségfélék tárolási praktikái

2022. november 9. 09:24

Október-november az az időszak, amikor betakaríthatók a kertben termesztett gyümölcs és zöldségfélék jelentős hányada. A téli tárolás nagyon sok haszonnal jár, hiszen állandóan rendelkezésre áll saját kezünk munkájával megtermelt egészséges élelmiszer. Ahhoz, hogy a tél folyamán is megőrizze jó minőségét, a betárolás előtt és során tegyünk meg mindent, hogy sokáig élvezhessük kétkezi munkánk gyümölcsét.