10℃ 6℃
december 6. Miklós, Csinszka, Gyopár, Gyopárka
Növényvédelem

Mennyire eredményes a szőlőben a biológiai növényvédelem?

Agrofórum Online

A vegyszeres növényvédelem helyett egyre több szőlészetben alkalmazzák a biológiai megoldásokat a tőkék és a termés egészségesen tartásához. De vajon mennyire hatékony ez?

Az Agrofórum szerkesztősége a szentantalfai (Veszprém megyei) Dobosi Pincészetbe látogatott el még a nyár közepén, hogy utánajárjon a kérdésnek. A biológiai növényvédelem eredményessége szőlőben sokak számára a mai napig megkérdőjelezhető. De a tapasztalat végül is azt mutatja, hogy ilyen technológiai megközelítéssel is nagy sikerrel megóvható a borászati alapanyag.

Dobosi Dániel 2003-ban még a 15 hektárja felén indult el a biológiai növényvédelem útján, aztán 2005-től – a kedvező tapasztalatok miatt félretéve minden óvatoskodást – már a teljes ültetvényt elindították a biominősítés felé.

Kezdetben rézzel és kénnel dolgoztak a növényvédelemben, és megfigyelésük szerint mindig az a legfontosabb, hogy tavasszal a szőlő lisztharmat áttelelő képleteit hatástalanítsák. Ezáltal a vegetáció előrehaladtával azok már nem okoznak gondot.

„A lisztharmat ellen minden évben a legintenzívebb növényvédekezéssel kezdjük. Virágzás után pedig, amikor a bogyók elkezdenek kialakulni, akkor megnézzük, milyen idő volt addig, illetve milyen várható, mennyire indokolt, hogy megmaradjon az intenzív védekezés. Ha olyan évek adódnak, mint az elmúlt két-három, amikor a nyár közepén inkább szárazabb idők jöttek, akkor elkezdjük a 6-7 napos periódusokat 10-12 napra nyújtani, és úgy tartjuk kordában a kórokozókat” – foglalta össze a fiú, Dobosi Bálint szőlész-borász.

A gazdaságuk a sorközökben sekély talajforgatást végez, mert a sorközvetéssel egyelőre nincsenek jó tapasztalataik a termőhelyi adottságok és a kedvezőtlen csapadékeloszlás miatt.

„A mi talajszerkezetünk speciális, a területünk egy része köves, nagyon kötött, ami nagy mennyiségű vizet képes felvenni. Kell egy jó őszi mély megmunkálás, hogy tavasszal ne legyen szelvényes a talaj. Mi azt tartjuk jónak, hogy 10 centis laza talajt hagyjunk, nyáron pedig gyommentesen igyekszünk tartani a területet” – mondta Dobosi Dániel.

A növénykondicionáló szerek közül természetes huminsavtartalmú készítményeket használnak, mikroelemekkel kiegészítve, illetve talajbaktérium-trágyázást is folytatnak. A kártevők közül az araszolólepke hernyója okoz gondot az utóbbi időkben, 3-4 éve jelent meg, főleg a kékfrankos fajtában.

A kén atkagyérítő hatása és a katicabogarak jelenléte ugyanakkor megfelelő kártevő-szabályozó szereppel bír. Rovarölő szerekkel nem is mennek bele az ültetvényekbe, mert a természetes ellenségek is jól kordában tartják a kártevőket. Dobosiék úgy vélik, hogy megéri a fáradozás, már csak azért is, mert a biobor iránt jelentősen nőtt az elmúlt fél évtizedben a piaci igény.

Videó a tapasztalatokról:

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

A gubacsokról, 13. rész - A gubacsok belső szerkezete - levélgubacsok: a zacskógubacsok

2025. december 3. 08:10

Karomszerű, bunkós, csőszerű vagy gömbölyű zacskók: a levélgubacsok alakja sokat elárul a gubacsokozó fajról.

Figyeljünk a raktározott terményeinkre, mielőtt késő!

2025. december 1. 07:10

A raktározott termény télen sincs biztonságban. A hideg ugyan lassítja a kártevőket, de a hibás ellenőrzés akár teljes tételt tehet tönkre.

Amikor a csapadék már a kórokozóknak kedvez

2025. november 25. 07:10

A kalászosok ilyenkor különösen érzékenyek: a nedves, párás mikroklímát több gomba is kihasználja, akár gyors fertőzéshullámot indítva.

Mindenképpen szükséges a lemosó permetezés?

2025. november 23. 05:40

A lemosó permetezés célja, hogy a fák és bokrok kérgén, rügyein, ágain megbúvó kártevők és kórokozók telelő alakjait gyérítse.

AktyShield kúra belsőleg – avagy a szőlőnek is jár a feltöltődés

2023. március 14. 09:35

A peronoszpóra elleni védelemről már a szőlő fakadásától kezdve gondoskodni kell.

Szőlő 2022 – Minden rosszban van valami jó

2022. december 6. 06:34

A 2022-es ágazati összefoglalók szerint az aszály volt a főszereplő minden mezőgazdasági kultúrában, szántóföldön és ültetvényekben egyaránt.

Generációs örökséggel új utakon: Kvaszinger Borászat

2023. március 27. 06:34

Kvaszinger László borásszal az üknagyapai örökségről, dűlőkről, borokról és a borvidékben rejlő kiaknázatlan lehetőségekről is beszélgettünk.

Pelle Pince: bemutatjuk, mit tudnak a mádi termőterületek

2022. augusztus 24. 06:32

A Mádi Pezsgés, a község első pezsgő fesztiválja, a buborékos borok kóstolójára invitált.