Zöldség-Gyümölcs

A támogatásokra utaznak a frissen telepített dióültetvényekkel

Agrofórum Online

A tavalyi évhez viszonyítva is kedvezőbb, a közepesnél jobb diótermés várható Magyarországon. Mindez vonatkozik a mennyiségre is, de sokkal inkább a minőségben tapasztalhatjuk meg. Ezzel a jó hírrel foglalható össze a FruitVeB Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács idei dió prognózisa.

A hazai 9385 hektáros diótermő terület közel 50%-a Szabolcs-Szatmár-Bereg vármegyében, 10%-a Borsod-Abaúj-Zemplén vármegyében, míg 15%-a a Dunántúl déli részén, Somogy, Vas és Zala vármegyékben található.

Somogyban már javában tart a betakarítás, és az első tapasztalatok szerint a gyümölcsméret jónak mondható. A beltartalmat a jól kitelt gerezdek jellemzik, a színeződés szép világosbarna. A tavaszi fagyok idén nem okoztak károkat, a tavalyi aszályos évet követően (250 mm) érkező 615 mm csapadék érezteti hatását. Ez viszont jó pár helyen magával hozta a növényvédelmi problémákat is.

 Lengyeltótiban közepes termés várható, de igen jó méret és minőség a jellemző. A csapadék döntő része a dió fejlődésének fontos fázisaiban érkezett ide. Mint az ismeretes, a dióburok-fúrólégy nagyüzemi körülmények között nem okozott gondot, azonban a  termelőknek a baktériumos fertőzésekkel meg kellett küzdeniük. Az egyre szűkülő szerválaszték sem segítette a termelők munkáját – reagált a helyzetre a szakmaközi szervezet a közleményében. 

Vas vármegyét sem sújtották a tavaszi fagyok, a bőséges virágzást követően jó volt a kötődés is. A csapadékos tavasz és nyár miatt szépen ki tudtak telni a szemek a csonthéj kialakulásáig, ezért nagyon sok dió van a fákon, és ezek is nagy méretűek.

A nagyüzemi körülményeknek köszönhető,  hogy kiváló termés várható, hiszen a  szervezett növényvédelem segített megküzdeni a  bakteriális fertőzésekkel. Ennek következtében csekély, legfeljebb 5-8%-os veszteség várható, amit azonban felülír a termés mennyisége, minősége.

Az ismertetett jelentős csapadékmennyiség miatt azonban a szórványdiósokban a Xanthomonas és a dióburok-fúrólégy már most nyomot hagyott, befeketítette a diót.  A szórványdiósok aránya ebben vármegyében megközelíti az 50%-ot.

Szabolcs-Szatmár-Bereg vármegyében a tavaszi fagyok a mélyebben fekvő területeken is csak a fák alját érték el, nagyobb károkról nem érkezett jelentés. A dióburok-fúrólégy az árutermelő ültetvényeken nem okozott jelentős problémát.

A bakteriális betegségek a csapadék mennyiség miatt itt is megjelentek, de fegyelmezett növényvédelem alkalmazásával kivédhetőek voltak. A gyümölcsméret kedvezően alakul, különösen a tavalyi apróbb terméshez viszonyítva. A betakarítás ebben a térségben a héten elkezdődik.

Az ágazat legégetőbb problémái között van a szakmaközi szervezet szerint, hogy  Magyarországon az utóbbi években rohamosan nőtt a diótermő terület, ami viszont az árupiacokon már jóval kevésbé fogja éreztetni hatását, mert a frissen telepített diósok jelentős része nem termelés-, hanem támogatásorientált.

Ez azt jelenti, rögzíti a szervezet, hogy az újonnan telepített ültetvényeket a termelők azonnal bejelentik öko, AKG stb. programokba, majd minimális fenntartással bent tartják azokat a támogatások felvétele érdekében.

Ez, teszik hozzá összefoglalójukban, nemcsak a dió területére jellemző probléma. A közvetlen, normatív támogatással önmagában nincs probléma, vélik, a gondot az jelenti, ha a gazdálkodói szándék nem az áru- és profittermelés, hanem a „támogatásmaximalizálás” és „ráfordításminimalizálás” irányába megy el. Ugyanis ezen támogatások így értelemszerűen nem hasznosulnak kellő hatékonysággal, és nem feltétlenül szolgálják az ágazat technológiai, műszaki fejlődését.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Hogy a bio tényleg bio legyen: ellenőrizzük a minősítést!

2024. október 10. 12:10

Minden biotermelőnek rendelkeznie kell hivatalos minősítést igazoló okmánnyal. Aki ezt meg tudja mutatni, annak a termékében megbízhatunk.

Ne hagyjuk a gyümölcsöt a földön!

2024. október 10. 09:40

A már emberi fogyasztásra alkalmatlan gyümölcsben található szerves anyag remekül komposztálható, de néhány állat is szívesen csemegéz belőle.

Mi is termeszthetünk pak choit, sőt, el is tehetjük télire

2024. október 6. 08:10

A pak choi vagy bordáskel egy izgalmas leveleszöldség-alternatíva, amelyet érdemes megkóstolni, sőt, a termesztése is egyszerű.

Mihez kezdjünk a megmaradt sütőtökmagokkal?

2024. október 4. 14:40

A sütőtök húsát ezerféleképpen hasznosíthatjuk, azt viszont talán kevesebben tudják, hogy a mag is fogyasztható, és extra egészséges.

A megdőlt szárú vöröshagyma már betakarítható?

2023. július 13. 04:36

Kérem segítségüket a hagyma felszedésével kapcsolatban! A megdőlt szárú vöröshagyma már betakarítható?

Csúszik az aratás a keleti országrészben

2020. július 23. 15:43

A viharok több helyen lefektették a gabonát, így számos kárbejelentés érkezett a kárenyhítési rendszerbe és a biztosítók felé is.

Csökkenteni kell a termésveszteséget az élelmezésbiztonság érdekében

2023. október 2. 06:40

A Corteva saját üzleti tevékenységén túlmutatva, 2030-as Fenntarthatósági stratégiájának megfelelően számos olyan civil szervezettel dolgozik együtt, melyek az élelmiszer-ellátás biztonságát és a fenntartható fejlődést segítik.

Végre: az embernél jóval gyorsabban dolgozó betakarító robot született

2023. november 11. 09:10

A Four Growers a közelmúltban uborkaszedéssel bővítette a betakarító robotja tudástárát. Ez a Four Growers betakarító robotjának legújabb fejlesztése, amely egyike az első olyan gépeknek, amelyek az embernél már lényegesen gyorsabban tudnak dolgozni.