Nagyvilág

A génmódosított paradicsom tényleg angolnaként úszik a vízen?

Agrofórum Online

A közösségi média szinte minden felületét elárasztotta az a videó, amelyen bemutatják, hogyan viselkedik egy organikusan termesztett paradicsom(szelet), ha sós vízbe teszik, és hogyan viselkedik a GMO paradicsom. Az eredmény sokkoló!

Nem csoda, hogy a videó megosztási számai az egekbe szöktek (már 2 hónappal ezelőtt 8 millió megtekintés volt az eredeti anyagon), hiszen a videón a GMO paradicsom nem csak úgy úszkál a víz tetején, mint egy tó tükrére hullott őszi falevél, hanem úgy tekereg, mint egy angolna!

A többi felhasználóhoz hasonlóan mi is többször megnéztük ezt a videót, de csak még rosszabb érzésünk lett tőle. A hozzászólók közt akad olyan, aki azt állította (ki tudja, honnan?), hogy a szupermarketekben kapható GMO paradicsomokba olyan halfajták génjeit ültették, amelyek kiválóan tűrik a téli zord körülményeket, ezért „úszik” így a paradicsom a sós vízben.

Mások szerint maga a sós víz az, ami előidézi ezt a bizarr mozgást – hiszen egy paradicsomtól azt várnánk, hogy mozdulatlanul lebegjen, legfeljebb lesüllyedjen. De ez a kígyózás?

Egy másik videó génmódosított és hagyományos búzát, egy harmadik pedig paprikaszeletet „úsztat”, pontosan ugyanezzel a módszerrel, ám az eredmény kísértetiesen hasonlít a paradicsoméra. A videó készítői szerint ezzel a módszerrel ellenőrizhetjük, hogy az asztalunkra GMO-zöldség került-e vagy sem, hiszen a GMO-zöldségek maguktól úsznak a víz tetején.

A Full Fact online magazin felkereste a ViralVideoLabot, hogy kiderítse az igazságot, miszerint tényleg így úsznak a GMO-zöldségek, vagy ez csak egy ügyes kezű vágó CGI-vel szerkesztett videója? Szerintük a videó egy jobb minőségű verzióján látható, hogy hozzányúltak az eredeti anyaghoz, mivel nincsenek hullámok a vízben (mondjuk lassan mozog a paradicsomdarab), és szerintük a paradicsom alatt, a tálon lévő árnyékról látszik, hogy állóképből származik, azt szerkesztették tovább.

Mi az a GMO?
A génmódosított élelmiszerek olyan állatokból és növényekből készülnek, amelyeket genetikailag módosítottak, jellemzően azért, hogy sajátos tulajdonságokkal ruházzák fel őket, így például ellenállóvá tegyék őket a kártevőkkel szemben, vagy késleltessék a gyümölcsök felpuhulását.

Az élelmiszerek címkéjén fel kell tüntetni, ha azok GMO-alapanyagokból állnak, GMO-kat tartalmaznak, vagy GMO-ból előállított összetevőket tartalmaznak (bár azt nem, ha azokat géntechnológiával módosított takarmánnyal etették).

Hogy jönnek a képbe egy sarkvidéki hal génjei?

A videót övező legélénkebb mendemonda egy sarkvidéki halfajról „regél”, miszerint igaz, hogy az egyik kereskedelmi forgalomban kapható paradicsomfajta egy sarkvidéki hal génjeivel lett „felerősítve” az egyre szélsőségesebbé váló éghajlati körülmények elviselése érdekében.

Ez a gén ugyanis egy olyan fehérjét tartalmaz, amely megakadályozza a vér megfagyását, és azt remélik, hogy a paradicsomot is ellenállóbbá teszi a fagyos időjárással szemben. A DNA Plant Technology az 1990-es évek elején valóban véghez vitte ezt a kísérletet, és a paradicsom génmódosítása során valóban felhasználta a szóban forgó sarki hal génjeit, de állítólag ez a termék soha nem került a piacra.

A konklúzió tehát az, hogy bár egyszerre elképesztő és sokkoló a TikTokon taroló, angolnaszerűen úszó GMO paradicsom, hamisítvány a videó, a GMO zöldségek pedig nem úsznak így a vízen.

 (Fotó: Arturs Budkevics/Pixabay)

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Egyre több a fertőzött róka – veszélyes az emberre is

2025. augusztus 7. 16:10

Új kutatás szerint a rókákban sokkal gyakrabban fordul elő az emberre is veszélyes galandféreg, mint korábban gondoltuk.

Sáskajárás Ukrajnában: veszélyben a termés

2025. július 30. 13:10

Tömeges sáskajárás sújtja Ukrajnát. A falánk rovarok komoly károkat okoznak a mezőgazdaságban, az ukrán hatóságok riadót fújtak.

Biotechnológia a klímaváltozás ellen – de mikor lép az EU?

2025. július 18. 14:10

A klímaváltozás, a hozamcsökkenés és a fenntartható termelés sürgetik a döntéshozókat – vajon lekési Európa a biotechnológiai versenyt?

Újvilági csavarféreglégy: fenyegeti-e Európát a húsevő parazita?

2025. június 29. 16:10

Mexikóban egy húsevő légy lárvái tizedelik az állatállományt, emiatt az USA leállította a marhaimportot. Vajon Európát is elérheti a veszély?

Mi lehet az oka, hogy foltosodnak a paradicsombogyók?

2023. július 8. 04:38

Valamiért foltosodnak a paradicsombogyók, mi lehet az oka? Büdös bogár vagy esetleg valami betegség? A levelek zöme szinte mindegyik egyszínű, nem nagyon látszik rajta foltosodás, pár levél kicsit bepöndörödött. Inkább a termésen látszik ez a fajta elváltozás.

Felnyurgult paradicsompalánta: ültetési tippek, ha túl nagy a palánta

2023. július 9. 05:36

Nézzük sorra a paradicsom felnyugrulásának okait és megoldásait palántaként és később is!

Paradicsom ápolása a vegyszermentes növényvédelem szem előtt tartásával

2024. május 31. 09:10

Sokkal könnyebb és egyszerűbb a szabadföldi növények gondozása, nem kell a fényhiány és a magas páratartalom miatt a betegségek fellépésével olyan mértékben számolni.

Melyik paradicsomfajta illik a legjobban a pizzához?

2024. augusztus 27. 07:40

Az olasz szilvaparadicsomok (más néven romaparadicsomok) ideálisak arra, hogy pizzaszószt készítsünk belőlük.