Növénytermesztés

Mi értelme van a geometrikus szántásnak?

Agrofórum Online

Miközben lassan szitokszóvá válik idehaza (is) a szántás, addig vannak olyan helyek a Földön, ahol szinte ez az egyetlen módja a termőréteg megőrzésének.

Szántsunk vagy ne szántsunk? Néhány éve már jó pár magyar gazda is komolyan foglalkozik ezzel a kérdéssel, hiszen az okszerűtlen talajforgatás hátrányai egyre nyilvánvalóbbá válnak a klímaváltozás következtében.

A szántás ellenzői szerint a talajforgatás már csak egy rossz, berögzült szokás, egyébként elszegényedik tőle a talaj, sérül fizikai, biológiai és kémia értelemben egyaránt. Rengeteg levegőt juttatunk általa a talajba, ami a szerves anyag elégéséhez, ezáltal szén-dioxid- kibocsátáshoz vezet.

Nem így vélekednek a szántásról azok a gazdálkodók, akiknek nyilvánvaló érdekük fűződik a rendszeres talajforgatáshoz. Egy ausztrál farmer például hatalmas geometrikus mintázatokat „rajzol” a tábláira az ekével, a helyi sajtó pedig ahhoz hasonlítja az eljárását, mintha gigászi léptékben végezne foltvarrást.

A kontinensnyi ország déli részén gazdálkodó Brian Fischer még a felmenőitől tanulta ezt a „trükköt”, mert tapasztalataik szerint a csigavonalszerű szántással kiválóan tudnak védekezni a talajerózió ellen.

(Fotó: Brian Fischer)

A farmer édesapja már 1944-ben alkalmazta ezt a technikát, és nagyon valószínű, hogy ő is öregebb gazdáktól leste el. Fischer szerint több napba is beletelik a geometrikus mintázatok kialakítása, ám megéri a fáradozást, hiszen ezek az alakzatok megvédik a föld felszínét, fújjon bármilyen irányból a szél.

Így az arrafelé gyakori bozóttüzek terjedése is megállítható. A gazda állítja, hogy ezzel a módszerrel mintegy 15 centiméternyi termőréteget sikerült megőriznie a földjein.

(Vezérkép: OpenClipart-Vectors/Pixabay)

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

További két génmódosított növény termesztését hagyja jóvá az EU

2024. október 17. 13:40

A géntechnológiával módosított növényekre vonatkozó engedélyek és meghosszabbított engedélyek tíz évig érvényesek.

Hurrikán után kellett betakarítani a kukoricát, ennyi maradt belőle

2024. október 14. 11:10

A talajon fekvő növényeket csak az egyik irányban vághatták, vagyis a tábla végén ismét vissza kellett menniük a kombájnoknak a terület túlsó végére.

20 érdekesség a burgonyáról

2024. október 7. 16:10

Magyarországra német közvetítéssel került a krumpli, így lett Grundbirnéből (földikörte) krumpel, majd krumpli. De mi mást tudunk még a burgonyáról?

Lézerfénnyel riasztják a madarakat, meggyőzőek az eredmények

2024. október 3. 08:10

A lézerpályák összetettsége miatt a madarak a program mintáját nem tudják könnyen megszokni, így a fenyegetés dinamikus jellege hosszú távon fennmarad.

Nincs jövője a magyar növénytermesztésnek a jelenlegi módszerekkel

2023. december 15. 08:10

Ki kellene vezetni a szántást a mezőgazdasági gyakorlatból, a nyári szántást pedig egyenesen be kellene tiltani – hívta fel a figyelmet Dr. Gyuricza Csaba, a MATE rektora a Kossuth rádió Vasárnapi újság című műsorában december 10-én.

Talajművelés forgatás nélkül, 8 literes fogyasztással, kevesebb gyommal

2023. augusztus 22. 07:40

Üzemanyagot takarít meg és még a gyomterhelés is kisebb a Regent Tukan MSG 300 grubber használatával egy békési gazda tapasztalatai szerint, aki 5-6 éve hagyta el az ekét.

A szántás rohamléptekkel szorul vissza, de vannak olyan térségek, ahol az eke kiszoríthatatlannak tűnik

2024. június 10. 07:10

Évről évre egyre kevesebb német gazdálkodó alkalmaz szántást a földjein, de az államok között óriási eltérések mutatkoznak.

Őszi szántások fontossága

2022. november 26. 05:36

A szántás a földnek ekével való megművelése, mely az összes talajművelési munkák közül a legfontosabb, ugyanis a talaj szövetében a leglényegesebb változásokat hozza létre, és olyan porhanyósságot idéz elő, amit más eszközökkel nem lehet elérni.