Növénytermesztés

A keskeny sortávolság kialakításának előnyei a szójabab termesztésében

Magyar Szója és Fehérjenövény Egyesület

A szójababot többnyire 76 cm-es sorokba vetik, de a kutatások szerint a keskenyebb sortávok segíthetnek a gyomnövények visszaszorításában és a terméshozam javításában.

Az iowai gazdák többféle sortávolsággal termesztenek szóját, de többségében még mindig a 76 cm-es sorokban vetik. Míg a 76 cm-es sorok jelentős rugalmasságot biztosítanak a kukorica-szója vetésforgóban, a keskeny sortávok a szójaévben bizonyos előnyökkel járnak. Ez a cikk a szója keskenyebb sortávú vetése mellett érvel.

Érdemes fontolóra venni a szójabab sortávolságát: a keskenyebb sortávolság csökkentheti a gyomokkal kapcsolatos kihívásokat és javíthatja a terméshozamot.

A gazdálkodók számos kihívással szembesülhetnek a keskeny sortávolság bevezetésekor. Gondot okozhat számukra az új vagy kiegészítő berendezések szükségessége, a szójasorok szántóföldi gépekkel való bejárása, vagy a fehérpenész fokozott veszélye. A keskeny sortávok ugyanakkor a nagyobb terméshozam-potenciált és a gyomok jobb visszaszorítását hozzák magukkal.

A vízikender föld feletti biomassza mennyisége 9 héttel a szója vetése után. Kék szín: 76 cm-es sortáv, narancs: 38 cm-es sortáv.

A GYOMIRTÓ SZEREK HATÉKONYSÁGÁNAK KUTATÁSA: Ez az ábra az előző évi kukorica gyomirtó szer hatékonyságának és a szója sortávolságának hatását mutatja a vízikender föld feletti biomasszájára (Yadav és mtsai., 2023)

A művelőutak használata vagy szabályozott művelési rend alkalmazása csökkentheti a szójasorokon való áthaladással kapcsolatos aggodalmakat. A fehérpenészért felelős kórokozó a sűrű növényzetben fejlődik, amely magas páratartalmú és felszíni nedvességtartalmú környezetet teremt. A keskeny sorokba való áttérés növeli a fehérpenész kockázatát.

Számos kezelési lehetőségünk van a megnövekedett betegségkockázat mérséklésére. A szójafajtákat rendszerint a több kórokozóval szembeni tolerancia alapján választjuk ki, így a keskeny sortávokat használók olyan fajtákat választhatnak, amelyek jobban tolerálják a fehérpenészt. Ezenkívül a hüvelykötődés előtt alkalmazott egyes lombon alkalmazott gombaölő szerek hatásosak lehetnek ezen betegség ellen.

Gyomkezelés

A gazdák egyik legnagyobb kihívása minden vegetációs időszakban a gyomkezelés, különösen a vízikender elleni kezelés. A vízikender elleni védekezés elsődleges eszköze nagy valószínűséggel továbbra is a gyomirtó szer marad, de ezen termékek hatékonysága évről évre csökken.

Idén nyáron a Bayer Crop Science két, valószínűsíthetően dikambára rezisztens vízikender-populáció jelenlétéről számolt be Iowában; naivak lennénk, ha azt gondolnánk, hogy az államban már nem létezik dikambára és 2,4-D-re rezisztens további vízikender-populáció.

Minden ésszerű erőfeszítést meg kell tennünk annak érdekében, hogy csökkentsük a vízikender versenyképességét a termesztett növényeinkkel szemben, valamint a magtermelő képességét. A szójabab sorainak 76 cm-ről 38 cm-re vagy annál kisebbre történő szűkítése olyan gyomszabályozási taktika, amely csökkenti a vízikender kelését, a vízikender versenyképességét a növénykultúrával szemben és a magtermelést.

Ez annak köszönhető, hogy a vízikender kelését és növekedését nagymértékben befolyásolja a fény elérhetősége, és a keskeny sorok sokkal korábban lezárják a lombkoronát, ezáltal csökkentik a fény behatolását a talajra.

Egyéb előnyök

Amellett, hogy kiegészítik a gyomnövények elnyomására irányuló gyomkezelési eljárásokat, a keskeny sorközök számos esetben pozitívan hatnak a terméshozamra. A Science for Success című tudományos sorozatban összefoglalták azokat a kutatásokat, amelyek szerint a keskeny sortávolságok (18-38 cm) az esetek 69%-ban nagyobb termést hoznak, mint a szélesebb sorok (76 cm vagy annál nagyobb).

Bár ez nem feltétlenül jelent nagy terméselőnyt, az adatok szerint a keskeny sortávok meglehetősen következetesen 0,06-0,26 t/ha (1-4 bushel/acre) előnyt jelentenek. A hozamhatás gyakran szembetűnőbb és stabilabb, ha a szóját később vetik, ha korábban nem volt megfelelő gyomkezelés, vagy ha a talajnedvesség korlátozó tényező.

Összefoglalva, az iowai szójatermesztőknek gondosan fel kell mérniük a keskenyebb sortávra való áttérés előnyeit és hátrányait. Egy olyan helyzetben, amikor a vízikender elleni hatékony gyomirtási lehetőségek kifogyóban vannak, a keskeny sorközök viszonylag egyszerű gyomirtási lehetőséget jelentenek a vízikender versenyképességének és magtermelésének csökkentésére.

Ezen túlmenően ez a kezelési stratégia gyakran hozamelőnyt is eredményez a szója esetében, és idővel a gazdaság eredményei szempontjából is előnyös lehet. A keskeny szója sortávokról és más szójagazdálkodási stratégiákról bővebben a https://www.soybeanresearchinfo.com/science-for-success oldalon olvashat.

(Vezérkép: Benson Hill/Facebook)

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Raktározás során fellépő problémák - terménytárolási teendők

2024. szeptember 16. 05:40

A raktári károsítók az esetek 99%-ában valamilyen, sokszor banális hiba miatt jelennek meg a betárolt terményekben. Ezeket a hibákat együttesen a raktári higiénia elleni vétségek névvel lehetne jellemezni és szinte ezernyi van belőlük.

Kiváló hibridek Magyaratádon – 25 éves a KWS

2024. szeptember 12. 10:10

Az idei esztendő is megmutatta, hogy a növényvédelmi problémák vagy a toxinok jelenléte a terményben mennyire meg tudja keseríteni az életünket.

Itt vannak a búza és repce posztregisztrációs fajtakísérletek eredményei

2024. szeptember 8. 10:10

A GOSZ-VSZT-NAK kísérletek eredményeiről készült összefoglaló kiadványokat a szervezők nyilvánosan elérhetővé tették ebben az évben is.

3–5 tonnás hozamokkal kezdődött a kukorica betakarítása – nincs már perspektíva a növényben?

2024. szeptember 5. 11:10

Augusztus 28-án hazánk nagy részén 150-200 mm víz hiányzott a felső 1 méteres talajrétegből, és az ilyen évjáratok egyre gyakoribbak lesznek.

Érdemes palántát nevelni, ha uborkát termesztenénk?

2023. február 17. 04:37

Szeretném megtudni, hogy érdemes-e az uborka magjaiból palántát nevelni? Hogyan és mikor vessem el a magokat?

Mikor vessem el a földimogyoró magjait és hogyan?

2024. május 11. 11:10

Mikor vessem el a földimogyoró magjait a kertemben? Hogyan kell szakszerűen végezni ezt a műveletet?

Vethető még saláta és retek ilyenkor is a kertbe?

2023. június 14. 04:38

Mi a véleményük, tapasztalatuk: érdemes még ilyenkor salátát és retket vetni a kertbe?

Talajkímélő vetés

2019. április 9. 09:47

A Yieldtrac vetőgép tervezésénél a sebesség és az élettartam növelés volt a vezérfonal, de néhány plusz ötlet is megvalósult.