Agrárgazdaság

Oroszország profitálhat sokat a háborúk destabilizáló hatásából

Agrofórum Online

A világszerte konfliktusokkal terhelt évben a közel-keleti háborús forgatókönyvek széles skáláját veszik figyelembe elemzők a mezőgazdaság és az általános biztonságpolitika kapcsán a Hamász október 7-i Izrael elleni támadását követően.

A Rabobank elemzői szerint egy Izraelen és Gázán túlra nyúló háborúnak valószínűleg sokféle destabilizáló hatása lehet – mind közvetlen, mind közvetett módon – a gazdaságra, a geopolitikára és a piacokra.

Egy Izrael–Hamász háború tragikus lenne, de a globális gazdaságra és piacokra gyakorolt hatása korlátozott – hacsak Izrael nem veszíti el a háborút Gázában, ami hatalmas sokk lenne a kollektív Nyugat számára, Izraelről nem is beszélve. Röviden: háború fenyeget a Közel-Keleten. A mértéke nem ismert, de a háborúk aggasztóan eszkalálódhatnak. Ha a Pax Americana összeomlik, sokan feltehetik a kérdést: merre tovább?

Ez még inkább így van, amikor az olyan kulcsszereplők, mint Oroszország, vitathatatlanul többet profitálnak a dolgok destabilizálásából, mint a „szokásos üzletmenet” fenntartásából.

Az agráriumra globális szinten az energetikai árakra gyakorolt hatás is jelentős. Izrael és a Gázai övezet kicsiny szereplői az energiapiacoknak. Sem Izraelnek, sem a palesztin területeknek nincs olajkitermelése. Izrael a Tamar gázmezőről (2022-ben 28,2 millió köbméter/nap) és a Leviathan gázmezőről (31,2 millió köbméter/nap) szállít Egyiptomba. Ez aztán csővezetékeken vagy LNG-ként a szélesebb mediterrán régió fogyasztásba áramlik.

Október 7-ére válaszul Izrael ideiglenesen bezárta a Tamar mezőt. Ha a konfliktus nem eszkalálódik, akkor az energiapiacok gyorsan alkalmazkodni fognak. A Tamar elvesztése támogatni fogja azonban az európai TTF, PSV és MIB gázárakat, de a hatás mérsékelt lesz.

Az élelmiszer- és mezőgazdasági hatás már jelentősebb lehet az Izrael-Gáza konfliktus kapcsán. Izrael a hamuzsír és a foszfor fontos exportőre: 2022-ben a világ hamuzsírjának 6%-át és a foszfátműtrágyák 8%-át exportálta.

Továbbra is bizonytalan, hogy ezeknek a kereskedelmi volumenek mekkora hatása lesz a következő hónapokban. Izrael a gabona, a hús, a tejtermékek és a növényi olajok kisebb importőre is.

Összességében a gazdálkodók szerte a világon némi negatív hatást érezhetnek a potenciálisan emelkedő energia- és műtrágyaköltségek miatt, valamint a kissé alacsonyabb importkereslet és a gabona és olajos magvak ára miatt.

Libanon nem jelentős exportőr vagy importőr, de a tágabb értelemben vett Közel-Kelet és Észak-Afrika régió jelentős műtrágya-exportőr, gabona- és élőállat-importőr, valamint jelentős tej- és húsimportőr. Ha a konfliktus Egyiptomba is átterjed, az a keresleti aggályok miatt átmenetileg alacsonyabb gabonaárakat eredményezhet.

Ha kereskedelmi akadályok lépnének fel a Szuezi-csatornánál, az valószínűleg kezelhetőnek bizonyulna, ha költségesen is, az élelmiszer- és mezőgazdasági kereskedelem számára. Szuez rendkívül fontos az EU-ból, Ukrajnából és Oroszországból a közel-keleti országokba, valamint Kelet-Afrikába irányuló gabonaimport ellátása szempontjából, de ezek a szállítási útvonalak valószínűleg kezelhetők.

Ugyanez vonatkozik a régióból származó műtrágya-exportra is, amely a Szuezi-csatornán halad át a globális import országaiba. Röviden, azt várják a Rabobank elemzői, hogy az alapvető élelmiszerek kereskedelme meglehetősen gyorsan újraindulhat egy komolyabb konfliktus esetén is. Valószínűleg olyanok lépnének be, mint Oroszország, és más beszállítók helyett folytatnák a szállítást.

(Kép: Google Térkép / Piac Gáza városában)

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Elszállhatnak a műtrágyaárak?

2024. október 17. 14:40

Nőnek az energiaárak, és emelkedik a karbamid világpiaci ára is. A közel-keleti háború hamarosan rányomhatja bélyegét a műtrágyapiacra.

Fellendülőben van a gabona világpiaci ára

2024. október 15. 09:40

A gabonaárak egy héten belül globálisan a gabona fajától és típusától függően 1,5-3,0%-kal emelkedtek a határidős piacokon.

Közepesen alakult a szeptember az agrárcégeknek a tőzsdén

2024. október 13. 14:10

A Case, Steyr és New Holland márkákkal fémjelzett globális traktorgyártó CNH Industrial NV árfolyama 10,1 százalékkal emelkedett szeptemberben.

Az ukrán agrárszektor vesztesége elérheti a 83 milliárd dollárt

2024. október 12. 08:10

Az ukrán mezőgazdaság orosz invázió miatti közvetett vesztesége a betakarítás csökkenése miatt elérheti a 83 milliárd dollárt.

Úszó aknák akadályozzák a dunai gabonaszállítást

2022. április 26. 12:10

A múlt héten az ukrán Izmail és Reni dunai kikötők maradtak az egyetlen tengeri útvonal az ukrán gabonaexport számára.

Megnyitják az ukrán földpiacot

2020. március 31. 11:02

A termőföld adás-vételére jelenleg érvényben lévő moratórium eltörlése a Nemzetközi Valutaalap (IMF) egyik fő feltétele volt ahhoz, hogy folytassa Ukrajna hitelezését.

Csökkentették az ukrán gabonaexport kilátásait

2020. december 10. 06:53

Ukrajna december 7-ig egyébként 15,5 millió hektárról 63,5 millió tonna gabonát takarított be, ami a bevetett terület 99 százalékát jelenti.

170 ezer tonna kukoricával indultak el újabb hajók Ukrajnából

2022. augusztus 8. 09:17

Ukrán és török tisztviselők közölték vasárnap, hogy négy ukrán élelmiszert szállító hajó indult el az ukrán fekete-tengeri kikötőkből az ország tengeri exportjának feloldását célzó megállapodás részeként.