25℃ 17℃
június 11. Barnabás, Barangó
Szőlő-Bor

A szőlősgazdáknak augusztus végéig kell leadniuk a termésbecslést

Agrofórum Online

Ebben a borászati évben nem lesz olyan jó a szőlőtermés, mint tavaly, amikor csaknem 3 millió hektoliternyi bort termelt az ország.

Több borvidéken még nem fejeződött be a júliusi jégverések kárfelmérése, ezért a szőlősgazdáknak augusztus 25-ig kell leadniuk a termésbecslést, amely előzetes képet ad majd az idén várható bor mennyiségéről – mondta a Hegyközségek Nemzeti Tanácsának (HNT) szakmaközi igazgatója szerdán az M1 aktuális csatornán.

Reiter Szilvia azonban megjegyezte, hogy a termés mennyisége nemcsak az időjárástól függ. Úgy vélte, ebben a borászati évben nem lesz olyan jó a szőlőtermés, mint tavaly, amikor csaknem 3 millió hektoliternyi bort termelt az ország.

(MTI)

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Alacsony alkoholtartalmú borok: új irány a borászatban

2025. május 22. 14:10

Az alacsony alkoholtartalmú és alkoholmentes borok iránti kereslet növekszik, új technológiák és piaci stratégiák formálják a borászat jövőjét.

Borfogyasztás: ki iszik többet?

2025. május 16. 16:10

A globális borfogyasztás 2024-ben 1961 óta nem látott mélypontra süllyedt, de egyes országok továbbra is kiemelkednek a mennyiség és az egy főre jutó fogyasztás terén.

Vita a bor körül: egészséges vagy sem?

2025. május 11. 16:10

Egy új spanyol kutatás választ adhat arra a kérdésre, hogy a mértékletes borfogyasztás valóban jót tesz-e az egészségnek.

A francia vörösbor hanyatlása

2025. január 9. 15:10

A francia vörösbor hosszú ideje ikonikus része az ország kultúrájának, ám az iparág az utóbbi évtizedekben súlyos válsággal szembesült.

Szőlőből készül a magyar pesto

2018. június 15. 05:59

Olaszországban a mozsárban összetört, összezúzott, sajttal, fenyőmaggal, finomra aprított és ízesítő növények (bazsalikom) őrlésével készítenek pesto-t, ami olaszul is az eljárás nevére utal. A franciáknál Provence-ban pistou, persillada néven ismert.

Beteg a szőlőm?

2021. március 19. 04:37

Néhány idősebb szőlőtőkémen nem látok rügykezdeményeket, félek, hogy nem hajt ki. Mi lehet az oka?

Szőlő tápanyagellátás a hatékonyság jegyében

2022. április 20. 14:00

A növények igényének megfelelő okszerű tápanyagutánpótlás szerepe soha nem volt ilyen időszerű, mint napjainkban.

Megnyílnak a pályázatok a szőlőtermesztők és borászatok számára

2020. június 22. 11:17

Az agrártárca a 2019. évben bevezetett szőlőültetvényekben végzett zöldszüret támogatását kiterjeszti 2020-ban.