Bulvár
Bulvár

Eladó egy Belgium méretű gazdaság, több folyóval

Eladó egy Belgium méretű gazdaság, több folyóval

Agrofórum Online

Mindig is nagyobb birtokra vágyott? Itt a lehetőség, hogy egy füst alatt tegyen szert 2,9 millió hektárra, amivel ráadásul 50 ezer szarvasmarha is az öné lehet.

Az eladásra kerülő Kimberley szarvasmarha-portfólió a Hui Wing Mau nevű, milliárdos ingatlanfejlesztő tulajdona, és több, összesen 2,9 millió hektárnyi, tehát egy Belgiumhoz hasonló méretű földterület tartozik hozzá Nyugat-Ausztráliában, valamint az ezeken dolgozó különféle haszonbérlők.

Az eladás a piacot is próbára teszi, mivel az utóbbi időkig rekordokat döntöttek a mezőgazdasági területek árai, ám a legutóbbi El Niño erre is rányomta a bélyegét. Az eladást lebonyolító ügynök elmondta, hogy az ügylet részét képezi 50 ezer darab, a Droughtmaster és Brahman fajták keresztezésével előállított szarvasmarha.

Mivel itt egy működő gazdaságról van szó, semmit sem kell elölről kezdeni, hanem rögtön minden rendelkezésre áll, és a föld is egy egységként kezelhető. A területhez egyébként több folyó is tartozik, így vízzel jól ellátottnak számít, illetve öntözésre is lehetőség van egy helyi víztározóból, tehát akár takarmány is termeszthető. Ez és az ausztráliai viszonyokhoz mérten jó csapadékellátottság biztonságossá teszi a szarvasmarha-tenyésztést. Ráadásul Ausztráliából a keleti és a nyugati exportpiacok is elérhetők.

A legelők legutóbbi árai Nyugat-Ausztráliában 14 800 ausztrál dollárt tettek ki hektáronként, míg az átlagár 6000 dollár volt.

Az eladás oka valószínűleg az, hogy a kínai milliárdos cége, a Shimao Group Holdings árfolyama 67%-ot esett az utóbbi időben, és egyéb üzleti tevékenységei sem bizonyultak sikeresnek. Ugyanakkor Hui urat nem kell sajnálni, mert még így az Australian Financial Review 2023-as, a leggazdagabbakat felvonultató listáján a 19. helyen áll 4,9 milliárd ausztrál dolláros vagyonnal. Az ajánlattételi lehetőség novemberben lejár.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

A csótányoknak is jut szerep a jövő mezőgazdaságában

2024. augusztus 31. 16:10

Szigorú higiéniai normák mellett már Európában és Észak-Amerikában is működnek rovarfarmok, amelyek iránt egyre nagyobb a kereslet.

A fecskék különös és kegyetlen viselkedésére találtak magyarázatot

2024. augusztus 29. 13:10

A Cseh Tudományos Akadémia kutatói hosszú ideje figyelik a fecskék életét, adatbázisukban több mint 6000 madár adatai szerepelnek.

16 ezer hektár föld 30 milliárd forintnyi dollárért

2024. augusztus 27. 09:40

Akinek van ennyi pénze, csapjon le a lehetőségre: 85 millió dollárért kínálják a Yellowstone Nemzeti Park közelében fekvő, pazar birtokot.

Visszatért egy régi magyar márka, de már nincs iszonyúan túlcukrozva

2024. augusztus 15. 13:10

A Délkernek volt a privilégiuma, hogy forgalmazhassa azokat az élelmiszereket, amelyeket hazánkban nem gyártottak.

Éleződik a Kína és Ausztrália közötti feszültség

2020. november 30. 06:34

A feszültség Ausztrália és Kína között még a koronavírus eredetéről pattant ki. Ausztrália globális vizsgálatot kért legnagyobb kereskedelmi partnere ellen.

Wine Australia: népszerűsíteni kell a borászati ágazatot

2020. április 12. 09:38

A munkaerőhiány miatt nagyon fontos feladat, hogy a fiatalok előtt ne csak fogyasztói szempontokból népszerűsítsék az ágazatot.

A dinoszauruszoknál is idősebb növények élnek egy távoli kontinensen

2024. május 4. 14:10

Az Ausztráliában élő páfrányfák valójában nem fák, az őslakosok fogyasztották őket, és jól tűrik a bozóttüzeket. Ismerje meg őket közelebbről!

3000 juhot ölne le a túl alacsony húsárak miatt egy ausztrál gazda

2024. április 24. 09:10

Súlyos takarmány- és vízhiánnyal küzdenek a termelők Ausztráliában. A juhhús ára is nagyon alacsony, ezért egy juhtenyésztő már leölné az állatait.