Zöldség-Gyümölcs

Az uborka kiegyenesítésének története 

Agrofórum Online

Amióta világ a világ, a termesztők törekednek arra, hogy az ő termékeik legyenek a legesztétikusabbak, legnagyobbak és legízletesebbek. De vajon tudta-e, hogy az uborkák, ha rajtuk múlna, girbegurbák lennének?

Az uborka-kiegyenesítés ugyanis nem modern találmány. Sőt, az uborkák nem csak a mai világban görbülnének el, ez régen is probléma volt, ami rontotta az üzletet. Éppen ezért a 19. században George Stephenson (angol mérnök, a gőzmozdonyos vontatás tökéletesítője) úgy döntött, túljár a természet eszén, és feltalált egy uborka-kiegyenesítő üveg formát, amely első blikkre úgy néz ki, mint egy art deco váza, amiben tetszik vagy sem, az uborkának egyenesen kell nőnie.

Stephenson a newcastlei gőzgépgyárában egyszerre több üveghengert is legyártatott, hogy a földjein növő szeszélyes zöldségek növekedését kordában tartsa. Kevesen tudják, de Stephenson feltalálta (vagy legalábbis továbbfejlesztette) az uborkaszeletelőt is, miközben a tökéletes szendvics kialakításán elmélkedett, amelyeket előszeretettel fogyasztott el a délutáni teájához.

A viktoriánus kertészek tehát anno Stephenson speciális üveghengereire támaszkodtak annak érdekében, hogy elkerüljék a kanyargós formájú uborkákat, amelyek nemcsak nehezebbé teszik a zöldség felszeletelését, de ízben is elmaradnak egyenes formájú társaik mögött.

Ezek a viktoriánus uborkaegyengető formák ma is megtekinthetők a bronxi Bartow-Pell Mansion Museumban, ahol többek között olyan régi furfangos kertészeti eszközöket is megcsodálhatunk, mint az antik répakapák, rögtörők, darázsfogók, és a furcsa, de állítólag annál hasznosabb vakondvillák.

Bár mai szemmel meglehet, ezek az eszközök furcsának és nyilvánvalóan elavultnak tűnhetnek, ezek a szerszámok arról mesélnek, hogy az ember miként alakította át a természet kincseit egy hosszú és folyamatosan fejlődő projektté a megélhetés és a szórakozás érdekében.

A múzeumban az uborkaformák mellett több mint 150 kapa és 350 öntözőkanna is helyet kap – kitalálhatják, mind más formájú és funkcionalitású! Mielőtt tehát elkezdenénk azon töprengeni, miért ilyen furcsa egyik-másik kertészeti eszköz, mindig arra kell gondolnunk, hogy a termesztők ősidők óta formálják, alakítják, fejlesztik, újítják a szerszámaikat, hogy a végfelhasználók, azaz a mi asztalunkra a lehető legszebb zöldségek és gyümölcsök kerüljenek.

Ma, a boltokban sétálva legalább már tudni fogjuk, hogy nem volt mindig evidens, hogy a kosarakban egyenes uborkák közül válogathatunk, ez ugyanis egy több évszázados, szövevényes múltú, kreatív munkafolyamat eredménye.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Torma: a húsvéti asztal elengedhetetlen kísérője

2025. április 20. 16:10

Magyarország a tormatermesztés egyik európai nagyhatalma. Évente mintegy 10-11 ezer tonna tormát takarítanak be közel 1250 hektárról​.

DélKerTÉSZ: klímavédelem technológiai fejlesztésekkel

2025. április 4. 11:10

A klímaváltozás hatása már közvetlenül érezhető a magyar zöldségtermesztésben, derül ki a DélKerTÉSZ 2024-es beszámolójából.

Március 25. – Magyar gyümölcs tájfajták napja

2025. március 21. 12:00

Gyümölcsoltó Boldogasszony ünnepe alkalmából a hazai őshonos gyümölcsfajták megőrzésének fontosságárára hívják fel a figyelmet.

Kilónként 72 forint a sárgarépa termelői ára Hollandiában

2025. február 28. 11:10

A domináns termelői árszint 17-18 eurócent körül van, és ez a szint az elmúlt hetekben meglehetősen stabil maradt.

Zöldségfélék kénigénye és kéntrágyázása

2019. április 24. 04:37

A kénhiányban szenvedő növény fejletlenebb, mivel gátolt a sejtosztódása és a fehérje szintézise. A ként a növények főleg szulfát formában veszik fel a talajból, de a levegő kéndioxid-tartalmát is képesek hasznosítani. Magában ként trágya formájában nem szoktunk adni, más tápelemek kísérőanyagaként visszük a tápoldatba (talajba).

Mit tehetünk az uborka kesernyés íze ellen?

2023. augusztus 14. 13:10

Bár hazánkban talán a paradicsom és a paprika a legnépszerűbb zöldségféleség, nem sokkal mögöttük, dobogós helyen áll az uborka is. Néha azonban megesik, hogy a saját termesztésű uborkánk kesernyés. Miért van ez, és mit tehetünk ellene?

A 10 legjobb társnövény az uborka számára

2022. június 30. 08:36

Szeretné elősegíteni az uborkapalántái növekedését? Mutatunk hozzá az tíz társnövényt!

Miért világosodtak ki a kiültetett uborkapalánták levelei?

2024. május 29. 04:40

Miért világosodtak ki a kiültetett uborkapalánták levelei? A kiültetés után pár nappal szinte megfehéredtek. Mi okozhatta?