Agrárgazdaság

Már közel sincs kolbászból a kerítés a németeknél

Agrofórum Online

És akkor most nem az emelkedő energiaárakra, csökkenő szociális kiadásokra kell gondolnunk, hanem ténylegesen arra, hogy a német polgárok jelentős része tudatosan kevesebb húst fogyaszt napjainkban, mint tíz évvel ezelőtt.

Mindez nem légből kapott információ, hanem a Német Szövetségi Élelmezési és Mezőgazdasági Minisztérium (BMEL), 2023-as táplálkozási szokásokra vonatkozó felmérésének az egyik eredménye. Mielőtt az igen érdekes eredményeket ismertetnénk, pár szót ejtsünk a felmérés céljáról, hiszen az már önmagában is lényeges.

A BMEL megfogalmazott szándéka ugyanis az, hogy a jó és egészséges táplálkozást minden állampolgár számára lehetővé tegye – jövedelemtől, képzettségtől és származástól függetlenül. Ehhez az agrárminiszter fontos eszköznek tekinti a szövetségi kormány új táplálkozási stratégiáját, amelyet az év végéig el kell fogadni.

A legfőbb cél tehát az, hogy a bölcsődékben, iskolákban és étkezdékben változatosabb ételeket készítsenek, valamint a szupermarketekben nagyobb választék legyen elérhető az egészséges és fenntartható élelmiszerekből. 

A beérkezett adatok szerint a húskészítmények helyett a növényi alapanyagokból készült élelmiszerek fogyasztása emelkedett, mégpedig jelentős mértékben. Amíg 2015-ben a válaszadók közül még minden harmadik személy arról számolt be, hogy napi szinten fogyaszt húst, most csak minden ötödiktől érkezett ez a válasz.

Ebben az esetben nem az elszabaduló hús árak tehetnek erről, hiszen a megkérdezettek csaknem fele (46%) azt nyilatkozta a kérdésekre, hogy tudatosan korlátozza a húsfogyasztást. Ugyanakkor az is kiderült a felmérés során, hogy fontos számukra az is, hogy tudják pontosan mit esznek, vagyis figyelnek az összetevőkre és az eredet megjelölésére is. 

Terméket csak a helyi termelőktől!

A megkérdezettek 91%-a egyértelműen hangot adott annak a véleményének, hogy szeretnék azt, ha kormányzati eszközök is segítenék a kíméletes állattartás további elterjedését. Mindemellett a hagyományos lokálpatriotizmus sem csökkent.

Ezt bizonyítja az, hogy a megkérdezettek mintegy négyötöde fontosnak vagy nagyon fontosnak tartotta, hogy a tojás, a kenyér, a gyümölcs, a zöldség, a hús és a kolbász az lakhelye szerinti régióból származzon. Érthető, hogy a tárca vezetője büszkeségének adott hangot ezzel kapcsolatosan:

„Büszke vagyok a mezőgazdaságunkra és az ágazatban előállított nagyszerű termékekre, amelyeknek a polgárok is bizalmat szavaznak.” A német mezőgazdasági tárca a felmérés eredményeit látva úgy döntött, hogy a nemzeti eredetmegjelölés kiterjesztésével támogatják a fogyasztókat a vásárlási döntéseikben.

A mezőgazdasági miniszter elmondta, hogy a táplálkozási szokásokról szóló felmérés világossá tette azt, melyek a legfontosabb tényezők a németek számára, amikor az étkezésről van szó: „Természetesen jó ízűnek kell lennie az ételnek, de a fenntarthatóság egyre több fogyasztó számára lényeges: tudni akarják, hogy milyen összetevők vannak az élelmiszerben, és hogy azt környezet- és éghajlatbarát módon állították-e elő.”

Megjegyezte azt is, hogy a hús mellőzése nem csak a fiatalabb generációra jellemző: „A gyártók és a kiskereskedők számára a növényi alapú táplálkozás már régóta milliárdos piaccá vált, ezt igazolta a világ legnagyobb élelmiszeripari szakvására, az Anuga is, amelynek Köln adott otthont.” 

(Fotó: Marco Rückauer/Pixabay )

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Lopott a szomszéd az ön földjéből? Ezt tanácsolja az ügyvéd

2025. október 8. 16:10

Érdemes évekig pereskedni a mezsgye feltételezett helytelen kijelölése és használata miatt? Nos, van békésebb és korrektebb megoldás.

Irtózatos aszály közelít, a mostani csak a bemelegítés Európában

2025. október 2. 13:10

Hatalmas termésveszteségek, szállítási nehézségek, a gazdák ellehetetlenülése követi az egyre súlyosbodó aszályokat a kontinensen, aminek Magyarország is egyre jobban megissza a levét.

9 hónapra elegendő táplálékot halmozott fel egy közeli ország, komoly dologra készülnek

2025. október 1. 13:10

Jöhet háború, járvány, kibertámadás, a finnek minden eshetőségre felkészültek. Egész Európában példátlan krízishelyzeti rendszert működtetnek, amelyben az akadálytalan élelmiszerellátás a privilégium – ideje példát venni róluk.

Uniós tárgyalások: sorsdöntő évek jönnek

2025. augusztus 29. 12:10

A csökkenő uniós támogatások új pénzügyi kihívást jelentenek a magyar agrárium számára – a likviditás és versenyképesség is veszélybe kerülhet.

Késői, de jó cseresznyetermésre számítanak a németek

2021. június 29. 05:47

A gyümölcstermesztők 2021-ben már szabadabban foglalkoztathatják idénymunkásaikat a koronavírus kapcsán kialakult helyzetben, mint tavaly.

Jó hír a gabonaszállításban: emelkedett a Rajna vízállása

2023. június 27. 08:03

A németországi Rajna vízszintje a folyó nagy részén a normál szint közelébe emelkedett a múlt heti heves esőzések után, de egyes északi és középső területeken még így is túl sekély maradt.

Nagy István: „a technikai fejlesztések terén szeretnénk Németországra támaszkodni”

2023. február 13. 15:33

Németország hagyományosan a legfontosabb gazdasági partner Magyarországnak az agrárterületen is.

Öt hónapos csúcson a kukorica ára a német sertéspestis miatt

2020. szeptember 11. 05:57

Európában a vevők kerültek fölénybe, de árnyalta a képet, hogy a malmi búza, a kukorica és a takarmánybúza drágulásának ellenére csökkent a repce ára.