Zöldség-Gyümölcs

Hogyan tároljuk télen a betakarított zöldségeket?

Agrofórum Online

Az őszi betakarítás sokkal több zöldséget és gyümölcsöt eredményez, mint amennyit el tudunk fogyasztani. A termés egy részét le lehet fagyasztani, be lehet főzni, de a többit hűvös kamrában, pincében, sötét helyen kell tárolni. Kérdés, hogy hogyan?

Sok zöldség – megfelelő körülmények mellett – hónapokig eltartható hűvös pincékben, kamrában, tárolókban. Az optimális tárolás érdekében válassza ki a legjobb, hibátlan zöldségeket – de a tél folyamán fogyassza őket bátran, mert bár a helyes tárolás meghosszabbítja a termések élettartamát, idővel a minőségük mindenképp romlani fog.

A „hűvös hely” nem azt jelenti, hogy a zöldségeket hűtőszekrényben kell tárolnunk. A hűtőszekrényekben viszonylag nedves körülmények uralkodnak, amely az olyan zöldségek tárolására jó, amiket néhány napon belül felhasználunk.

A hűvös helyen (pince, kamra) történő tárolás azonban lehetővé teszi, hogy hetekig vagy hónapokig tároljuk ott a betakarított zöldségeket, egészen addig, amíg azok készen állnak a feldolgozására. 

A hűvösben tárolható zöldségeket emiatt gyakran „száraz körülményeket igénylő” és a „párás körülményeket igénylő” csoportokba sorolják.

 A száraz körülményeket igénylő zöldségek (sütőtök, hagyma, fokhagyma) tárolása kevesebb erőfeszítést igényel, de ezek a termények több helyet igényelnek. Mivel a beltéri páratartalom télen általában alacsony, használjon ki minden parlagon heverő sötét teret és sarkot.

Ezek a zöldségek akkor tárolhatók a legjobban, ha a padlótól távol tartjuk őket (pl. jól szellőző polcokon, rekeszekben), és nem engedjük, hogy egymáshoz érjenek. Ha egymásra kell halmozni a dolgokat, gyakrabban kell ellenőrizni őket (a rothadás elkerülése végett).

 A párás körülményeket igénylő zöldségeket (burgonya, gyökérzöldségek, káposztafélék) a legjobb párásabb körülmények között, pl.: konténerekben, dobozokban célszerű tárolni, nem pedig a szabad levegőn. A hagyományos módszerek közé tartozik a tőzegmohában, homokban, fűrészporban vagy újságpapírban történő tárolás, de használhat műanyag zacskókat vagy kartont is.

Ha a műanyag használata mellett dönt, győződjön meg róla, hogy van rajta néhány lyuk, hogy a felesleges nedvesség távozni tudjon. A káposztaszag megfékezése érdekében a káposztafejeket célszerű néhány újságpapírlapba csomagolnia. 

Az ilyen zöldségeket teheti fűrészporral teli kartondobozba. Egy kartondobozt körülbelül 10 centiméternyi fűrészporral vagy más szigetelőanyaggal töltsön meg. Erre fektessen egy réteg zöldséget. Ne hagyja, hogy a zöldségek egymáshoz érjenek, és tartsa őket körülbelül 10 cm távolságra a doboz oldalától. Szórjon ezekre újabb 5-8 cm vastagságban szigetelőanyagot, majd tegyen rá egy újabb réteg zöldséget.

Folytassa a rétegezést, amíg a doboz majdnem tele nem lesz. Befejezésül tegyen egy 10 centiméteres szigetelőréteget a doboz tetejére, ezzel zárja a sort. Ha attól tart, hogy a tárolóhelyen túl hideg lesz a hőmérséklet, növelje a felső, alsó és oldalsó szigetelést 20 centiméteresre, vagy csúsztassa az első dobozt egy nagyobb, további szigeteléssel ellátott dobozba. Mivel ezek a dobozok nagyok lehetnek, egy könnyű szigetelőanyag használata megkönnyíti a felemelésüket és a mozgatásukat.

Válassza ki az optimális helyet
A legtöbb házban vannak olyan területek, amelyek kiválóan alkalmasak a betakarított zöldségfélék hosszú távú tárolására. 

  • Pincék: A hűvös, száraz pincékben (10-14 Celsius-fok és 60-65 százalékos relatív páratartalom) a legtöbb zöldség néhány hónapig eltarthatók. Gondoskodjon arról, hogy a helyiségben jó legyen a szellőzése.
  • Padlások: Ha ezek a helyiségek fűtetlenek, akkor a száraz körülményeket kedvelő zöldségek tárolására kiválóan használhatók. Akár egy fűtetlen padlásszoba is hasznosítható néhány téli tök tárolására .
  • Gyökérpincék: Ideális hideg, nedves körülmények (0-4 Celsius-fok és 90-95 százalékos relatív páratartalom) esetén fontolja meg egy gyökérpince kialakítását. A zöldségeknek azonban még a gyökérpincében is szükségük van szellőzésre és valószínűleg némi szigetelésre a hőmérséklet-ingadozás ellen. A termést meg kell védeni a rágcsálókkal szemben is.

Válassza ki a megfelelő zöldségeket
Kizárólag teljesen érett zöldségeket tároljon, az éretlen gyümölcsök és zöldségek gyorsan megrohadnak. A betakarítást halassza el, ameddig csak lehet, különösen a gyökérzöldségek esetében, amelyek elviselnek némi fagyot. Sok teljesen érett, vastag héjú zöldség hetekig, sőt néha hónapokig is sikeresen tárolható.

Vizsgálja meg a zöldségeket
Ne tároljon olyan zöldségeket, amelyek zúzódások, vágások vagy a rothadás legcsekélyebb jeleit mutatják. Ne mossa meg a zöldségeket, kefével söpörje le róluk a földet. A zöldségek súrolása károsíthatja a héjukat és csökkentheti az eltárolhatóságukat.

Készítse elő a tárolóhelyet
Válasszon olyan tárolóhelyet, ahol sötét van és nincs fagy – ami sok zöldséget tönkretehet. Győződjön meg róla, hogy alaposan megtisztította a tárolóhelyet, mielőtt elkezd odapakolni, és győződjön meg róla, hogy a hely rágcsálóbiztos. Ha vannak ablakok, ideiglenesen zárja be azokat, hogy a tárolóhelyet sötétben tartsa.

Rendszeresen ellenőrizze a zöldséget
Minden héten ellenőrizze a hűvösben tartott zöldségeket. Azokat a zöldségeket, amelyeken rothadás jelei mutatkoznak, azonnal ki kell dobni, mielőtt a romlás átterjedhetne a szomszédos zöldségekre.

Ne tárolja túl sokáig a zöldségeket
A pincéből felhozott zöldségeket a lehető leghamarabb használja fel. 

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Fekete retek: epeproblémákkal nem javallott!

2024. november 5. 13:10

A fekete retek a modern étrendben ugyan kevésbé jelentős zöldségként szerepel, ám az emésztési panaszok és a köhögés elleni gyógyhatása miatt mindmáig népszerű.

Ettől különleges az elefántfokhagyma

2024. november 4. 07:10

Az elefántfokhagyma sokkal lágyabb ízű és lédúsabb, ezért nem tudja kiváltani teljes mértékben sütés-főzés során az intenzív ízű fokhagymát.

Édesburgonyából is készíthetünk szeszes italt

2024. október 30. 06:40

A Juranggae 60% rizst és 40% lila édesburgonyát tartalmaz, és hagyományos lepárlási módszerrel készítik, mesterséges adalékanyagok nélkül.

Ültetőgödör: hogyan alakítsuk ki megfelelően?

2024. október 29. 17:10

Megtörtént a facsemete kiválasztása, és most hazavisszük az ültetésre kiszemelt növényt. Ahogy az egészséges facsemete kiválasztása sem egyszerű művelet, úgy a fa gyökérzetét befogadó ültetőgödör kialakítása is körültekintést igényel. Videónkban Sipos József szaktanácsadó javaslatait mutatjuk be nézőinknek.

Nem mindegy, hogyan mászik fára – biztonságban a gyümölcsösben

2019. január 31. 05:47

Legyen szó metszésről, sebkezelésről vagy éppen gyümölcs betakarításról, fontos szabály a 16/2001. (III. 3.) FVM rendelet a Mezőgazdasági Biztonsági Szabályzat szerint is, hogy amennyiben 2 méteres magasság felett végezzük a munkát, azt kizárólag megfelelően stabil, biztonságos segédeszközről tegyük.

A hibák betakarításkor derülnek ki (I.)

2023. november 6. 10:10

Sajnos az elmúlt években a gyökérzöldségfélék termőterületének csökkenése mellett sok kifogás volt a megtermelt áru minőségével kapcsolatban, ami egyrészt növényvédelmi, másrészt termesztéstechnológiai hibákból adódott.

Betakarítás kisebb költséggel mégis nagyobb hatékonysággal? Lehetséges!

2022. június 10. 05:34

Nem lehet eleget hangsúlyozni, hogy mennyire fontos és milyen hasznos a betakarítógépek helyes üzemeltetése.

A betakarítás kezdetére csökkent a francia kukorica termésbesorolása

2023. szeptember 11. 08:10

A betakarítás körüli esőzések várhatóan jelentős hatást gyakorolnak a gabona minőségére, különösen a búzára.