11℃ 7℃
október 28. Simon, Szimonetta, Szimóna, Júdás, Tádé
Életmód, gasztronómia

Van lényeges különbség a barna rizs és a fehér rizs között?

Agrofórum Online

A rizs kedvelt köretnek számít a hazai mindennapokban, ám sokaknak támadhat enyhe lelkiismeret-furdalása, ha nem az egészségesebbnek gondolt barna rizst, hanem a jól megszokott fehéret választják. De valóban lényeges a különbség közöttük?

Sokáig csak fehér rizst lehetett kapni a boltokban, majd a barna rizs is megjelent a polcokon, és az a hír terjedt el róla, hogy talán kevésbé finom ízű, de jobb hatással van a szervezetünkre. A különbség közöttük, hogy a fehér rizs hántolása során a pelyvás héjat és a csírát is eltávolítják, csak a szénhidrátban gazdag magbelső marad, míg a barna rizsről csupán a kemény héj hiányzik.

Emiatt a jobban feldolgozott fehér rizsből sokféle vitamin és ásványi anyag hiányzik, ami a barnában megtalálható. Mégis van néhány olyan körülmény, amelynek esetében érdemes inkább a fehér rizst választani. 

A fehér rizsnek a barnához viszonyítva nincs túl jó híre, hiszen sokan kizárólag szénhidrátforrásnak tartják, amely üres kalóriák fogyasztására sarkall. Azonban tudni kell, hogy a feldolgozott rizst sok országban utólag tápanyagokkal gazdagíthatják, például vassal és B-vitaminokkal, mint a folsav, niacin, thiamin stb. Így viszont a tápértéke több szempontból meg is haladhatja a barna rizsét. 

Ugyanakkor a barna rizs kalóriatartalma valamivel alacsonyabb, mint a fehéré, a glikémiás indexe kedvezőbb (kevésbé és lassabban emeli meg a vércukorszintet), fogyasztása cukor- és szívbetegeknek, valamint súlyproblémával küzdőknek inkább ajánlott.

Emellett lényegesen több, dupla mennyiségű rostot tartalmaz, valamint olyan tápanyagokat, mint a magnézium, antioxidánsok és esszenciális aminosavak. Ellene szól viszont, hogy magasabb (bár még mindig nagyon alacsony) a fitinsav tartalma, ami gátolja bizonyos tápanyagok felszívódását, valamint főzést követően a magok keményebbek maradnak, kevésbé képesek a szószok ízét átvenni.

Érdemes megemlíteni, hogy a rizs minden típusa természetesen gluténmentes, így cöliákiások és gluténérzékenyek is nyugodtan fogyaszthatják.

Hogy melyik rizst válasszuk? Leginkább amelyik jobban ízlik, a kiegyensúlyozott étrend részeként ugyanis egyik sem okozhat gondot. Mert az étkezésnél mindig a mérték a lényeg.

(Fotó: VIT DUCKEN/Pixabay)

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Természetes segítség köhögésre – Házi szirupok, amik tényleg beválnak

2025. október 28. 07:10

Köhögéssel bajlódsz? Mutatunk négy klasszikus, magyar házi köhögésszirup-receptet, amelyek természetes úton segítik a gyógyulást.

Mi történik, ha nyersen eszünk homoktövist?

2025. október 26. 07:10

Vitaminban verhetetlen, de a nyers homoktövis íze próbára teszi az ízlelőbimbókat – mutatjuk, mire figyeljünk.

Készítsünk mennyei házi almalikőrt pár óra alatt!

2025. október 25. 16:10

Készítsünk házilag zamatos almalikőrt, ami nemcsak téli estékhez, de ajándéknak is tökéletes – pillanatok alatt elkészül!

Gyömbér szárítása otthon – gyorsan, egyszerűen, illatosan

2025. október 23. 15:10

Három otthoni gyömbérszárítási módszer, amivel fillérekből készíthetünk tartós, aromás fűszert.

Így készül az immunerősítő ital homoktövisből!

2023. április 7. 09:36

A homoktövis egy széles körben ismert kiváló immunerősítő, melynek extrán magas C-vitamin-tartalma hívta fel magára a figyelmet.

A görögdinnyemag jótékony egészségügyi hatásai

2024. augusztus 16. 16:10

A cikket elolvasva többé Ön sem dobja ki a görögdinnye magját, hiszen rendkívül egészséges és jó ízű nassolnivaló készülhet belőle.

A hazai vadhúsból készült ételek nemcsak ízletesek, de még egészségesek is

2022. december 4. 06:38

Az Agrárminisztérium kiemelt feladatának tekinti, hogy vadhúsból készült termékek kerülhessenek a magyar családok asztalára.

Csicsóka: elődeink fontos növénye újra reneszánszát éli

2023. április 24. 05:38

Számos jótékony hatással rendelkezik a csicsóka, kiváltható vele a burgonya és más köretféle, viszonylag könnyen termeszthető és különleges ízvilágú.