Életmód

Van lényeges különbség a barna rizs és a fehér rizs között?

Agrofórum Online

A rizs kedvelt köretnek számít a hazai mindennapokban, ám sokaknak támadhat enyhe lelkiismeret-furdalása, ha nem az egészségesebbnek gondolt barna rizst, hanem a jól megszokott fehéret választják. De valóban lényeges a különbség közöttük?

Sokáig csak fehér rizst lehetett kapni a boltokban, majd a barna rizs is megjelent a polcokon, és az a hír terjedt el róla, hogy talán kevésbé finom ízű, de jobb hatással van a szervezetünkre. A különbség közöttük, hogy a fehér rizs hántolása során a pelyvás héjat és a csírát is eltávolítják, csak a szénhidrátban gazdag magbelső marad, míg a barna rizsről csupán a kemény héj hiányzik.

Emiatt a jobban feldolgozott fehér rizsből sokféle vitamin és ásványi anyag hiányzik, ami a barnában megtalálható. Mégis van néhány olyan körülmény, amelynek esetében érdemes inkább a fehér rizst választani. 

A fehér rizsnek a barnához viszonyítva nincs túl jó híre, hiszen sokan kizárólag szénhidrátforrásnak tartják, amely üres kalóriák fogyasztására sarkall. Azonban tudni kell, hogy a feldolgozott rizst sok országban utólag tápanyagokkal gazdagíthatják, például vassal és B-vitaminokkal, mint a folsav, niacin, thiamin stb. Így viszont a tápértéke több szempontból meg is haladhatja a barna rizsét. 

Ugyanakkor a barna rizs kalóriatartalma valamivel alacsonyabb, mint a fehéré, a glikémiás indexe kedvezőbb (kevésbé és lassabban emeli meg a vércukorszintet), fogyasztása cukor- és szívbetegeknek, valamint súlyproblémával küzdőknek inkább ajánlott.

Emellett lényegesen több, dupla mennyiségű rostot tartalmaz, valamint olyan tápanyagokat, mint a magnézium, antioxidánsok és esszenciális aminosavak. Ellene szól viszont, hogy magasabb (bár még mindig nagyon alacsony) a fitinsav tartalma, ami gátolja bizonyos tápanyagok felszívódását, valamint főzést követően a magok keményebbek maradnak, kevésbé képesek a szószok ízét átvenni.

Érdemes megemlíteni, hogy a rizs minden típusa természetesen gluténmentes, így cöliákiások és gluténérzékenyek is nyugodtan fogyaszthatják.

Hogy melyik rizst válasszuk? Leginkább amelyik jobban ízlik, a kiegyensúlyozott étrend részeként ugyanis egyik sem okozhat gondot. Mert az étkezésnél mindig a mérték a lényeg.

(Fotó: VIT DUCKEN/Pixabay)

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

A lassan égő bükk lenne a legjobb tűzifa?

2024. november 20. 14:40

A legtöbb ember azt veszi figyelembe, hogyan tud a legolcsóbban tűzifához jutni. Azonban a fafajták fűtőértéke alapján érdemes választani.

Segít-e a méz az érelmeszesedés megelőzésében?

2024. november 14. 13:10

A méz több mint 180 különböző vegyületet tartalmaz, valamint vitaminokat, ásványi anyagokat és természetes eredetű anyagokat.

Hallott már a 2 másodperces követési távolságról?

2024. november 13. 13:10

Ha még nem hallott, most bemutatjuk, további közlekedésszabályozási javaslatokkal együtt, amelyek az új KRESZ-be kerülhetnek.

Ezek a legjobb fafajok, ha kályhával (is) fűtünk

2024. november 12. 11:10

Melyik tűzifának van a legjobb fűtőértéke és adja a legtöbb hőt? Érdemes-e fenyőfával fűteni? Segítünk eligazodni a fafűtés alapkérdéseiben.

Miért igyunk uborkás vizet?

2024. május 26. 10:10

Kevesen tudják, de az uborkás víz napi szintű fogyasztása számtalan okból kifejezetten egészséges. Ismerjük meg ezeket!

Káposzta: vitaminbomba 4 ezer hektárról

2020. október 4. 04:37

A káposztafélék azon kevés, fontos zöldségfélék közé tartoznak, amelyekből szinte egész évben hazai termesztésből lehetne a fogyasztási igényeket kielégíteni.

Csicsóka: elődeink fontos növénye újra reneszánszát éli

2023. április 24. 05:38

Számos jótékony hatással rendelkezik a csicsóka, kiváltható vele a burgonya és más köretféle, viszonylag könnyen termeszthető és különleges ízvilágú.

A paradicsomfogyasztás segíthet a vérnyomás csökkentésében

2024. július 1. 13:10

A paradicsomot a legújabb kutatások szerint kálium- és likopintartalma miatt érdemes beépíteni a szívbarát, vérnyomáscsökkentő étrendbe.