Növényvédelem

Moldáv és tadzsik növényvédelmi szakértők tanulnak az innovatív magyar példából

Agrofórum Online

Az ENSZ FAO által szervezett egyhetes magyarországi tanulmányút során az integrált növényvédelem újszerű módszereivel ismerkedhetnek a külföldi szakértők.

Az ENSZ FAO által szervezett egyhetes magyarországi tanulmányút során az integrált növényvédelem újszerű módszereivel ismerkedhetnek a külföldi szakértők.

Moldovából és Tádzsikisztánból érkezett szakértők egy szűk csoportja hazánkban mélyítheti tovább ismereteit az integrált növényvédelemről, továbbá annak gyakorlati megvalósítására is láthat újszerű példákat.

Résztvevők a hét folyamán találkoznak többek között a Nemzeti Agrárkutatási és Innovációs Központ és a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) Növény-, Talaj- és Agrárkörnyezet-védelmi Igazgatóságának szakértőivel, emellett találkoznak paradicsom és paprika termelőkkel és meglátogatnak egy balatoni szőlészetet is.

Az integrált növényvédelem egy holisztikus megközelítés a növénytermesztésben, ami kevesebb növényvédő szer használata mellett garantálja az egészséges termést. Az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezete (FAO) feladatának tekinti a módszer terjesztését, mint a fenntartható növénytermesztés és a növényvédőszer-használatból fakadó veszélyek csökkentésének eszközét.

A tanulmányút az FAO budapesti regionális irodájának ugyanezen témájú projektjeinek részét képezi.

(FAO)

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Fokozódik a lisztharmat-rezisztencia a szőlőben

2024. október 16. 12:10

A szőlőben jelentkező lisztharmat rezisztenciája is egyre nagyobb gondot fog okozni a jövőben.

Hogyan szabaduljunk meg a poloskáktól?

2024. október 14. 08:10

A márványos poloska az utóbbi évek istencsapásává vált, amely ellen folyamatos védekezésre van szükség, mind a kertekben, mind az otthonainkban.

Valószínűleg nem újítják meg a flufenacet hatóanyag engedélyét

2024. október 3. 16:10

A flufenacet gyomirtó hatóanyag sok egyéb növényvédő szer sorsára juthat, és az újraértékelést követően Európában befejezheti pályafutását.

Egy ellenanyag megvédheti a poszméheket a rovarölő szerektől

2024. október 3. 13:10

A tudósok kifejlesztettek egy „ellenanyagot” a méhek számára a rovarirtó szerek ellen – és az első tanulmány szerint úgy tűnik, hogy működik.

Növénytermesztési tapasztalatok 2021-ben: rovarkártevők az őszi káposztarepcében - 7. rész

2022. január 4. 04:36

A repcét kifejezetten „kedvelik” a kártevők, így én magam is sokféle kártétellel találkoztam. A lentiekben ezek a tapasztalatok olvashatók, ahogyan azt én láttam.

A szója gyomirtása

2018. december 28. 03:36

A hosszú tenyészidő miatt szükség van a preemergens kezelés után állománykezelés alkalmazására is, különösen akkor indokolt, ha a preemergens kezelések „gyengeségeit”, ki kell egészíteni.

Jubileumot ünnepel a Nufarmer Magazin (ingyenesen letölthető PDF)

2019. április 2. 06:17

Magazinunkban több kiváló, elismert szakember ismerteti tapasztalatait az évelő egyszikű gyomnövényekről csakúgy, mint a vetésfehérítővel vagy a zöldítéssel kapcsolatos növényvédelmi problémákról és megoldási lehetőségekről.

Hogyan védekezzünk hatékonyan, organikusan a liszteskék ellen?

2023. szeptember 1. 15:10

Szobanövényekre és üvegházban termesztett növényekre egyaránt veszélyes egy apró kis rovarféle, amely nem elég, hogy táplálkozási szokásaival károsítja az állományt, de számos vírus terjesztéséért is felelős. Ismerjük meg a liszteskéket!