Növénytermesztés
Növénytermesztés

Portfólió Farm: megtartotta szántóföldi növénytermesztési és növényvédelmi bemutatóját a Corteva

Portfólió Farm: megtartotta szántóföldi növénytermesztési és növényvédelmi bemutatóját a Corteva

Corteva Agriscience

A Corteva Agriscience nemzetközi mezőgazdasági vállalat idén ősszel három helyszínen, Szarvason, Dombóváron és Debrecenben tartotta meg szántóföldi növénytermesztési és növényvédelmi bemutatóját. A rendezvényre látogatók megismerhették a Corteva legújabb Pioneer® kukorica- és napraforgó-vetőmag kínálatát, a legfontosabb szántóföldi kultúrák védelmében alkalmazható legújabb növényvédő szereket, továbbá monitoring és permetező mezőgazdasági drón megoldásokat.

A Portfólió Farm célja, hogy a magyar gazdák első kézből értesüljenek a vállalat legújabb, leginnovatívabb termékeiről. Az egyes helyszíneken hét-hét állomás fogadta az érdeklődőket, ahol a Corteva munkatársai bemutatták a kísérleti parcellákat és szakmai információkat nyújtottak a fajtaválasztáshoz és a hatékony növényvédelmi technológia kiválasztásához.

„A Corteva célja, hogy a különböző termesztési régiókba eljusson a gazdálkodókhoz minden információ és személyesen is megtekinthessék a kínálatunkban szereplő termékeket, ezért a Portfólió Farm rendezvénysorozat helyszínei közül Szarvas és Debrecen öntözött terület, Dombóváron pedig a csapadékeloszlás szempontjából kedvező elhelyezkedésnek és a hosszú évek óta tartó tudatos talajművelésnek köszönhetően, még az idei száraz körülmények között is meg tudtuk mutatni, hogy a Pioneer® kukorica és napraforgó hibridek mit mutatnak. A rendezvényen bemutatott dróntechnológia az agrárdigitalizáció és a fejlődésre való törekvés tendenciáit mutatja. Reméljük hozzá tudunk járulni ezekkel a technológiákkal ahhoz, hogy a magyar mezőgazdaság még termelékenyebb legyen. Elkötelezettek vagyunk a párbeszéd és a személyes kapcsolat mellett. Bízom benne, hogy a jövőben is segíteni tudjuk a gazdákat sikereik elérésében.” – nyilatkozta Borsos László, a Corteva Agriscience magyarországi ügyvezetője a rendezvénysorozat megnyitóján, Szarvason.

A Corteva a tavaszi vetésű mezőgazdasági növények közül a kukorica-vetőmag és a napraforgó-vetőmag kínálatában egyaránt jelentkezik újdonságokkal, méghozzá viszonylag nagy számú hibridet hozva a hazai piacra 2023-ban.

Szem előtt tartva az egyik legnépszerűbb, 370-es FAO számú szemes kukorica éréscsoportot, újdonság a Pioneer® kukorica-vetőmag kínálatban, a P9398 új hibrid. Ez a hibrid Optimum® AQUAmax® minősítésű, mely azt jelzi a gazdálkodók részére, hogy a rendelkezésre álló vizet hatékonyabban használja fel más hibridekhez képest. Széles adaptációs képességgel rendelkezik, ezt bizonyította a hazai regisztráció során, hiszen 2021-ben a NÉBIH regisztrációs kísérleteiben 105,4%-os termést produkált a sztenderd hibridek átlagához viszonyítva. A Corteva másik újdonsága a P9960 egy kissé hosszabb tenyészidejű hibrid (FAO száma 410), melyet szintén Magyarországon regisztrált a vállalat. Kiemelkedően szerepelt a cég fejlesztői és üzemi kísérleteiben, igazolva ezzel kiváló alkalmazkodóképességét környezeti viszonyainkhoz. A vállalat kínálatába érkezik továbbá egy kettős hasznú hibrid is, a P9731, amit szintén itthon regisztráltak. FAO száma 410, amivel közepes tenyészidejű szemes hibridnek, silóhibridként pedig nagyon korainak számít.

A napraforgó nemesítésében a Corteva több éves háttérrel rendelkezik a herbicidtoleráns technológiában. A napraforgó-vetőmag kínálat ebben a szegmensben is bővül. Újdonság ezen a téren a P64LE168, mely koraisága miatt kiválóan alkalmas megkésett vetésekre is, és a P64LE185, mely kiemelkedően jó toleranciát mutat a száraz körülményekkel szemben, illetve termésének olajtartalma nagyon magas. Ugyanakkor megjelenik nem herbicidtoleráns hibrid is. A cég forgalomba hozza a linolsavas, nem herbicidtoleráns P64LL155 hibridjét, amelyről a Corteva már sok eredménnyel rendelkezik. A fejlesztői kísérletekben egyértelműen a magasabb termésszint volt jellemző rá az elmúlt három évben.

A Corteva 2022-es rendezvénysorozatában bemutatta azt az új gombaölő szer hatóanyagot, amely egy eddig kalászos gabonafélékben ismeretlen, új hatásmechanizmussal képes a kórokozó gombák elleni hatékony védelmet nyújtani. Az új hatóanyag az Inatreq™ megjelenésének jelentőségét hangsúlyozza, hogy több, mint 20 év szünet után jelenik meg új hatásmechanizmus a gabonában használt gombaölő hatóanyagok között. Az Inatreq™ természetes forrásból származik, melyet a Corteva továbbfejlesztett, alkalmassá téve a korszerű növényvédelem számára. Az Inatreq™ hatóanyagtartalmú első kalászos gombaölő szer várhatóan 2023 tavaszán jelenik meg kereskedelmi forgalomban.

Őszi kalászosok gyomirtására továbbra is az egyik legjobb ajánlat a piacon a BizonTM. Három hatóanyagából kettő markáns talajon keresztüli hatással is rendelkezik, ezért akár az aratásig képes a gyommentességet biztosítani.

Az idei év újdonsága a ViballaTM végleges engedélye, amivel a parlagfű, selyemmályva, libatop-fajok és a bojtorján szerbtövis ellen már a napraforgó 4-leveles korától felvehetjük a harcot. Hagyományos és herbicidtoleráns napraforgó hibridekben egyaránt felhasználható, kiválóan alkalmazható preemergens és posztemergens technológiák kiegészítéseként.

Az innováció a kukorica gyomirtásában is a Corteva fő célkitűzése. Ennek első lépéseként a következő években a Principal® család megújul. Várhatóan a következő évben engedélyezésre kerülő Principal® Forte széles hatásspektrumát és hosszan tartó hatását láthatták a résztvevők.

Az őszi szezonra készülve, repcében a RunwayTM széles hatásspektrumáról, levélen és talajon keresztüli hatásáról, valamint hosszú hatástartamáról volt szó, valamint az ArylexTM tartalmú BelkarTM melegigényes őszi gyomok és a sebforrasztó zsombor elleni kiváló hatékonyságáról.

A rendezvényen bemutatott Metkon™ regulátor hatású gombaölő szer az őszi káposztarepcében egy kezeléssel képes a kettős feladat megoldására. A markáns növekedésszabályozó hatás legjobban a repce 4-8 leveles állapotában elvégzett kezelés esetén érvényesül. A kezelés segíti a növény télre való felkészülését, a tápanyag-raktározást, a gyökérzet fokozott fejlődését, ami a tavaszi dinamikus fejlődés alapjait biztosítja.

A bemutatókon a résztvevők megismerhették az ABZ Drone Kft. és a Duplitec Kft. ajánlatában szereplő monitoring és permetező mezőgazdasági drón megoldásokat. A vállalatok szakemberei elmondták, hogy ezzel a technológiával képesek felmérni a növényállomány állapotát, detektálni a károkozókat, valamint lehetőség van a differenciált dózisú kijuttatásra. A csupán 10-40 literes vízigényű permetező drón irányítása könnyen elsajátítható, de a szakemberek biztosítják a megfelelő oktatást is az eszközök használatához.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

A szántás rohamléptekkel szorul vissza, de vannak olyan térségek, ahol az eke kiszoríthatatlannak tűnik

2024. június 10. 07:10

Évről évre egyre kevesebb német gazdálkodó alkalmaz szántást a földjein, de az államok között óriási eltérések mutatkoznak.

Keresőkutyák találhatják meg az invazív, mérgező növényeket

2024. június 7. 09:10

Izgalmas kísérletben vizsgálják, hogy a kutyák megtalálják-e a termés minőségét veszélyeztető, mérgező gyomnövényeket a szántóföldi kultúrákban.

Sikeresen termesztik a felére csökkentett tenyészidejű rizst

2024. június 6. 14:40

Bár a rizs tenyészideje 120-150 nap, egy új fajta esetében ez az időszak alig a felére zsugorodott – amit üvegházban már termesztenek is.

8 tipp szilázsbálák fóliacsomagolására

2024. június 6. 07:10

A szilázsbálákat védő vékony fólia a kiváló minőségű takarmány hosszú távú megőrzésének biztosítéka. Mire figyeljünk a használatakor?

Növényvédelmi célra használható anyagok, amiket a házikertben is bátran alkalmazhatunk - V. rész

2024. május 21. 05:40

Vannak olyan egyszerű anyagok is a növényvédelem szolgálatában, amelyeket nem használunk vagy fogyasztunk mindennap, sőt az is lehet, hogy most fogunk róluk először hallani: csalétkek, növényi elicitorok, erős fertőtlenítő hatású szerek is készíthetők belőlük.

A tarlókezelést ne hagyjuk ki! De mikor végezzük?

2021. július 10. 05:36

A tarlókezelés kihagyhatatlan művelési elem. Ezzel az egyszerű, jól tervezhető gyomirtási beavatkozással tudunk a legtöbbet tenni azért, hogy a területeinken ne szaporodjon a gyommagkészlet, visszaszorítsuk az állományból nehezen irtható, gyakran már rezisztenciát mutató évelőket. Utána egyszerűbb és hatékonyabb a következő évi gyomirtás.

Kezdődhet a fejtrágyázás és a gyümölcsfák tisztogatása

2018. február 26. 16:04

Hiába a február végi nagy hideg, a kártevők és betegségek nem fognak tömegesen elpusztulni, a növényvédelemre ismét fel kell készülni.