4℃ 2℃
december 14. Szilárda, Szilárd, János
Zöldség-Gyümölcs

1967 óta nem volt ilyen drága a narancslé – mit fogyasszunk helyette?

Agrofórum Online

A narancs télen az egyik legjobb C-vitamin-forrás, amelyből egy közepes méretű 70 mg-ot tartalmaz. Azonban idén sajnos nincs jó éve a narancsnak, emiatt nagyon elszállt az ára a narancslének is. Mit válasszunk helyette?

A tavalyi rendkívüli áremelkedéseket hozó év után, idén, úgy tűnik, helyreállhat a világ rendje. A műtrágya és ennek következtében az élelmiszer alapanyag- és takarmányárak nagyot estek. Azonban akadnak kivételek.

A narancslé tőzsdei ára – merthogy ilyen is van – ugyanis 1967 óta nem látott szintre emelkedett. Ennek oka, hogy a kínálat, tehát a narancstermesztés globálisan visszaesőben van, részben az amerikai kontinensen tapasztalható kedvezőtlen időjárás miatt, részben pedig mert egy agresszív baktérium, a sárgasárkány-kór fertőzi a növényeket és teszi tönkre a termést.

Ugyan a tőzsdei előrejelzések hosszú távon a helyzet javulását feltételezik – de mit vásároljunk idén télen a C-vitamin-hiány megelőzésére, ha a narancslé árát már nem tudjuk vagy nem akarjuk megfizetni?

Szinte minden zöldség és gyümölcs tartalmaz valamennyi C-vitamint, ezek egy részét nyersen érdemes fogyasztani, mert hő hatására a C-vitamin elbomlik. Nőknek a napi ajánlott bevitel legalább 75 mg C-vitamin naponta, férfiaknak 95 mg. Lássuk, melyek azok a források, amelyekkel ez az érték könnyen teljesíthető.

  • Kaliforniai paprika: a gyerekek is szeretik a szép, színes paprikákat, és félcsészényi (1 csésze kb. 250 ml) összevágott piros kaliforniai paprika 95 mg C-vitamint tartalmaz, míg egy zöld 60 mg-ot.
  • Chilipaprika: ha szereti a csípőset, akkor jó helyen jár, egy kisméretű chilipaprikában ugyanis 64 mg C-vitamin rejtőzik. Egyen meg belőle kettőt, ha jólesik, és rögtön túlteljesítette a napi szükségletét.
  • Brokkoli: egycsészényi 102 mg-ot tartalmaz, amit elfogyaszthat tésztához, vagy kicsit megpirítva önmagában is finom.
  • Kelbimbó: ha létezne a mondás, hogy aki a kelbimbót szereti, rossz ember nem lehet, sokan lennének a földgolyón, akik inkább a sötét oldalt választják. Valóban elég jellegzetes ízű zöldség, de egy csészényi 48 mg C-vitaminnal tölti fel a szervezetünket, és hirtelen megpirítva édessé és ízletessé válik.
  • Karalábé: egy csésze karalábé 89 mg C-vitamint tartalmaz. Kicsit hőkezelve ugyan ez az érték csökken, viszont nagyon finom és kalóriaszegény köretet kap.
  • Kivi: igazi téli gyümölcs nálunk, akár önmagában, akár gyümölcssalátába belekeverve. Egyetlen darabban 64 mg C-vitamin van, így kiváló és egészséges nassolnivaló.
  • Káposzta: 56 mg C-vitamin egy csészében, ráadásul az egyik legolcsóbb, egész évben kapható zöldségünk, akár nyersen, akár savanyítva, de még enyhén hőkezelve is marad benne vitamin. Tehát nincs kifogás, ha természetes C-vitamin-forrást kell keresni! 

(Fotó: Steve Buissinne/Pixabay)

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Reggeli uborkás víz? Meglepő, milyen változást hoz

2025. december 11. 08:10

Egy egyszerű ital, amelyre milliók esküsznek. Kiderült, miért issza egyre több ember az uborkás vizet. A hatás meglepőbb, mint gondolnánk.

Nem akármi termett egy váratlan termőhelyen, az íze is fantasztikus

2025. december 10. 09:10

Újabbnál újabb növényi kultúrákat kell megszoknunk szokatlan helyeken, a mediterrán térség flórája lassan az egész kontinensen elterjed.

Ezért nem mindegy, milyen aszalt gyümölcsöt eszünk

2025. december 9. 11:10

Az aszalt gyümölcs koncentrált tápanyag és cukor egyszerre. Egészséges lehet, de csak akkor, ha tényleg tudatosan választjuk és fogyasztjuk.

Merész vállalkozásba fogtak a spanyolok, de bejött, és tarolnak a piacon

2025. december 7. 16:10

Miközben mi lassan elkezdjük a „nemszeretem” téli időszakot, a spanyol szamócatermesztők érdekes, bár kissé kockázatos vállalkozásba fogtak.

Hogyan lesz egy régészből FerMentor?

2021. június 27. 10:38

A fermentálást konyhatechnológiailag úgy határozhatjuk meg, mint szerves anyagok mikroorganizmusok segítségével, kontrollált körülmények között történő bontása/erjesztése.

Káposzta: vitaminbomba 4 ezer hektárról

2020. október 4. 04:37

A káposztafélék azon kevés, fontos zöldségfélék közé tartoznak, amelyekből szinte egész évben hazai termesztésből lehetne a fogyasztási igényeket kielégíteni.

Kerti kalendárium – júliusi teendők a házikertben

2020. július 14. 13:13

Júliusban is várnak ránk a díszkertben gondozott növények, a veteményest lakó zöldségfélék, a gyümölcsfák, a gyógy-és fűszernövények, sőt a gyep is. Előtérbe kerülnek a júliusban károsító kórokozók és kártevők, fokozottan ügyelnünk kell az öntözésre és a gyomnövényekre is.

Palántanevelés otthon? Mikor és hogyan? Mire figyeljünk?

2020. március 7. 09:17

Még sosem voltak palántáim. Érdemes laikusként is belevágni a palántanevelésbe? Mire kell figyelnem?