Az első róla készült képeket látva azt hihetnénk erről a gyümölcsről, hogy kizárólag a photoshop vagy egy filter műve, de nem: az ananász-eper valóban így néz ki: nagy, hófehér és a magjai pirosak, mintha egy rajzfilmben szereplő furcsa eper lenne.
A közösségi oldalakon már „kedvenc gyümölcs” hashtaggel bukkan fel a legnépszerűbb influencerek, séfek, önjelölt gasztrobloggerek oldalán, de a kertészek is egyre sűrűbben posztolják ki, hiszen a furcsa gyümölcs iránti kereslet napról napra nő. De honnan származik ez a fehér eper és mit kell tudnunk róla?
Japán után most már Amerikában és Európa-szerte is kapható az igencsak szemrevaló, „fehér finomságnak” és „fehér óriásnak” is nevezett hófehér eper, amelyek megdöbbentő módon – ananász ízű. Nemcsak gyümölcsként, de palántaként is meg lehet venni, hogy aztán ki-ki maga termessze a gazdaságában ezt az eredendően Chiléből származó növényt. A gyümölcs egyelőre luxuscikknek számít, így az ára is ehhez mérten magas.
Évekig próbálták előállítani
A fehér színű ananászeper 2012 óta van kereskedelmi forgalomban. A gazda, aki annak idején kinemesítette, éveket töltött a különböző eperfajták keresztezésével, hogy elérje a lehető legédesebb ízt, a legoptimálisabb méretet, a leglágyabb textúrát és a megszokott piros színű fajtáknál sokkal halványabb (rózsaszínes-fehéres) árnyalatot. Az új eperfajtát megdöbbentő módon az eperallergiások is gond nélkül fogyaszthatják.
Miért fehér ez az eper?
Az eper élénkpiros árnyalatát a napfénynek való kitettségnek köszönheti. Azzal, hogy a növekedési időszakban korlátozzák a rá áradó fényt, az ananászeper piros helyett tejfehérré válik. A gyümölcsök körülbelül 10 százaléka teljesen fehér, míg a többi halvány rózsaszín vagy piros foltos.
Mennyibe kerül?
Mivel ennek az egyedi fajtának a fejlesztése rengeteg időt és munkát, a gyümölcs termesztése pedig több helyet igényelt, mint a hagyományos fajtáké, az ananászeper ára borsosnak mondható. Egy szem eper körülbelül 10 dollárba (3500 Ft) kerülhet, egy doboz pedig 40 dollárba (14 000 Ft). Persze, ez a gyümölcs nem arra való, hogy a reggeli müzlibe aprítsuk, hanem hogy úgy élvezzük az elfogyasztása minden egyes pillanatát, mintha egy luxusétterem legdrágább csokoládétrüffelét kanalaznánk.
Milyen fajtái léteznek?
Több mint 50 fehér eperfajta létezik, köztük a népszerű ananászeper. Ezek közé tartoznak a vadon termő eper fehér alfajai is, nevezetesen az alpesi eper és a tengerparti eper (más néven parti eper).
Fogyasztásának előnyei:
- Alacsony kalóriatartalmú + rostdús, így kiváló diétákhoz
- Antioxidánsokban gazdag, így „öregedésgátló élelmiszernek” tekinthető
- Vitaminokban és ásványi anyagokban rendkívül gazdag
- Gyulladáscsökkentő anyagokat tartalmaz
- Elősegíti az optimális emésztést
- Erősíti az immunrendszert
- Csökkenti a magas vércukorszintet
- Csökkenti a koleszterinszintet
- Rákellenes élelmiszernek számít
- Nagyon sokféle recepthez felhasználható
(Fotó: Daniela Petrova/Facebook)