Szőlő-Bor

A világ egyik legismertebb borszakértője megnevezte a 2023-as év tökéletes palackját

Agrofórum Online

A tökéletes palack 2023. évi szinonimája a Champagne Laurent-Perrier Grand Siècle Grande Cuvée N.26 – mármint a világ egyik legismertebb borkritikusa, James Suckling szerint. Az amerikai szakíró és kóstoló csapata nem kevesebb, mint 39 000 tételből választotta ki azt, ami szerintük 2023-ban a világ borászati teljesítményének a csúcsa.

„A Champagne Laurent-Perrier Grand Siècle Grande Cuvée N.26 egyszerűen varázslatos! A 2007, a 2008 és a 2012-es évjáratok kivételes, tökéletesen harmonizáló házasítása. A 2012-es év finom és ragyogó gyümölcsökkel teli kiegyensúlyozottságot, a 2008-as mélységet és koncentrált energiát ad, finom fenolos feszültséggel.

Mindezek pompásan keretezik a bort. A 2007-es év érintése pedig egyre élénkebbé és élénkebbé teszi a palackot. Na, ez tényleg valami!” – hangzik a világ egyik legismertebb borszakértőjének és kritikusának, az amerikai James Sucklingnak az értékelése. A különlegesség a Pezsgowebshop.hu exkluzív ajánlataként itthon is elérhető.

A szakíró évente elkészíti az év TOP 100-as listáját, amely fogyasztók millióinak, de számos szakíró számára is leginkább releváns összeállítás az adott év borászati legjeiről. Erre nem csak az amerikai kritikus személye, hanem a kóstolt tételek mennyisége is magyarázatot ad.

Az általa alapított JamesSuckling.com oldal hét főből álló értékelő csapata ugyanis elképesztő számú bort és pezsgőt kóstolnak végig az év során. 2023-ban például új rekordot állítottak fel, ugyanis több száz borászatot végiglátogatva, nem kevesebb mint 39 000 (!) tételt vetettek össze a világ minden tájáról. Mindez jócskán meghaladta tavalyi, 32 000-es kóstolásukat.  

Ebben a hatalmas merítésű versenyben került az első helyre a Champagne Laurent-Perrier Grand Siècle Grande Cuvée N.26, amely nyolc grand cru dűlőről származik. A házasítás 58 százalékban chardonnay-t és 42 százalékban pinot noir-t tartalmaz. Az eredmény egyben azt is jelzi, hogy James Suckling számára 2023-ban ez a tökéletes palack.

Az ítészek szigorúságát mutatja, hogy a listán a kóstolt tételekből mindössze 13 olyan akadt, amelyik elérte a maximális 100 pontot, s ezek közül emelkedett ki a Laurent-Perrier ház különlegessége. Rendkívüliségét az is emeli, hogy a Grand Siècle nem kerül minden évben piacra. Az idei „kiadás” 1959 óta a 26. a sorban, ami palackba került és ilyen formában a nagyközönség számára elérhető.   

„A 2023-as év 100 legjobb borát egy üveg pezsgővel ünnepeljük (…) Ez egy szenzációs minőségű palack, amely hihetetlen textúrát, mélységet és összetettséget mutat. Remek szerkezete nagyon sokáig friss és élénk, ugyanakkor energikus és intenzív, ami kiemeli szépségét. A pezsgőkészítők mindig is azt mondták, hogy palackjaik először nagyszerű borok, majd nagyszerű pezsgők, ez a Grand Siècle Grande Cuvée N.26 esetében is így van” – hangsúlyozta az amerikai szakíró.

A Champagne-i borászaton belül a Grand Siècle kiemelt státuszát jelzi, hogy a N.26-os kiadás arca Morgan Freeman lett.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Terjed a szőlő aranyszínű sárgaság: két új borvidéken is kimutatták

2025. október 7. 10:50

Újabb két borvidéket ért el a szőlő aranyszínű sárgaság: a hatóság fokozott felderítést és szigorú védekezést rendelt el.

Fenntartható szőlővédelem: ragadozó madarak bevetésen

2025. szeptember 27. 14:10

Madárháló helyett ragadozó madarak védik a prémium szőlőt Sussexben – a brit borászat úttörő megoldása fenntarthatósági mintát ad.

Fenntarthatóság a pohárban: miért tér vissza a piquette?

2025. szeptember 10. 16:10

A piquette könnyű, alacsony alkoholtartalmú ital, amely a bortermelés melléktermékéből készül. Fenntartható és egyre népszerűbb.

Régi magyar szőlőfajták: érdemes-e kertbe ültetni őket?

2025. szeptember 5. 16:10

A régi magyar szőlőfajták nemcsak hagyományt őriznek, hanem ellenállóságuk miatt a házikertekben is megállják a helyüket.

Itt a Furmint Február! De milyen is egy jó furmint? - interjú Szabó Zoltánnal

2019. február 20. 04:36

Tokaj egymaga a furmint termőterületeink 95 százalékát bírja, így sajnos a maradék csak kuriózumszámba megy. Egyszerre több Tokaj létezik, műanyag hordóban árult félédes folyóborok ugyanúgy piaci szereplők, mint a jó nevű termelő mádi csúcsdűlős tétele. Nehéz így kommunikálni, egységes arculatot, közös marketinget kialakítani a furmintnak.

Fenntarthatóság a pohárban: miért tér vissza a piquette?

2025. szeptember 10. 16:10

A piquette könnyű, alacsony alkoholtartalmú ital, amely a bortermelés melléktermékéből készül. Fenntartható és egyre népszerűbb.

Megsemmisítik a boraikat a franciák, hihetetlen összeget költenek erre

2023. szeptember 4. 10:10

Franciaország 200 millió eurós alapot hozott létre annak érdekében, hogy a bortöbbletüket megsemmisítsék. Ezzel a nehéz helyzetbe került termelőkön próbálnak segíteni, hiszen azok így magasabb áron tudják majd értékesíteni a termékeiket.

A valódi ízek az érdekesek, - avagy borok enzimek, élesztők és kén nélkül

2019. március 1. 10:47

A Garam-menti dombság, a Duna közelsége, a szőlőhegy lábánál elterülő halastavak és a mocsaras Párizsi patak sajátos mikroklímát teremt. A különleges környezeti adottságok között termett szőlőből Sütő Zsolt kürti borász egyedi módszerek alkalmazásával készít bort – nem használ élesztőt, enzimet, ként; borait hordóban, illetve nyíltkádas erjesztéssel készíti seprőn tartással és élesztő-hártya alatti érleléssel.