Szőlő-Bor
Szőlő-Bor

A világ egyik legismertebb borszakértője megnevezte a 2023-as év tökéletes palackját

A világ egyik legismertebb borszakértője megnevezte a 2023-as év tökéletes palackját

Agrofórum Online

A tökéletes palack 2023. évi szinonimája a Champagne Laurent-Perrier Grand Siècle Grande Cuvée N.26 – mármint a világ egyik legismertebb borkritikusa, James Suckling szerint. Az amerikai szakíró és kóstoló csapata nem kevesebb, mint 39 000 tételből választotta ki azt, ami szerintük 2023-ban a világ borászati teljesítményének a csúcsa.

„A Champagne Laurent-Perrier Grand Siècle Grande Cuvée N.26 egyszerűen varázslatos! A 2007, a 2008 és a 2012-es évjáratok kivételes, tökéletesen harmonizáló házasítása. A 2012-es év finom és ragyogó gyümölcsökkel teli kiegyensúlyozottságot, a 2008-as mélységet és koncentrált energiát ad, finom fenolos feszültséggel.

Mindezek pompásan keretezik a bort. A 2007-es év érintése pedig egyre élénkebbé és élénkebbé teszi a palackot. Na, ez tényleg valami!” – hangzik a világ egyik legismertebb borszakértőjének és kritikusának, az amerikai James Sucklingnak az értékelése. A különlegesség a Pezsgowebshop.hu exkluzív ajánlataként itthon is elérhető.

A szakíró évente elkészíti az év TOP 100-as listáját, amely fogyasztók millióinak, de számos szakíró számára is leginkább releváns összeállítás az adott év borászati legjeiről. Erre nem csak az amerikai kritikus személye, hanem a kóstolt tételek mennyisége is magyarázatot ad.

Az általa alapított JamesSuckling.com oldal hét főből álló értékelő csapata ugyanis elképesztő számú bort és pezsgőt kóstolnak végig az év során. 2023-ban például új rekordot állítottak fel, ugyanis több száz borászatot végiglátogatva, nem kevesebb mint 39 000 (!) tételt vetettek össze a világ minden tájáról. Mindez jócskán meghaladta tavalyi, 32 000-es kóstolásukat.  

Ebben a hatalmas merítésű versenyben került az első helyre a Champagne Laurent-Perrier Grand Siècle Grande Cuvée N.26, amely nyolc grand cru dűlőről származik. A házasítás 58 százalékban chardonnay-t és 42 százalékban pinot noir-t tartalmaz. Az eredmény egyben azt is jelzi, hogy James Suckling számára 2023-ban ez a tökéletes palack.

Az ítészek szigorúságát mutatja, hogy a listán a kóstolt tételekből mindössze 13 olyan akadt, amelyik elérte a maximális 100 pontot, s ezek közül emelkedett ki a Laurent-Perrier ház különlegessége. Rendkívüliségét az is emeli, hogy a Grand Siècle nem kerül minden évben piacra. Az idei „kiadás” 1959 óta a 26. a sorban, ami palackba került és ilyen formában a nagyközönség számára elérhető.   

„A 2023-as év 100 legjobb borát egy üveg pezsgővel ünnepeljük (…) Ez egy szenzációs minőségű palack, amely hihetetlen textúrát, mélységet és összetettséget mutat. Remek szerkezete nagyon sokáig friss és élénk, ugyanakkor energikus és intenzív, ami kiemeli szépségét. A pezsgőkészítők mindig is azt mondták, hogy palackjaik először nagyszerű borok, majd nagyszerű pezsgők, ez a Grand Siècle Grande Cuvée N.26 esetében is így van” – hangsúlyozta az amerikai szakíró.

A Champagne-i borászaton belül a Grand Siècle kiemelt státuszát jelzi, hogy a N.26-os kiadás arca Morgan Freeman lett.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Tényleg van íze a talajnak? Magyar kutatók is válaszolnak erre

2024. március 17. 16:10

Megalakul Magyarország első olyan kutatócsoportja, amely egy adott régió, terület komplex vizsgálatát képes elvégezni, ezzel segítve a gazdasági szereplőket – elsősorban a borászokat –, hogy terméküket tudományos alapokra helyezett módon állítsák elő.

Jelentősen visszaesett a bortermelés Ausztriában

2024. március 13. 09:10

Az osztrák statisztikai hivatal közzétette a 2023-as bortermelés végleges mérlegét. Ausztria-szerte éves összevetésben nyolc százalékkal csökkent az előállított mennyiség. A Magyarországgal szomszédos Burgenland tartományban még nagyobb volt a visszaesés.

Megválasztották az év bortermelőjét

2024. március 6. 12:10

Március első vasárnapján a Marriott Hotelben, egy elegáns gálaebéd keretében átadták a Magyar Bor Akadémia által gondozott „Év Bortermelője Magyarországon 2023” címet elismerő oklevelet, a magyar borászok által elnyerhető legrangosabb hazai kitüntetést Günzer Tamás villányi borásznak.

Mit tartogathat idén a villányi Franc&Franc?

2024. február 7. 12:10

A rendszerváltás utáni időszakban a Villányi borvidék szakemberei eszméltek az elsők között, így meghatározó szerepet vállalnak hazánk borkultúrájának alakításában, és az évek során sorban érdemelték ki ,,Az év bortermelője” címet már a kilencvenes évektől. Rövid összefoglalót kísérlek meg első sorban a fajtára kiélezve a Franc&Franc 2023 Fórumról.

A monori bor is uniós oltalmat kapott

2018. február 19. 13:30

A monori szőlők termőterülete a Gödöllő-Monori-dombság nagytájon, a Cserhát hegység délnyugati szegélyén elhelyezkedő dombvonulaton, átlagosan 200 méter tengerszint feletti magasságban fekszik.

Három generáció együtt: Rózsa pincészet

2023. március 15. 07:41

Aszút nyilvánvaló, hogy nem minden évben készítünk, csak akkor, amikor az évjárat ezt lehetővé teszi.

A borászoknak szembe kell nézni a klímaváltozással

2021. március 30. 09:22

Exkluzív szakértői beszélgetést tartott a Mathias Corvinus Collegium és a Klímapolitikai Intézet az éghajlatváltozás magyar mezőgazdaságra, szőlőtermesztésre és borkultúrára gyakorolt hatásáról. A Klímapolitikai Intézet igazgatója, Litkei Máté által vezetett fórumon a meghívott vendégek egyetértettek abban, hogy Magyarország az éghajlatváltozás szempontjából a sérülékenyebb országok közé tartozik, és ennek jelei az agráriumban, illetve a borászati ágazatban is egyértelműen láthatók, a szakma azonban készül a kihívásokra.

Nagy-Somló: az egész borvidék a bio útra lép

2019. március 21. 11:17

A Nagy-Somlói Borvidék Hegyközsége döntött: 2023-tól a teljes borvidék áttér ökológiai művelésre.