Szőlő-Bor

A világ egyik legismertebb borszakértője megnevezte a 2023-as év tökéletes palackját

Agrofórum Online

A tökéletes palack 2023. évi szinonimája a Champagne Laurent-Perrier Grand Siècle Grande Cuvée N.26 – mármint a világ egyik legismertebb borkritikusa, James Suckling szerint. Az amerikai szakíró és kóstoló csapata nem kevesebb, mint 39 000 tételből választotta ki azt, ami szerintük 2023-ban a világ borászati teljesítményének a csúcsa.

„A Champagne Laurent-Perrier Grand Siècle Grande Cuvée N.26 egyszerűen varázslatos! A 2007, a 2008 és a 2012-es évjáratok kivételes, tökéletesen harmonizáló házasítása. A 2012-es év finom és ragyogó gyümölcsökkel teli kiegyensúlyozottságot, a 2008-as mélységet és koncentrált energiát ad, finom fenolos feszültséggel.

Mindezek pompásan keretezik a bort. A 2007-es év érintése pedig egyre élénkebbé és élénkebbé teszi a palackot. Na, ez tényleg valami!” – hangzik a világ egyik legismertebb borszakértőjének és kritikusának, az amerikai James Sucklingnak az értékelése. A különlegesség a Pezsgowebshop.hu exkluzív ajánlataként itthon is elérhető.

A szakíró évente elkészíti az év TOP 100-as listáját, amely fogyasztók millióinak, de számos szakíró számára is leginkább releváns összeállítás az adott év borászati legjeiről. Erre nem csak az amerikai kritikus személye, hanem a kóstolt tételek mennyisége is magyarázatot ad.

Az általa alapított JamesSuckling.com oldal hét főből álló értékelő csapata ugyanis elképesztő számú bort és pezsgőt kóstolnak végig az év során. 2023-ban például új rekordot állítottak fel, ugyanis több száz borászatot végiglátogatva, nem kevesebb mint 39 000 (!) tételt vetettek össze a világ minden tájáról. Mindez jócskán meghaladta tavalyi, 32 000-es kóstolásukat.  

Ebben a hatalmas merítésű versenyben került az első helyre a Champagne Laurent-Perrier Grand Siècle Grande Cuvée N.26, amely nyolc grand cru dűlőről származik. A házasítás 58 százalékban chardonnay-t és 42 százalékban pinot noir-t tartalmaz. Az eredmény egyben azt is jelzi, hogy James Suckling számára 2023-ban ez a tökéletes palack.

Az ítészek szigorúságát mutatja, hogy a listán a kóstolt tételekből mindössze 13 olyan akadt, amelyik elérte a maximális 100 pontot, s ezek közül emelkedett ki a Laurent-Perrier ház különlegessége. Rendkívüliségét az is emeli, hogy a Grand Siècle nem kerül minden évben piacra. Az idei „kiadás” 1959 óta a 26. a sorban, ami palackba került és ilyen formában a nagyközönség számára elérhető.   

„A 2023-as év 100 legjobb borát egy üveg pezsgővel ünnepeljük (…) Ez egy szenzációs minőségű palack, amely hihetetlen textúrát, mélységet és összetettséget mutat. Remek szerkezete nagyon sokáig friss és élénk, ugyanakkor energikus és intenzív, ami kiemeli szépségét. A pezsgőkészítők mindig is azt mondták, hogy palackjaik először nagyszerű borok, majd nagyszerű pezsgők, ez a Grand Siècle Grande Cuvée N.26 esetében is így van” – hangsúlyozta az amerikai szakíró.

A Champagne-i borászaton belül a Grand Siècle kiemelt státuszát jelzi, hogy a N.26-os kiadás arca Morgan Freeman lett.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

A bor a rekordszintű balkáni hőség nyertese

2024. október 8. 12:10

A balkáni bortermelők szerint ritka nyertesei lehetnek ezeknek a folyamatoknak, mert a meleg időjárás miatt nőtt a szőlő cukortartalma.

Extrém klíma: már szüretelnek a Balaton-felvidéken

2024. szeptember 9. 11:10

A száraz nyári hónapok miatt a szőlő idén a szokásosnál jóval gyorsabban érett, így a betakarítást a tervezettnél három héttel hamarabb kellett elkezdeni.

Fordított tájkép alakult ki a Balaton-felvidéken – ezt most díjazták is

2024. szeptember 5. 13:10

Talán kevesek számára ismert az, hogy földtörténeti léptékben mérve nem is olyan régen hazánkban is aktív vulkánok működtek.

Hihetetlen, de a globális szőlőtermesztés felülmúlja a banánét, narancsét, almáét is

2024. augusztus 18. 08:10

A szőlőtermesztés több fejhosszal más gyümölcsök előtt jár: a világ ugyanis évente 72 millió tonna szőlőt termel.

A franciák elvből nem isznak amerikai bort

2018. december 2. 06:49

Az olasz, francia, spanyol, és portugál emberek büszkék a boraikra, és nem óhajtanak kaliforniait inni, bármilyen jó szőlő is terem odaát. Ennek tehát semmi köze a vámtarifákhoz.

Dunai Bernadett: a borfogyasztási trendek alapján a minőségi borok egyre inkább előtérbe kerülnek

2019. január 29. 09:09

Kiemelkedően jó évet zárt a Dubicz Borászat 2018-ban. A pince tavalyi eladási statisztikái összhangban vannak a magyar borászatot jelenleg befolyásoló trendekkel: a minőségi borok egyre inkább előtérbe kerülnek, a fogyasztók nagyobb arányban választják a nívós, díjnyertes termékeket.

Már közel száz borászat adatai találhatók meg a borászati portálon

2020. január 21. 14:16

A cél az, hogy a borteraszoktól kezdve a kispincéken át a nagy borászatokig minden borász adata felkerüljön a honlapra.

A meggy és a cseresznye tápanyag-utánpótlásának sajátosságai

2018. május 7. 14:24

Magyarországon sokan termelnek csonthéjas gyümölcsöt, azon belül pedig meggyet és cseresznyét, különböző termesztés-technológiák szerint.