Életmód, gasztronómia

Mákos bejglit nem tanácsos enniük a várandós nőknek?

Agrofórum Online

Egyet a mákosból, egyet a diósból, egyet a mákosból… A bejglit karácsonykor addig tömjük magunkba, amíg el nem fogy. De van-e káros hatása a máknak a várandós nőkre?

A mák eurázsiai eredetű növény, amelynek Közép-Európa jó néhány országában a karácsonyi ünnepi asztalon van a helye, kelt és feltekert tésztába töltve, ugyanis a hagyományok szerint a gazdagságot, bőséget jelképezi.

A bejgli eredettörténete

A bejgli nevének eredete az Osztrák–Magyar Monarchiára vezethető vissza, ahol a jiddis Beigl, illetve német Beugel szavak – beugen jelentése ’hajlít’ – átvételével, magyarosításával került be a hazai köztudatba.

Az eredeti Beigl azonban még egy a pozsonyi kiflihez hasonló, patkó alakú sütemény volt. Tésztájának alapját egy sziléziai eredetű kalács adja, bár más források örmény eredetet feltételeznek.

Magyarországon a karácsony megünneplése is osztrák hatásra terjedt el, és a bejgli a reformkortól vált először a családi ünnepek egyik kedvelt süteményévé, majd a karácsonyi asztal díszévé.

Először Czifrai István 1830-ban kiadott Magyar Nemzeti Szakácskönyvében írta meg a „Posoni finom mákos kaláts” receptjét, de külföldi forrásokban jóval hamarabb feltűnik ez a típusú sütemény (1610-ben Krakkóban és 1683-ban Bécsben).

Mákot enni nem kell félnetek

A mák alapvetően nagyon egészséges, hiszen tele van értékes zsírsavakkal, azonkívül sok benne a B-vitamin, kálium, cink. A legfontosabb összetevője azonban a kalcium, ugyanis a mag kifejezetten magas, 2,5%-os kalciumtartalmú, így bátran ajánlható csontritkulásban szenvedőknek.

Akkor tehát veszélyes a mák, vagy egészséges?

Az éretlen termés, amiben a magok találhatók, tejszerű nedvet tartalmaz, amelynek fajtától függően magas lehet az alkaloida-, egyebek mellett a morfin-, kodein-, papaverintartalma. Szögezzük le: a mag nem veszélyes, mivel ezekből az anyagokból elhanyagolható mennyiséget tartalmaz.

Viszont a 2000-es évek közepén volt rá példa, hogy a nem teljesen érett mákot learatva a mag a termés tejnedvével szennyeződött, és ha egy kismama ebből a mákból nagyobb mennyiséget elfogyasztott, az valóban veszélyes lehetett számára.

Szerencsére manapság éppen e miatt az eset miatt kiforrottabb technológiával aratják és tisztítják a mákot, így nem fordulhat elő szennyeződés. Ha Ön mégis aggódik, javasoljuk, hogy ismert márka termékét válassza a boltok polcairól.

Ha pedig a mákot legalább 20 percig hőkezeli, akkor az esetleges alkaloidatartalom a negyedére csökken. A boltban kapható mákos süteményekből 1-2 darab biztosan nem árt meg, annak pedig rendkívül csekély a valószínűsége, hogy valaki nap mint nap nagykanállal habzsolja a mákot.

(Fotó: Fiastyúk Udvarház/Facebook)

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Édes, roppanós, friss – a tökéletes főtt kukorica receptje

2025. augusztus 8. 16:10

A friss kukorica édes és illatos, de csak akkor, ha tudjuk, hogyan főzzük meg helyesen. Mutatjuk a lépéseket a tökéletes eredményhez.

Miért csökken a vegánok száma? Most minden kiderül!

2025. augusztus 3. 11:10

Sok fogyasztó elbizonytalanodott a vegán étrend hatékonyságában: egészségi, gazdasági és ízélménybeli okokból térnek vissza húsos ételekhez.

Bioforradalom küszöbén: szárnyal a kereslet, bírják-e a hazai gazdák?

2025. július 21. 08:10

Rekord ütemben nő a bioélelmiszer-forgalom, csökken a biofelár, de a gazdáknak az átállás még mindig komoly kihívás.

Mi legyen a barackkal? Tippek a kajszi otthoni feldolgozásához

2025. július 12. 16:10

A friss barack gyorsan romlik, de szerencsére sokoldalú gyümölcs: mutatjuk, hogyan és mire dolgozhatjuk fel a nyár egyik legnépszerűbb termését.

Laudis a mákban, avagy a kötelező jó!

2019. április 25. 10:03

A mák Közép-Ázsiából kiindulva hódította meg szinte az egész világot; a legrégebben termesztett növénykultúrák között említi számos szakirodalom.

A növény, ami jelentős extra profitot hozhat - Megdupláznák a mák magyarországi vetésterületét

2019. március 8. 20:31

Az időjárásnak köszönhetően rendkívül korán a földbe kerültek a mák vetőmagok, március első hetére vélhetően az ország egész területén végeznek a munkával a gazdálkodók

Agrárlogisztikai központ épült Tolna megyében

2018. november 15. 08:17

A létesítményt egy 600 négyzetméteres épületben alakították ki, ahol 3,4 tonna kapacitású szárító berendezést helyeztek el; a központ feladata lesz az olajos magvak begyűjtése a termelőktől, és az, hogy a termést szárítással alkalmassá tegye a feldolgozásra.

Agresszív kértevő jelenléte a magyarországi máktermesztésben

2025. július 17. 16:10

Egyre nagyobb gondot okoz a mák-gyökérormányos hazánkban – gyökérkárosítása akár a termés felét is elviheti.