16℃ 8℃
október 29. Nárcisz, Melinda, Őzike
Életmód, gasztronómia

Sokkal több sört isznak az európaiak

Agrofórum Online

Jelentősen növekedtek a söreladások az Európai Unióban 2022-ben.

Amint a nemrég közzétett „Európa sörgyárai” aktuális éves jelentéséből kiderül, a 27 tagállam sörértékesítése 12,7 millió hektoliterrel, 4,2 százalékkal, összesen 313,3 millió hektoliterre nőtt az előző esztendőben közzétett 2021-es évről szóló jelentéshez képest.

A sörgyártói és beszállítói szempontból pozitív fejlemény elsősorban a koronavírus okozta válság idején korábban tapasztalt jelentős forgalomcsökkenésnek köszönhető. A 2019-es 322,8 millió hektoliteres szintet ismét nem sikerült elérni.

A legnagyobb sörfogyasztás 2022-ben Németországban volt 79,1 millió hektoliterrel, ezt követi Spanyolország 32,3 millió hektoliterrel és Lengyelország 34,7 millió hektoliterrel.

Az egy főre jutó sörfogyasztást tekintve viszont Csehország áll az élen 146 literes átlaggal. A második-negyedik helyen Ausztria, Lengyelország és Németország a sorrend. Ausztriában 102 liter, Lengyelországban 93 liter, Németországban pedig 92 liter az egy főre jutó átlagos sörfogyasztás.

Az jelentést elkészítő szakmai szervezet 343,6 millió után összesen 358,2 millió hektoliterre teszi az EU-ban működő sörgyárak sörtermelését 2022-re vonatkozóan. A koronaválság előtt, azaz 2019-ben 363,9 millió hektoliter sört gyártottak az EU területén. Eközben az EU-ban működő sörfőzdék száma ismét emelkedett a jelentési évben, 2021-hez képest körülbelül 180-al, körülbelül 9680-ra.

Új kihívások jelentek meg a piacon Simon Spillane, a The Brewers of Europe műveleti vezetője szerint. Az iparágnak most új kihívásokkal kell szembenéznie a korona járványt követően. Konkrétan az ukrajnai háborút, a szűkös nemzeti költségvetéseket, a kritikusan magas megélhetési költségeket és a nyersanyagárak emelkedését nevezte meg.

A sörfőzdék számára ez szűk keresztmetszeteket jelent a gabona és a maláta, valamint a csomagolás, például az üvegpalackok és az alumínium dobozok beszerzésében – számolt be a német proplanta mezőgazdasági híroldal. A nehézséget tovább növelik az energiaköltségek ingadozása, mondta Simon Spillane.

(Fotó: Unsplash)

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Természetes segítség köhögésre – Házi szirupok, amik tényleg beválnak

2025. október 28. 07:10

Köhögéssel bajlódsz? Mutatunk négy klasszikus, magyar házi köhögésszirup-receptet, amelyek természetes úton segítik a gyógyulást.

Mi történik, ha nyersen eszünk homoktövist?

2025. október 26. 07:10

Vitaminban verhetetlen, de a nyers homoktövis íze próbára teszi az ízlelőbimbókat – mutatjuk, mire figyeljünk.

Készítsünk mennyei házi almalikőrt pár óra alatt!

2025. október 25. 16:10

Készítsünk házilag zamatos almalikőrt, ami nemcsak téli estékhez, de ajándéknak is tökéletes – pillanatok alatt elkészül!

Gyömbér szárítása otthon – gyorsan, egyszerűen, illatosan

2025. október 23. 15:10

Három otthoni gyömbérszárítási módszer, amivel fillérekből készíthetünk tartós, aromás fűszert.

Soproni: az árpa, a meggy, a bodza után a komló is magyar lesz

2018. május 22. 14:19

Stratégiai együttműködési megállapodást kötött a magyar komlótermesztés újjáélesztése érdekében a Magyar Ökumenikus Segélyszervezet és a Heineken Hungária Zrt.

Zöld energiával készítik a sört

2020. január 9. 17:03

Az akvizíciónak köszönhetően az Európában gyártott és értékesített sörök előállítását teljes egészében megújuló energiaforrásból fedezik, amihez Spanyolországban és Németországban létesített napelem farmok szolgáltatják az energiát.

Tovább nőtt a minisörgyárak száma Csehországban

2018. február 22. 09:37

Csehországban 2017-ben is gyorsan emelkedett a minisörgyárak száma, amely december végén meghaladta a 400-at. A minisörgyárak cseh-morva szövetségének közlése szerint tavaly 50 új minisörgyárat nyitottak, s néhány további pedig rövid időn belül kezdi meg termelését.

Sörpuccs a borvidéken

2021. december 8. 16:09

Etyek az elmúlt évtizedben a bornak és a pezsgőnek köszönhetően a hazai gasztroforradalom egyik ikonikus helyszínévé vált, persze ehhez kellettek azok a borászok is, akik egyértelműen a minőség pártjára álltak. Világosan látszik az is, hogy a csendes borok felől a buborékok felé fordul a borvidék; 2023-ig kell már csak arra várnunk, hogy eredetvédett „Etyeki pezsgőt” ihassunk, amely talán nagyon gyorsan olyan ismert és elismert kifejezés lesz, mint a Tokaji aszú. A gasztroforradalmárok között azonban nemcsak borászok vannak: sonkamester, csokoládé- és sajtkészítő is öregbíti már a település nevét, de van egy első hallásra igazi kakukktojás is közöttük. Ha jobban megismerjük kiderül, hogy mégis csak van köze a borhoz: a musthoz például sörlevet kever. Vagy a sörléhez mustot? Az Etyeki Sörmanufaktúra főzdevezető-tulajdonosával, Radányi Orsolyával beszélgettünk.