31℃ 16℃
június 22. Paulina, Tamás
Agrárközélet

Csemegekukoricát hívtak vissza elővigyázatossági okokból

Agrofórum Online

A RASFF rendszerben érkezett információ szerint Franciaországból származó édes csemegekukoricát vontak ki a forgalomból elővigyázatosságból.

A RASFF rendszerben érkezett információ szerint Franciaországból származó édes csemegekukoricát vontak ki a forgalomból elővigyázatosságból, mert a nem megfelelő hőkezelés és túltöltés miatt a Clostridium botulinum okozta ételmérgezés lehetősége állhat fenn. A termékből számos európai ország mellett Magyarországra is szállítottak.

A NÉBIH az EU élelmiszer- és takarmánybiztonsági riasztási rendszerén (RASFF) értesült a Suma nagykereskedő vállalkozás saját márkás termékének önellenőrzést követő visszahívásáról, melyet a termék érzékszervi tulajdonságainak, ízének megváltozása tett indokolttá, az esetleges Clostridium botulinum okozta veszélyek megelőzésére.

A bejelentést követően a NÉBIH azonnal felvette a kapcsolatot a termék magyarországi címzettjével, aki azt a tájékoztatást adta, hogy az érintett tételek még nem kerültek kereskedelmi forgalomba.

A NÉBIH felhívja a figyelmet, hogy az alábbi azonosítókkal ellátott termékből senki se fogyasszon!

Termékadatok:

Márkajelzés: Suma

Termék neve: Organic Sweetcorn – organikus édes csemegekukorica

Kiszerelés: 340 g

Tételazonosítók: 9261 LS2D hh:mm 327 –x és 9261 LS2D hh:mm 328- x

(Az x 1-6-ig terjedő sorszámot, a hh:mm 00:00-23:59 időtartamot fed le. A tételazonosító a konzervdoboz tetején található meg.)

Minőségmegőrzési idő: 2019.08.31.

Forgalmazó: Suma Wholesale – Egyesült Királyság, Lowfields Business Park

A visszahívásban más Suma máskajelzésű élelmiszer nem érintett!

A zöldségkonzervek romlásában elsősorban baktériumok játszanak szerepet. A romlás egyik jele lehet a kellemetlen szag és a konzerv puffadása, amit a nem megfelelő hőkezelés következtében a baktériumok elszaporodása/gázképzése okozhat.  Ha a gyártás során a hőkezelés nem volt megfelelő, a Clostridium botulinum nevű baktérium spórái kicsírázhatnak, és kis mennyiségben is súlyos tüneteket okozó mérgező anyagot (botulinum toxint) termelhetnek. A botulinum toxin által okozott megbetegedést botulizmusnak nevezzük.

A botulizmusról: A Clostridium botulinum egy rendkívül ellenálló baktérium, melynek anyagcsere terméke, toxinja a botulizmus nevű betegség tüneteit okozza. A baktérium a toxint rosszul hőkezelt, vagy hibásan pácolt és helytelenül tárolt élelmiszerekben (húsok, kolbászok, sonkánk, zöldségkonzervek,) termeli, amelyből már 1 mikrogramm halálos. Az élelmiszerrel a szervezetbe jutott baktérium-méreg 6-36 óra múlva, de akár 10 nap múlva is különböző idegrendszeri tüneteket okoz. Kezdetben „csak” levertség, izzadás, izomfájdalom, hasi diszkomfort lép fel, majd ezeket a tüneteket napok múlva követik a jellemzőbb, idegrendszeri tünetek, mint a távolságbecslés zavara, összetérő kancsalság, kettős-látás, szédülés, olvasási problémák, pupillatágulat, szájszárazság, nyelési és hangképzési zavar, rekedtség, gégebénulás, a kezdeti hasmenést felválthatja székrekedés, előfordulhat émelygés, hányás, hasi görcsök. A betegség orvosi ellátás nélkül a végső szakaszában a légzés, szívműködés leállásával járhat. A botulizmusról bővebben itt olvashat.

(FM Sajtóiroda)

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Gödöllőn kap új otthont a Mezőgazdasági Múzeum

2025. június 11. 13:10

Gödöllőre, a MATE területére költözik a Magyar Mezőgazdasági Múzeum. Az új létesítmény 2029-re készülhet el.

Akkumulátorok új élete: elindult a BASF új üzeme

2025. június 9. 13:10

A BASF új üzeme évente 40.000 EV-akkumulátor feldolgozására képes – kulcsszerepet kap az EU nyersanyagfüggetlenségi céljaiban.

Fügepálinka, aszú, libamáj – ilyen bonbont még nem evett!

2025. június 8. 13:10

Rekordszámú nevezéssel zárult a Brillante-2025 verseny, ahol a legjobb párlatok és pálinkás bonbonok is díjazásban részesültek.

Tengerentúli kapcsolatait erősíti az Állatorvostudományi Egyetem

2025. június 3. 12:40

A Purdue Egyetemmel kötött együttműködési megállapodást az Állatorvostudományi Egyetem – cél a tudományos és oktatási jelenlét bővítése.

A Laudis felhasználásának lehetőségei, tapasztalatai a csemegekukorica gyomirtásában

2019. április 28. 04:46

A Laudis azon kevés gyomirtó szerek egyike, amely engedélyeztetése, regisztrációja párhuzamosan folyt a különböző termesztési célú kukoricákban (hibrid-előállító vonalak, takarmánykukorica és csemegekukorica), és felhasználási engedélyét együtt is kapta meg a különböző termesztési célú kukoricákban.

Stabilan első Európában a hazai csemegekukorica szegmens

2021. augusztus 11. 11:00

A koronavírus járvány és a bizonytalan időjárás ellenére stabil a kereslet a magyar csemegekukorica iránt. A közkedvelt zöldségféléből idén 30 ezer hektárról mintegy félmillió tonnát takaríthatnak be a termelők. A termény többségéből különféle feldolgozóipari termékek készülnek, amelyek keresett exportcikkek. Jó hír a gazdáknak, hogy új fajták bevezetésével nagyban sikerült visszaszorítani egy, a növény hozamát csökkentő vírust, hangzott el a Syngenta kabai szakmai rendezvényén.

Öntözéssel sem bírja a kánikulát a csemegekukorica, baj lehet belőle

2024. augusztus 2. 09:40

Öntözés nélküli termesztése kockázatos, de szerencsére Magyarországon az ültetvények 90 százaléka öntözött, ami nagy termésbiztonságot garantál.

A hibrid kukorica, a csemegekukorica és a cirok termésfokozása levélen keresztül

2020. június 29. 10:50

Egy gazdálkodóval folytatott beszélgetés késztetett arra, hogy foglalkozni kellene a hibrid kukorica, csemegekukorica és a cirok tápanyagellátási problémájával.