16℃ 8℃
október 29. Nárcisz, Melinda, Őzike
Életmód, gasztronómia

Így használjuk tudatosan a tojást

Agrofórum Online

A laktózmentes ToTu termékek mind a tejfehérje-allergiásoknak, mind pedig a laktózérzékenyeknek megoldást jelentenek, hiszen ezeket panaszok jelentkezése nélkül fogyaszthatják. Ráadásul úgy, hogy nem kell nélkülözniük a hagyományos tejtermékek megszokott ízvilágát és állagát sem.

A rendszerváltást követően létrejött Capriovus Kft. a tojásfeldolgozás szinte minden területén képviselteti magát. Pest vármegyében, a szigetcsépi üzemben éves szinten mintegy 150 millió tojást dolgoznak fel, amelyből élelmiszeripari alapanyagok készülnek.

A cég kínálatában megtalálhatóak – a friss tojástermékeken kívül – pl. a pasztőrözött teljes tojáslevek, főzött tojásrudak, illetve tojásporok is. A családi vállalkozás legfontosabb felvevőpiacai, egészen a közelmúltig, a cukrászatok, pékségek, tésztaüzemek, illetve a szállodaipari, céges és gyermekétkeztetés voltak.

A cég logója nemcsak Magyarországon, de Iránban, Japánban, az Egyesült Királyságban és Egyiptomban is ismertek. Mindez köszönhető a magas minőségnek, illetve annak, hogy az élelmiszerbiztonság kiemelt fontosságú elvárásának maradéktalanul eleget tesznek.

Szintén lényeges, hogy az egyes feldolgozott termékek eltarthatósági ideje hosszabb, mint a versenytársak által forgalmazottaké.

Mindezt pedig nem hozzáadott anyagok teszik lehetővé, hanem elsősorban technológiai fejlesztések. Mint azt Németh Csaba, a Capriovus Kft. kutatás-fejlesztési igazgatója több alkalommal nyilatkozta, a Covid-járvány igen nehéz helyzetbe hozta a vendéglátásra, turizmusra alapozott működést.

Megoldásként (nem meglepő módon, hiszen ezidáig is folyamatosan tették ezt) a termékfejlesztést választották. A Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetemmel (MATE) végzett közös munkájuk eredménye a kizárólag tojásfehérjéből készült sajtkrém és tejföl volt, amelyeket aztán követtek a ToTu család további tagjai is.

Tojás Tudatosan=ToTu

A ToTu tojásfehérje termékcsaláddal a vállalkozás immár közvetlenül a fogyasztót is eléri. A tejhelyettesítő termékek a tejfehérje allergiásoknak és a laktózérzékenyeknek nyújtanak elősorban alternatívát, de sportolóknak, diétázóknak vagy akár a paleolit étrend követőinek is segítenek a mindennapokban. Mindezt úgy, hogy sem természetes, sem mesterséges színezéket nem tartalmaznak, aroma sincs a termékekben, ezeket karakteres ízű gyümölcsök felhasználásával helyettesítik.

Kis ízelítő

A ToTu ital

Tojásfehérje, étkezési só, ételecet és proteáz enzim felhasználásával készül, mind állagában, mind színében, bizonyos mértékig ízében is a tejre, pontosabban a tartós tejre emlékeztet. Az ital fehérjetartalma 5,6%. Mivel íze semlegesnek mondható, ezért a gyártó leginkább tejmentes italok készítéséhez, kávé ízesítésére ajánlja.

A ToTu Kávé Ital

A ToTu ital kávéval ízesített és eritrittel édesített változata. A termék valódi kávé hozzáadásával készül. Súlycsökkentő diétákba, ketogén és paleolit diétába alacsony szénhidrát tartalma miatt illeszthető be könnyedén. A termékhez inulint adtak, mely prebiotikus jellege miatt járul hozzá az egészséges táplálkozás kialakításához.

ToTu krém tojásfehérjéből

A ToTu krém tojásfehérje, étkezési só, ételecet és proteáz enzim felhasználásával készül. A számok magukért beszélnek: 1 kg termék 45-55 db tojás fehérjéjét tartalmazza. Kenhető, de mégis masszív állományú termék, állagában a vajkrémre hasonlít. Egyik igen fontos tulajdonsága, hogy tetszés szerint ízesíthető.

Akárcsak a család többi tagjánál, itt is elmondható, hogy sportolók, testépítők számára magas, biológiailag teljes értékű fehérjetartalma és annak könnyű emészthetősége jelent előnyt. A termék fehérjetartalma 15%.

Totu Rögös

Friss tyúktojásból, a tojássárgája elválasztásával, homogénezéssel, pasztőrözéssel előállított tojásfehérje koncentrálásával, valamint enzimkezeléssel készül. 1 kg termék 60-70 db tojás fehérjéjét tartalmazza, szénhidráttartalma 0,4%, esszenciális aminosavakban gazdag. Íze kellemes, tehéntúróra emlékeztet, mint ahogy névadó rögös állaga is.

ToTu Epres Kanalasan Krémes

A termékcsalád egyik legújabb tagja. Miután a dobozt felbontottuk egy krémes, kanalazható joghurtra emlékeztető állományú terméket találunk a dobozban. A termék illata és íze az epres joghurtra, tejalapú desszertekre emlékeztet, de ne tévesszen meg, ez sem tartalmaz tejet vagy tejterméket.

A krémet valódi epervelővel ízesítették, hozzáadott cukrot nem tartalmaz az édes ízt eritrit biztosítja, mely a súlycsökkentő, vagy szénhidrát-csökkentett, vagy paleolit és ketogén diétákba is beilleszthető. A termék inulint is tartalmaz, hogy a szervezet számára szükséges rostbevitelt biztosítsa.

És végül egy torta, amely nem jöhetett volna létre ToTu nélkül

(tejmentes, gluténmentes, proteindús)

Hozzávalók

A tésztához:

  • 2 tojás
  • 2 dkg porrá őrölt eritrit
  • 5 dkg darált dió

A krémhez:

  • 45 dkg ToTu Rögös
  • 10-15 dkg eritrit
  • 2 kezeletlen citrom reszelt héja és kifacsart leve
  • 1 vaníliarúd kikapart magjai
  • 2,5 dl víz
  • 2 dkg zselatin
  • 410 dkg cukormentes barackbefőtt (pl.: Gold Reef)

A töltelékhez:

  • 3 egész tojás
  • a konzerv leve
  • 2 fél barack a konzervből
  • 7,5 dkg kókuszolaj
  • 3 dkg méz
  • 2 dkg eritrit
  • vanília

Díszítés:

  • paleo csokoládéból készült dísz
  • paleolaj

A tésztához a tojásfehérjét kemény habbá verjük, miközben ezt tesszük, egyesével hozzáadjuk a sárgákat is, majd az édesítőanyaggal elkevert darált diót, ügyelve, hogy a hab ne törjön össze.

A masszát sütőpapíros lemezre állított fém tortagyűrűbe töltjük, majd 175 °C-ra előmelegített sütőben 10-12 perc alatt megsütjük. A sütőből kivéve kihűtjük, majd kiemeljük a formából. A krémhez a zselatint kis lángon feloldjuk a vízben, majd a többi hozzávalóval, a barack kivételével, krémesre turmixoljuk.

Hozzáforgatjuk a kockára vágott befőttet. Paleolajjal kikent 8 szeletes zila formába töltjük. Ráhelyezzük a diós piskótát. Egy éjszakára hűtőszekrénybe tesszük dermedni. A formából kivéve megtöltjük a barackkrémmel, amihez a 2 fél barackot összeturmixoljuk a befőtt levével, majd az összes hozzávalót tálba téve, gőz fölött addig kevergetjük, amíg puding sűrűségűvé nem válik.

Ez pár perces folyamat, de a keverést nem szabad abbahagyni, mert a tojás kicsapódhat, és a krém élvezhetetlenné válik. A gőzről levéve kihűtve töltjük a torta réseibe. Végső simításként csokoládéval díszítjük.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Természetes segítség köhögésre – Házi szirupok, amik tényleg beválnak

2025. október 28. 07:10

Köhögéssel bajlódsz? Mutatunk négy klasszikus, magyar házi köhögésszirup-receptet, amelyek természetes úton segítik a gyógyulást.

Mi történik, ha nyersen eszünk homoktövist?

2025. október 26. 07:10

Vitaminban verhetetlen, de a nyers homoktövis íze próbára teszi az ízlelőbimbókat – mutatjuk, mire figyeljünk.

Készítsünk mennyei házi almalikőrt pár óra alatt!

2025. október 25. 16:10

Készítsünk házilag zamatos almalikőrt, ami nemcsak téli estékhez, de ajándéknak is tökéletes – pillanatok alatt elkészül!

Gyömbér szárítása otthon – gyorsan, egyszerűen, illatosan

2025. október 23. 15:10

Három otthoni gyömbérszárítási módszer, amivel fillérekből készíthetünk tartós, aromás fűszert.

10 tudnivaló a tojásról

2024. március 29. 05:40

Az idei áprilist a húsvéti ünnepekkel indítjuk, remélhetőleg szép idő és finom étkek kíséretében. A tavaszi ünnepkörben elengedhetetlen szerephez jut a tojás: ahogy az asztalon, úgy a locsolkodás során sem nélkülözzük. Ennek apropóján tíz érdekességet hoztam a tojásról.

Egyre több itthon az import tojás

2018. március 28. 14:14

Nagy segítséget jelent a választásnál a tojáson található kódszám, amely amellett, hogy megjelöli, mely országból, mely megye és járás mely termelőjének istállójából származik az adott termék, azt is megmutatja, hogy milyen tartástechnológia mellett termelték.

Egy hónap alatt 720 tojást evett meg egy diák

2024. október 12. 14:10

Kiderült, hogy ha a koleszterinszint csökkentésére van szükség, akkor nem kevesebb, hanem egyenesen sokkal több tojást kell fogyasztani.

Majonéz: egy kis kémia a konyhában

2018. december 22. 04:38

A majonéz olajból, tojásból, ecetből vagy citromléből áll, mégsem válik szét alkotórészeire, ennek titka pedig a tojássárgája „kémiájában” rejlik.