25℃ 13℃
június 10. Margit, Gréta
Életmód, gasztronómia

Így használjuk tudatosan a tojást

Agrofórum Online

A laktózmentes ToTu termékek mind a tejfehérje-allergiásoknak, mind pedig a laktózérzékenyeknek megoldást jelentenek, hiszen ezeket panaszok jelentkezése nélkül fogyaszthatják. Ráadásul úgy, hogy nem kell nélkülözniük a hagyományos tejtermékek megszokott ízvilágát és állagát sem.

A rendszerváltást követően létrejött Capriovus Kft. a tojásfeldolgozás szinte minden területén képviselteti magát. Pest vármegyében, a szigetcsépi üzemben éves szinten mintegy 150 millió tojást dolgoznak fel, amelyből élelmiszeripari alapanyagok készülnek.

A cég kínálatában megtalálhatóak – a friss tojástermékeken kívül – pl. a pasztőrözött teljes tojáslevek, főzött tojásrudak, illetve tojásporok is. A családi vállalkozás legfontosabb felvevőpiacai, egészen a közelmúltig, a cukrászatok, pékségek, tésztaüzemek, illetve a szállodaipari, céges és gyermekétkeztetés voltak.

A cég logója nemcsak Magyarországon, de Iránban, Japánban, az Egyesült Királyságban és Egyiptomban is ismertek. Mindez köszönhető a magas minőségnek, illetve annak, hogy az élelmiszerbiztonság kiemelt fontosságú elvárásának maradéktalanul eleget tesznek.

Szintén lényeges, hogy az egyes feldolgozott termékek eltarthatósági ideje hosszabb, mint a versenytársak által forgalmazottaké.

Mindezt pedig nem hozzáadott anyagok teszik lehetővé, hanem elsősorban technológiai fejlesztések. Mint azt Németh Csaba, a Capriovus Kft. kutatás-fejlesztési igazgatója több alkalommal nyilatkozta, a Covid-járvány igen nehéz helyzetbe hozta a vendéglátásra, turizmusra alapozott működést.

Megoldásként (nem meglepő módon, hiszen ezidáig is folyamatosan tették ezt) a termékfejlesztést választották. A Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetemmel (MATE) végzett közös munkájuk eredménye a kizárólag tojásfehérjéből készült sajtkrém és tejföl volt, amelyeket aztán követtek a ToTu család további tagjai is.

Tojás Tudatosan=ToTu

A ToTu tojásfehérje termékcsaláddal a vállalkozás immár közvetlenül a fogyasztót is eléri. A tejhelyettesítő termékek a tejfehérje allergiásoknak és a laktózérzékenyeknek nyújtanak elősorban alternatívát, de sportolóknak, diétázóknak vagy akár a paleolit étrend követőinek is segítenek a mindennapokban. Mindezt úgy, hogy sem természetes, sem mesterséges színezéket nem tartalmaznak, aroma sincs a termékekben, ezeket karakteres ízű gyümölcsök felhasználásával helyettesítik.

Kis ízelítő

A ToTu ital

Tojásfehérje, étkezési só, ételecet és proteáz enzim felhasználásával készül, mind állagában, mind színében, bizonyos mértékig ízében is a tejre, pontosabban a tartós tejre emlékeztet. Az ital fehérjetartalma 5,6%. Mivel íze semlegesnek mondható, ezért a gyártó leginkább tejmentes italok készítéséhez, kávé ízesítésére ajánlja.

A ToTu Kávé Ital

A ToTu ital kávéval ízesített és eritrittel édesített változata. A termék valódi kávé hozzáadásával készül. Súlycsökkentő diétákba, ketogén és paleolit diétába alacsony szénhidrát tartalma miatt illeszthető be könnyedén. A termékhez inulint adtak, mely prebiotikus jellege miatt járul hozzá az egészséges táplálkozás kialakításához.

ToTu krém tojásfehérjéből

A ToTu krém tojásfehérje, étkezési só, ételecet és proteáz enzim felhasználásával készül. A számok magukért beszélnek: 1 kg termék 45-55 db tojás fehérjéjét tartalmazza. Kenhető, de mégis masszív állományú termék, állagában a vajkrémre hasonlít. Egyik igen fontos tulajdonsága, hogy tetszés szerint ízesíthető.

Akárcsak a család többi tagjánál, itt is elmondható, hogy sportolók, testépítők számára magas, biológiailag teljes értékű fehérjetartalma és annak könnyű emészthetősége jelent előnyt. A termék fehérjetartalma 15%.

Totu Rögös

Friss tyúktojásból, a tojássárgája elválasztásával, homogénezéssel, pasztőrözéssel előállított tojásfehérje koncentrálásával, valamint enzimkezeléssel készül. 1 kg termék 60-70 db tojás fehérjéjét tartalmazza, szénhidráttartalma 0,4%, esszenciális aminosavakban gazdag. Íze kellemes, tehéntúróra emlékeztet, mint ahogy névadó rögös állaga is.

ToTu Epres Kanalasan Krémes

A termékcsalád egyik legújabb tagja. Miután a dobozt felbontottuk egy krémes, kanalazható joghurtra emlékeztető állományú terméket találunk a dobozban. A termék illata és íze az epres joghurtra, tejalapú desszertekre emlékeztet, de ne tévesszen meg, ez sem tartalmaz tejet vagy tejterméket.

A krémet valódi epervelővel ízesítették, hozzáadott cukrot nem tartalmaz az édes ízt eritrit biztosítja, mely a súlycsökkentő, vagy szénhidrát-csökkentett, vagy paleolit és ketogén diétákba is beilleszthető. A termék inulint is tartalmaz, hogy a szervezet számára szükséges rostbevitelt biztosítsa.

És végül egy torta, amely nem jöhetett volna létre ToTu nélkül

(tejmentes, gluténmentes, proteindús)

Hozzávalók

A tésztához:

  • 2 tojás
  • 2 dkg porrá őrölt eritrit
  • 5 dkg darált dió

A krémhez:

  • 45 dkg ToTu Rögös
  • 10-15 dkg eritrit
  • 2 kezeletlen citrom reszelt héja és kifacsart leve
  • 1 vaníliarúd kikapart magjai
  • 2,5 dl víz
  • 2 dkg zselatin
  • 410 dkg cukormentes barackbefőtt (pl.: Gold Reef)

A töltelékhez:

  • 3 egész tojás
  • a konzerv leve
  • 2 fél barack a konzervből
  • 7,5 dkg kókuszolaj
  • 3 dkg méz
  • 2 dkg eritrit
  • vanília

Díszítés:

  • paleo csokoládéból készült dísz
  • paleolaj

A tésztához a tojásfehérjét kemény habbá verjük, miközben ezt tesszük, egyesével hozzáadjuk a sárgákat is, majd az édesítőanyaggal elkevert darált diót, ügyelve, hogy a hab ne törjön össze.

A masszát sütőpapíros lemezre állított fém tortagyűrűbe töltjük, majd 175 °C-ra előmelegített sütőben 10-12 perc alatt megsütjük. A sütőből kivéve kihűtjük, majd kiemeljük a formából. A krémhez a zselatint kis lángon feloldjuk a vízben, majd a többi hozzávalóval, a barack kivételével, krémesre turmixoljuk.

Hozzáforgatjuk a kockára vágott befőttet. Paleolajjal kikent 8 szeletes zila formába töltjük. Ráhelyezzük a diós piskótát. Egy éjszakára hűtőszekrénybe tesszük dermedni. A formából kivéve megtöltjük a barackkrémmel, amihez a 2 fél barackot összeturmixoljuk a befőtt levével, majd az összes hozzávalót tálba téve, gőz fölött addig kevergetjük, amíg puding sűrűségűvé nem válik.

Ez pár perces folyamat, de a keverést nem szabad abbahagyni, mert a tojás kicsapódhat, és a krém élvezhetetlenné válik. A gőzről levéve kihűtve töltjük a torta réseibe. Végső simításként csokoládéval díszítjük.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Ezért jobb a lassan pasztőrözött tej, mint a bolti dobozos

2025. június 8. 14:10

Az alacsony hőmérsékleten és hosszabb ideig pasztőrözött tej újra reflektorfénybe került. De mitől jobb ez a módszer, mint az ipari gyorspasztőrözés? Nézzük a különbségeket!

Ötletek bodzára: így dolgozzuk fel a friss bodzavirágokat!

2025. június 1. 05:40

Végre virágzik a bodza és készülhetnek a bodzás finomságok! Az elkészítési lehetőségekből szemezgetünk most.

Varázsgomba: terápia vagy tudatmódosító kockázat?

2025. május 25. 11:10

A varázsgomba új reményt nyújthat a mentális betegségek kezelésében – de csak tudatos, szabályozott körülmények között.

Matcha-hiány: a kereslet meghaladja a kínálatot

2025. május 22. 08:10

Japánban globális keresletnövekedés okoz matcha-hiányt, miközben a termelés bővítése komoly akadályokba ütközik.

Rehabilitálhatják a vörös húsokat, a tojást és a tejet, már nem tekintenek rájuk „szívgyilkosként”?

2023. július 20. 14:40

Az élelmezési célú állattenyésztést gyakran az éghajlatváltozás és a környezetszennyezés egyik fő okozójaként tartják számon, sőt, egyes társadalmi körökben ezt a fajta állattenyésztést kegyetlennek és szükségtelennek tartják.

Ezt tegye, hogy télen is legyen tojás a tyúkólban!

2024. október 17. 09:40

Az ősszel és télen csökkenő fénymennyiség miatt a tyúkok kevesebbet vagy egyáltalán nem tojnak. Mit tegyünk, hogy ne kelljen bolti tojást vennünk?

Hogyan fessünk húsvéti tojásokat természetes alapanyagokkal?

2024. március 28. 08:10

Itt vannak az ünnepek, a boltok polcain megjelentek a húsvéti tojásfestékek. Az emberek azonban egyre inkább a természetes módszereket keresik, hiszen év közben épp elég adalékanyagot és színezéket eszünk meg.

Miért árulják tízesével a tojást?

2023. október 24. 09:10

Magyarországon, de egész Európában bevett gyakorlat, hogy a tojástartóban leggyakrabban 10 tojás fér el. Aki viszont angol nyelvterületre utazik, talán meglepődik, amikor 12 darabot talál egy dobozban. De vajon van-e ennek valamilyen speciális oka?