Életmód
Életmód

10 öregedésgátló növény 

10 öregedésgátló növény 

Agrofórum Online

Az ember ősidők óta kutatja a szépség, az örök fiatalság titkát. A modern kor technológiai vívmányainak, plasztikai sebészeinek és termékeinek köszönhetően az öregedés ma már valamelyest „kordában tartható”, ám sokan úgy vélik, a mesterséges beavatkozások mesterséges fiatalságot szülnek. Nem úgy a gyógynövények.

Hogy mire gondolunk? A gyógynövényekre évezredek óta támaszkodunk, legyen szó betegségek kezeléséről vagy akár a szépség maradandóvá tételéről. Mert bizony, egyes gyógynövények sokszor többet tesznek a szép arcbőrért, mint a plasztikai sebészek. Ezekből válogattunk össze egy csokorra valót.

Szent bazsalikom (Ocimum tenuiflorum)

Segít eltüntetni az öregedés jeleit (az apró ráncokat és a barna foltokat) a bőrön, amelyeket elsősorban a nap káros (UV) sugárzása okoz és amely ellen – a nyár kivételével – csak igen kevesen védekeznek az év egyéb időszakaiban.

A növény leveleit meleg vízbe kell áztatni, hogy megpuhuljanak, majd pépesíteni kell és némi gramm liszttel és egy kevés mézzel összekeverni – az ebből készült pakolás az arcra kenve csodát művel a bőrrel: elhalványulnak a foltok, kisimulnak a ráncok, az arc feszesebb, fiatalosabb, egészségesebb tónust kap.

Fahéj

Úgy tartják, a fahéj megakadályozza a kollagén lebomlását és a bőr rugalmasságának elvesztését. Nem véletlenül használják sok arcápoló termékben és szépségvitaminban.

A fahéj azonban házi arcpakolás alapanyagaként is használható: ehhez egy kevés mézzel kell összekeverni, az arcra egy ecsettel felvinni, majd 10 perc elteltével bő langyos vízzel lemosni. A bőr érezhetően szebb, feszesebb lesz ettől a természetes pakolástól. 

Gyömbér

Magas antioxidáns tartalma és gyulladáscsökkentő tulajdonságainak köszönhetően segít eltüntetni az öregedés jeleit. Lereszelve, némi olívaolajjal és barna cukorral összekeverve remek arcpakolás készíthető belőle. Az arcbőrre felvitt pakolást 10 percig kell fent hagyni, majd bő langyos vízzel le kell mosni.

Ginko

Bár a memória gyógynövényeként ismerik világszerte, a ginko segít megelőzni és csökkenteni az arcbőr mimikai ráncait és rugalmasabbá tenni az arcbőrt – kiváltképp a megereszkedésre hajlamos helyeken.

Ha házi arcpakolást szeretnénk készíteni belőle, ginko őrleményre és némi agyagra lesz szükségünk, ezekből kell finom, homogén pakolást készíteni és az arcbőrre felkenni. Hagyni kell megszáradni és csak eztán kell lemosni – az eredmény bámulatos lesz!

Ashwagandha

Antibakteriális és gyulladáscsökkentő tulajdonságai révén a pattanásos, problémás bőrre ajánlják a belőle készült pakolásokat. A belőle készült őrleményt gyömbérrel és citromlével összekeverve olyan pakolást készíthetünk, amely megnyugtatja a bőrt és mérsékli a felületén lévő sérüléseket. A pakolást száradásig kell fent hagyni, majd bő vízzel le kell mosni.

Ginzeng

Világszerte az egyik legnépszerűbb öregedésgátló gyógynövény. A szakértők szerint mindössze egy teáskanálnyi őrölt ginzengre és egy kevés vízre van szükség ahhoz, hogy csodás pakolást készítsünk belőle, amit eztán egy vattakorong segítségével kell felvinni az arcbőrre. Egy egész éjszakán át az arcunkon maradhat a pakolás, elég másnap lemosni – az eredmény magáért beszél majd. 

Mezei zsurló

A zsurló természetes szilikont tartalmaz, ami az arcbőrt feszessé és fiatalosabbá varázsolja. Hogy arcpakolást készítsünk belőle, 2 evőkanál aprított zsurlóra és némi mézre van szükségünk. Ezt össze kell keverni, 2 napig állni hagyni, felvinni az arcbőrre, majd száradás után bő vízzel lemosni. Ha igazán látványos változást akarunk elérni, érdemes zsurlóból készült gyógyteát is fogyasztani.

Oregánó

Bár a legtöbben csak finom íze és a pizzának adott aromája miatt ismerik, az oregánó remek bőrápoló szer, amely tele van antioxidánsokkal és flavonoidokkal, amelyek segítenek lelassítani az öregedési folyamatokat. Olívaolajjal összekeverve remek arcpakolás készíthető belőle, amely akár egész éjszakára az arcbőrön hagyható. Reggel kell lemosni. Az arcbőr friss, ragyogó lesz tőle.

Rozmaring

Ez a gyógynövény védi a bőrt a károsodástól. A rozmaringos pakolás elsősorban a káros UV-sugárzásnak köszönhető ráncosodáson segít. A növényt almaecetes vízzel kell leforrázni, hagyni kell kihűlni, leszűrni, majd az így kapott folyadékot hidratálószerként az arcra permetezni. Az így kapott gyógynövényes folyadék megnyugtatja, feltölti, hidratálja a bőrt. 

Zsálya

Szintén segít a mimikai ráncokon és a petyhüdtségen, illetve a kor előrehaladtával járó barna foltok ellen is használható. A növény forrázatát 30 percig kell hűlni hagyni, majd lehűteni, palackba tölteni és az előzőekhez hasonlóan arcpermetként használni – akár naponta több alkalommal.

(Fotók: Pixabay)

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Így építsünk tűzifatárolót!

2024. július 6. 16:10

A tűzifát nem érdemes védelem nélkül hagyni, mert a minősége romlik, és ha leborul, veszélyessé válhat. Íme, egy egyszerű DIY megoldás.

Zsíros kakas, lábatlan tyúk

2024. július 6. 10:10

A zsíros kakas egyetlen gramm kakast sem tartalmaz, sőt húst sem, zsírt viszont annál inkább, mellette pedig kukoricát.

Hogyan készítsünk zölddió-befőttet?

2024. július 6. 08:10

A diólevelet is érdemes szárítva eltenni, jó gyógytea-alapnak számít a kamilla, hársfa, körömvirág, csalán és a többi gyógynövény mellett.

Farkasokat fényképezett a WWF vadkamerája

2024. július 5. 11:40

A farkasokról gyűjt adatokat a WWF, amelynek az EGERERDŐ Zrt.-vel együttműködésben kihelyezett vadkamerája kapta lencsevégre a nagyragadozót.

A világ 11 leghátborzongatóbb növénye és gombája

2023. szeptember 9. 16:10

Léteznek a világban olyan növényfajok és olyan különleges gombák, amelyeket látva azt hihetnénk, hogy nem is valódiak, hanem csupán egy sci-fi film kellékeiként vagy egy űrexpedíció leleteként kerültek a hírekbe. Pedig ezek a sötétben világító, máskor csápokkal rendelkező, ördögi küllemű vagy éppen rémisztő növények nagyon is léteznek a mi – hétköznapinak hitt – egyszerű világunkban.

A legjobb növények az előkertbe

2024. június 29. 12:10

Legyen bármilyen kicsi vagy nagy az előkertje, hangulatosabbá és környezetbarátabbá teheti azt, ha a megfelelő növényekkel ülteti be.

Egy növény, amely lemásolja a többiek formáját

2024. május 30. 08:10

A növényekben is, bár kivételesen, létezik a másolás képessége: egy dél-amerikai faj képes átvenni a környező levelek formáját.

Kockázatot jelenthet az országon kívülről érkező növények ültetése

2023. augusztus 17. 10:10

Akár hobbiként, akár hivatásként tekint rá: a kertészkedés egy igazán különleges elfoglaltság. Nemcsak összeköti Önt a természettel, de a növények ápolása, növekedésük nyomon követése, valamint a munka babérjainak learatása, a beteljesülés és siker egyedi érzését adhatja.