Állattenyésztés

Veszélyt jelent a madárinfluenza a baromfiállományokra

Agrofórum Online

Madárinfluenza vírus jelenlétét mutatta ki a NÉBIH Csongárd megyében. A betegség a baromfiállományokra komoly veszélyt jelent, ezért a hatóság felhívja az állattartók figyelmét a megelőzés fontosságára.

Madárinfluenza vírus jelenlétét mutatta ki a NÉBIH Csongárd megyében. A betegség a baromfiállományokra komoly veszélyt jelent, ezért a hatóság felhívja az állattartók figyelmét a megelőzés fontosságára.

Madárinfluenza vírus jelenlétét mutatta ki a NÉBIH egy Csongárd megyében elhullott hattyúban. A kimutatott szerotípus (H5N8) kapcsán eddig még sosem fordult elő emberi megbetegedés. Viszont a madárinfluenza H5N8 törzse az elmúlt két évben több járványt okozott világszerte a baromfiállományokban, súlyos közvetlen és közvetett károkat előidézve. Jelenleg is számos ország küzd madárinfluenzával.

A járványtani kutatások valószínűsítik, hogy a vonuló madaraknak is szerepe van a betegség terjesztésében. Legnagyobb veszélynek azok a víziszárnyas állományok vannak kitéve, melyeket részben vagy teljesen kifutón, legelőn tartanak. Az őszi madárvonulás időszaka alatt ezért fokozottan kell óvni a szárnyasokat a vadon élő madarakkal történő érintkezéstől. Az óvintézkedéseknek ki kell térniük a védett helyen történő etetésre, itatásra, valamint a takarmány és a trágya biztonságos tárolására.

A madárinfluenza tünetei különfélék lehetnek, melyek függnek a vírus megbetegítő képességétől, a madarak fajától, korától, tartási körülményeitől. Kezdeti tünet lehet az étvágytalanság, a folyadékfelvétel csökkenése és néhány egyed elhullása. Később, vagy más esetben hirtelen, akár előzetes tünetek nélkül nagyarányú elhullás is előfordulhat. A betegség jele lehet a tojástermelés vagy a testtömeg gyarapodás csökkenése is.

Kulcsfontosságú, hogy az állattartók szigorúan betartsák az általános járványvédelmi szabályokat és jelezzék az állatorvosuknak vagy az állategészségügyi hatóságnak, ha állataikon bármilyen tünetet észlelnek.

(NÉBIH)

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Ezt tegye, hogy télen is legyen tojás a tyúkólban!

2024. október 17. 09:40

Az ősszel és télen csökkenő fénymennyiség miatt a tyúkok kevesebbet vagy egyáltalán nem tojnak. Mit tegyünk, hogy ne kelljen bolti tojást vennünk?

Télen nagyobb odafigyelést igényel a baromfi takarmányozása

2024. október 14. 16:10

Ha szélsőségesek a körülmények, főleg ha hó is borítja a kertet, takarmánykiegészítésre még a szabad tartású baromfiaknak is szükségük van.

Tovább csökken a sertés- és szarvasmarha-állomány az EU-ban

2024. október 8. 13:10

Az állatállomány-összeírások legfrissebb eredményei szerint 2024-re tovább csökkent a sertés- és szarvasmarha-állomány az Európai Unióban.

Mennyi kolosztrumra van szüksége egy borjúnak?

2024. október 8. 08:10

Az újszülött borjak számára (is) a kolosztrum az egészséges élet megalapozója. De mennyire és mikor van szükségük?

Folyamatos kötelezettséggé vált a parlagfű irtása - jelentős büntetésre számíthat, aki elmulasztja

2019. július 3. 04:36

Az ingatlantulajdonosoknak eddig minden év július elsejéig kellett gondoskodniuk földjük parlagfű-mentesítéséről, az Országgyűlés azonban tavaly decemberben eltörölte ezt a határidőt. Az allergiát okozó veszélyes gyomnövény irtása így egész éves, folyamatos kötelezettséggé vált.

Őszi témák, 1.: innovatív és rezisztens borszőlő fajták

2023. október 17. 16:40

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (továbbiakban Nébih) Helvécia állomásán egy rendezvény szervezésének keretein belül került bemutatásra egy új ültetvény, ahol innovatív és rezisztens borszőlő fajtákat vizsgálnak a szakemberek.

Újra túlszaporodott a mezei pocok

2020. február 5. 05:41

A mezei pocok elleni védekezés akkor hatékony, ha rendszerbe foglalva, előrejelzésre és megelőzésre alapozva hajtják végre.

Ne vásároljunk nyaralás alkalmával növényeket külföldön!

2024. június 30. 05:40

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal minden évben felhívja a külföldre utazók figyelmét a növényegészségügyi szabályokra, amelyeket szigorúan be kell tartanunk. A hazai élővilág védelme érdekében ne hozzunk haza külföldről növényeket, mert kórokozót vagy kártevőt is behurcolhatunk az országba!