Bulvár

Hangos ajtózsanér – az uborka lehet a megoldás?

Agrofórum Online

Amióta világ a világ (de legalábbis használunk ajtót), az ember kutatja, miként lehet optimálisan, zajcsillapítással záródó nyílászárókat tervezni – vagy ha már nyikorog a zsanér, mivel lehet ezt az idegtépő hangot csillapítani? Mert ugye, a nyikorgás nem kellemes. Nehéz mellette aludni, pihenni, de dolgozni, koncentrálni is. Persze, meg lehet olajozni a zsanért, de mi van, ha nincs kéznél erre való kenőanyagunk?

Nos, erre a zavaró háztartási problémára sokak szerint nem a WD-40 a megoldás, hanem – kapaszkodjanak meg – az uborka! Az internet népe úgy véli, ez a finom, lédús zöldség tökéletesen megoldja a nyikorgás okozta panaszokat.

Hogy miként? Nos, azt mondják, hogy a megvásárolt uborkát egyszerűen fel kell vágni és egy-egy nagyobb darabbal a kényes részeket (gondolunk itt a zsanérra) be kell dörzsölni.

Az ötlet webes szülőatyjai szerint az uborka leve ily módon beszivárog a legvékonyabb résekbe és ezáltal elegendő kenőanyagot biztosítanak ahhoz, hogy megszüntesse a nyikorgást – legalábbis egy darabig. 

A szakemberek persze most valószínűleg két kézzel fogják a fejüket vagy az állukat (nehogy leessen) ennyi furcsaságot olvasva – de szerintünk sem az uborka a legtökéletesebb kenőanyag a nyikorgó zsanér elhallgattatására, hiszen közel 96%-a vízből áll, a zsanérra felvitt lé hamar pedig elpárolog. 

Bár az uborka kreatív javaslat a nyikorgó zsanér elhallgattatására, nem biztos, hogy ez a legjobb anyag, amire támaszkodhatunk. Az uborka héján ugyan egy vékonyka viaszbevonat látható, de ez elsősorban az eltarthatóság meghosszabbítására és a romlás megakadályozására szolgál. Egy szelet uborka bedörzsölése nem fog elegendő viaszt juttatni a zsanérra, ezt inkább arcpakolásra használjuk.

Ha pedig zavar minket az ajtónyikorgás, használjunk WD-40-et, vagy tisztítsuk meg a zsanért (sokszor a rozsda vagy más szennyeződések miatt nyikorog), ha pedig ez sem segít, cseréljük le. Az uborkás poént azért mondjuk el a hiszékenyebb szomszédoknak, segítsük ezzel is a magyar gazdák uborkaeladását! 

(Fotó: Congerdesing/Pixabay)

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Egy őz alszik minden este a családi nappaliban

2024. december 14. 14:10

Pedig a tenyésztés mindig azt a célt szolgálja, hogy ne alakuljon ki szoros kapcsolat a vadon élő állatokkal.

Fejszepróbának vetették alá az MTZ traktort, sikerrel teljesítette

2024. december 10. 14:40

Elképesztő strapabírás jellemzi a fehérorosz vállalat új termékét, amit a munkatársai egyedülálló próbával bizonyítottak.

Ingyen bérelhető egy félmilliárd értékű gazdaság

2024. december 10. 13:10

Egy amerikai férfi ingyen felajánlja birtokát annak, aki hajlandó biogazdaságot létrehozni a területen. Befektetésre azért így is szükség lesz.

Gazdálkodó lesz a Forma–1-es világbajnok

2024. december 7. 16:10

Egy kis edzést tart a mezőgazdasági ismeretek területén – árulta el a négyszeres Forma–1-es világbajnok egy braunschweigi díjátadón.

Az üvegházi zöldségtermés 6 százalékkal elmarad a tavalyitól Németországban

2024. március 19. 10:10

Németországban 2023-ban az üvegházi zöldségtermés 6 százalékkal csökkent az előző évhez képest, összesen 10 900 tonnára. A paradicsomot kisebb területen termesztették, míg az uborkatermesztés megduplázódott a teljes üvegházi területen.

Végre: az embernél jóval gyorsabban dolgozó betakarító robot született

2023. november 11. 09:10

A Four Growers a közelmúltban uborkaszedéssel bővítette a betakarító robotja tudástárát. Ez a Four Growers betakarító robotjának legújabb fejlesztése, amely egyike az első olyan gépeknek, amelyek az embernél már lényegesen gyorsabban tudnak dolgozni.

Kovászosuborka-krémleves ropogós szalonnával

2019. augusztus 3. 04:36

Ha a nagy hőségben egy hűsítő levesre vágyunk, ezzel nem lőhetünk mellé.

Különleges zöldségnövények

2018. június 28. 09:35

Természetes a kíváncsiságunk. Egy idő után vágyunk is az újra. Szeretnénk új ízeket és színeket a tányérunkra, egy egyszerű reggeli szendvics mellé ugyanúgy, mint egy otthoni kerti sütögetésnél vagy gourmet-vacsoránál is. Az étkezéseink során páratlan gasztronómiai élményben gazdagíthatnak a különböző formában elénk kerülő zöldségnövények.