Szőlő-Bor

Áprilistól lehetnek kisüzemi bortermelők

Agrofórum Online

Módosulhat a kisüzemi bortermelői státusz bevezetése egy törvénymódosítási javaslat értelmében, és ez alapján újra a csendes borok között lehet a gyöngyözőbor.

Módosulhat a kisüzemi bortermelői státusz bevezetése egy törvénymódosítási javaslat értelmében, és ez alapján újra a csendes borok között lehet a gyöngyözőbor.

A kisüzemi bortermelői státusz bevezetését 2017. április 1-jére módosítaná a nemzetgazdasági miniszter októberi törvényjavaslata, így változhat az adóraktári kötelezettség megszűnésének határideje. Az új jövedéki törvény módosítását is magába foglaló javaslat alapján a régi jövedéki törvény szerinti egyszerűsített adóraktár-engedélyeseknek 2017. március 10-éig kell nyilatkozniuk arról, hogy tevékenységüket változatlan formában vagy kisüzemi bortermelőként kívánják-e folytatni 2017. április 1-jétől. Akik az egyszerűsített adóraktári körben maradnak, azoknak a vámhivatal új engedélyt állít ki és küld meg. A kisüzemi bortermelővé válók egyszerűsített adóraktári engedélye és az ezzel járó kötelezettségek március 31-ével automatikusan megszűnnek. A Hegyközségek Nemzeti Tanácsának javaslata alapján a tervezet módosítja továbbá a csendes bor, az egyéb habzó erjesztett ital és a habzóbor fogalmát, így a gyöngyözőborok jövedéki adója továbbra is 0 forint lesz, amennyiben változatlan formában fogadják el az elképzelést.

A HNT a könnyítések bevezetését támogatja a kisüzemi bortermelők és az egyszerűsített adóraktári engedéllyel rendelkező termelők számára egyaránt. A szervezet folyamatosan egyeztet a Földművelésügyi Minisztériummal a törvény végrehajtási rendeletéről. A hegybíró felé teljesítendő évi egyszeri adatszolgáltatás bevezetése az első lépés volt az adminisztrációcsökkentés útján, a pincekönyv-rendelet pedig tovább bővítheti majd az egyszerűsítések körét.

(HNT/NAK)

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Ismét indul a Mathiász pályázat – alkosson Ön is!

2025. november 4. 10:10

A Mathiász Nemzetközi Lovagrend ismét pályázatot hirdet: tíz borászati témában várják az alkotásokat a jövő szőlő- és borkultúrájáról.

Terjed a szőlő aranyszínű sárgaság: két új borvidéken is kimutatták

2025. október 7. 10:50

Újabb két borvidéket ért el a szőlő aranyszínű sárgaság: a hatóság fokozott felderítést és szigorú védekezést rendelt el.

Fenntartható szőlővédelem: ragadozó madarak bevetésen

2025. szeptember 27. 14:10

Madárháló helyett ragadozó madarak védik a prémium szőlőt Sussexben – a brit borászat úttörő megoldása fenntarthatósági mintát ad.

Fenntarthatóság a pohárban: miért tér vissza a piquette?

2025. szeptember 10. 16:10

A piquette könnyű, alacsony alkoholtartalmú ital, amely a bortermelés melléktermékéből készül. Fenntartható és egyre népszerűbb.

A magyar bortermelés stratégiai terület

2018. július 23. 06:00

A létesítményt úgy alakították ki, hogy a borvidék kisebb pincészetei számára is elérhetővé válnak a legkorszerűbb borászati technológiák.

Hogyan készítsünk karácsonyi forralt bort?

2024. december 23. 08:10

A német „Glühwein” majdnem ugyanolyan, mint a svédek gyümölcsös forralt bora, vagy akár a spanyolok vörösbora, a sangria.

Itt a Furmint Február! De milyen is egy jó furmint? - interjú Szabó Zoltánnal

2019. február 20. 04:36

Tokaj egymaga a furmint termőterületeink 95 százalékát bírja, így sajnos a maradék csak kuriózumszámba megy. Egyszerre több Tokaj létezik, műanyag hordóban árult félédes folyóborok ugyanúgy piaci szereplők, mint a jó nevű termelő mádi csúcsdűlős tétele. Nehéz így kommunikálni, egységes arculatot, közös marketinget kialakítani a furmintnak.

Karácsonyi vacsora: borral vagy bor nélkül?

2022. december 24. 10:12

Karácsonykor minden második asztalra kerül bor, akár többféle is, ízlés és a menü szerint válogatva.