Szőlő-Bor

Áprilistól lehetnek kisüzemi bortermelők

Agrofórum Online

Módosulhat a kisüzemi bortermelői státusz bevezetése egy törvénymódosítási javaslat értelmében, és ez alapján újra a csendes borok között lehet a gyöngyözőbor.

Módosulhat a kisüzemi bortermelői státusz bevezetése egy törvénymódosítási javaslat értelmében, és ez alapján újra a csendes borok között lehet a gyöngyözőbor.

A kisüzemi bortermelői státusz bevezetését 2017. április 1-jére módosítaná a nemzetgazdasági miniszter októberi törvényjavaslata, így változhat az adóraktári kötelezettség megszűnésének határideje. Az új jövedéki törvény módosítását is magába foglaló javaslat alapján a régi jövedéki törvény szerinti egyszerűsített adóraktár-engedélyeseknek 2017. március 10-éig kell nyilatkozniuk arról, hogy tevékenységüket változatlan formában vagy kisüzemi bortermelőként kívánják-e folytatni 2017. április 1-jétől. Akik az egyszerűsített adóraktári körben maradnak, azoknak a vámhivatal új engedélyt állít ki és küld meg. A kisüzemi bortermelővé válók egyszerűsített adóraktári engedélye és az ezzel járó kötelezettségek március 31-ével automatikusan megszűnnek. A Hegyközségek Nemzeti Tanácsának javaslata alapján a tervezet módosítja továbbá a csendes bor, az egyéb habzó erjesztett ital és a habzóbor fogalmát, így a gyöngyözőborok jövedéki adója továbbra is 0 forint lesz, amennyiben változatlan formában fogadják el az elképzelést.

A HNT a könnyítések bevezetését támogatja a kisüzemi bortermelők és az egyszerűsített adóraktári engedéllyel rendelkező termelők számára egyaránt. A szervezet folyamatosan egyeztet a Földművelésügyi Minisztériummal a törvény végrehajtási rendeletéről. A hegybíró felé teljesítendő évi egyszeri adatszolgáltatás bevezetése az első lépés volt az adminisztrációcsökkentés útján, a pincekönyv-rendelet pedig tovább bővítheti majd az egyszerűsítések körét.

(HNT/NAK)

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Régi magyar szőlők: érdemes-e kertbe ültetni őket?

2025. szeptember 5. 16:10

A régi magyar szőlőfajták nemcsak hagyományt őriznek, hanem ellenállóságuk miatt a házikertekben is megállják a helyüket.

Meglepő eredmény: így szerepelt a kékfrankos a nemzetközi kóstolón

2025. augusztus 30. 16:10

Egy friss európai borkóstolón 87 kékfrankos tételt vizsgáltak, amelyek közül hat kiemelkedőnek, 38 pedig kimondottan ajánlottnak bizonyult.

Jazz, gourmet és különleges borok: érkezik a Budapest Borfesztivál

2025. augusztus 25. 12:10

Szeptemberben ismét a Budai Várban pezseg a hangulat: a Borfesztivál négy napra a bor, a gasztronómia és a zene ünnepévé válik.

Szőlőmoly ellen szárnyakkal – kutatás igazolja a hatékonyságot

2025. augusztus 14. 14:10

Magyar és olasz kutatók szerint a madarak és denevérek hatékony természetes védelmet nyújtanak a szőlőültetvényeknek, csökkentve a kártevők számát és a terméskiesést.

Jó évjáratra számítanak a szekszárdi borvidéken

2019. szeptember 30. 09:03

Az eddigi átlagtermés 80-90 mázsa, a fehér szőlőket 19-19,5-es, a kék szőlőket 20 feletti mustfokkal szüretelik, így musterősítésre valószínűleg nem lesz szükség Szekszárdon.

Dunai Bernadett: a borfogyasztási trendek alapján a minőségi borok egyre inkább előtérbe kerülnek

2019. január 29. 09:09

Kiemelkedően jó évet zárt a Dubicz Borászat 2018-ban. A pince tavalyi eladási statisztikái összhangban vannak a magyar borászatot jelenleg befolyásoló trendekkel: a minőségi borok egyre inkább előtérbe kerülnek, a fogyasztók nagyobb arányban választják a nívós, díjnyertes termékeket.

Jó évjáratú lesz az idei villányi bor

2019. december 28. 12:33

A termőterület jelentős részében az idén is kékszőlőt termesztettek a gazdák, ez az arány néhány százalékponttal még magasabb is, mint korábban.

A magyar bortermelés stratégiai terület

2018. július 23. 06:00

A létesítményt úgy alakították ki, hogy a borvidék kisebb pincészetei számára is elérhetővé válnak a legkorszerűbb borászati technológiák.