Életmód

Máktorta, egyetlen kanál liszt nélkül

Agrofórum Online

A mák a tél egyik legnépszerűbb élelmiszere, amiből nagyon sokféle finomság készíthető.

A recept édesanyámtól származik, aki egyszer egy zord januári napon a vendégeinknek készítette el ezt a tortát. Az egyik vendégünk azt mondta, köszi, nem kér belőle, mert egyáltalán nem eszik lisztet.

Az emberünk hitetlenkedve nézett a hófehér tortára, de aztán beleegyezett, hogy megkóstolja. Az első falat után felnyögött, hogy ez isteni és utána olyan mohón lapátolta magába, hogy azt hittük, megfullad.

Emlékszem, kisgyerek voltam, a tesómmal az asztal mögött vihogtunk, látva, hogy az ember, aki nem akart tortát enni, mindjárt rosszul lesz, annyira tömi magát. A végén sétálnia kellett a lakásban, úgy túlette magát, de azt mondta, muszáj volt, mert ki tudja, mikor lehet legközelebb ilyen finomságot?

Anyukám csak mosolygott. Pontosan tudta, hogy ez így van.

A férfi (amúgy anya kollégája), amikor búcsúzásra került sor, megkérdezte, illetlenség lenne elkérni a megmaradt (kb. 2 szelet) máktortát? Mert, hogy ő ezt hazavinné magának, és holnapra, ha jobban lesz, egyből felfalja… 🙂

A liszt nélküli máktorta a családunk recept-repertoárjának egyik legékesebb kincse lett, amivel azóta is elkápráztatjuk a hozzánk érkezőket, akik nem győznek álmélkodni, hogy lisztmentesen (pláne mákból) ilyen különleges süteményt lehet készíteni.

No de most lássuk a receptet!

Hozzávalók:

  • 20 dkg cukor
  • 20 dkg (darált) mák
  • 5 db tojás
  • 3 evőkanál tej
  • 2-3 evőkanál olvasztott margarin
  • 1 citrom

A tetejére:

  • áfonya, szilva vagy sárgabarack lekvár
  • tejszín
  • 1 vaníliás cukor
  • 1 evőkanál porcukor

Elkészítés:

1.) A tojásokat szétválasztjuk. Az 5 tojás sárgáját egy tálba tesszük és konyhai robotgéppel habosra keverjük a cukorral (egészen addig, amíg kifehéredik). Hozzáadjuk a mákot, a tejet és az olvasztott margarint. Belereszeljük a citrom héját, vigyázva, hogy a héj alatti fehér réteg ne kerüljön bele, mert akkor keserű lesz!

2.) Egy másik tálban konyhai robotgéppel keményre verjük a tojások fehérjét, majd óvatosan összekeverjük a mákos keveréket a habbal, és egy kivajazott tortaformába tesszük.

3.) Előmelegített sütőben kb. 5 percig erős lángon sütjük, majd 40-45 perc alatt kis lángon (kb. 180 fok) készre sütjük. Megvárjuk, amíg kihűl.

4.) Ha egy lapot sütünk, kettévágjuk, és megkenjük lekvárral a tésztát, majd összecsukjuk, és kívülről is lekenjük a tortát. Kis létszámú (2-3 fős) családnak egy simán elég. Ha dupla adagot készítünk (4-6 főre), akkor ugyanígy járunk el: megvárjuk, amíg mindkét sütőformában kihűl a tészta, majd mindkettőt megkenjük vastagon lekvárral, összetapasztjuk, és kívülről is megkenjük lekvárral. A hűtőbe tesszük egy estére.

5.) Másnap felvert tejszínhabbal megkenjük a tortát (hófehér lesz az egész!), és tálalás előtt feldíszítjük. Narancs szeletek, erdei gyümölcsök illenek hozzá a legjobban.

Aki beleszeret a torta állagába, kisütheti a tésztáját muffinként is, hogy legyen mit vinni a suliba a gyerekeknek, mert úgy is nagyon ízletes és különleges. Ez esetben egy kis (jól záródó) dobozban csomagoljunk mellé lekvárt (és ha nagyon jó fej szülők vagyunk, tejszínhabot).

Ez a videó – alapanyagait tekintve – nagyon hasonló édesanyám receptjéhez. Annyiban különbözik, hogy itt a végén nem kerül tejszínhabréteg a tortára, ami szerintem nagyon is kell, mert anélkül „fujtós” tud lenni – és a habtól csak még különlegesebb és finomabb lesz.

(Fotó: StockSnap/Pixabay)

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Ezért csodaszer az Aloe vera

2024. szeptember 18. 08:10

Az Aloe vera jól ismert szobanövény – és gyógynövény, ezt talán a legtöbben tudják. Most sok egyéb érdekes információt is elárulunk róla.

A tyúkhúr finom és tápláló, kóstolja meg Ön is!

2024. szeptember 15. 14:10

Bár rendkívül rossz hírnévnek örvend és a világ nagy része gyomnak tekinti, a tyúkhúr egészségesebb és hasznosabb növény, mint gondolnánk.

Veszélyben vannak a fecskék – apró segítség is életeket menthet!

2024. szeptember 15. 10:10

A hidegre és esősre fordult időjárás miatt a költözőben lévő fecskék kihűlnek, ráadásul nem találnak maguknak élelmet. Így segíthetünk nekik.

A tojást sütve vagy főzve egészségesebb elfogyasztani?

2024. szeptember 12. 09:10

A sütéssel pluszzsiradékot viszünk be a szervezetünkbe, és ha például egy rántotta elkészítéséhez sertészsírt használunk, azzal éppen nem teszünk jót magunknak.

Narancsos-csokoládés karácsonyi kenyér

2020. november 30. 04:37

Karácsonykor a finomabbnál finomabb ünnepi fogások körül forog minden, de nem árt, ha már reggel is valami igazán finom étellel indítjuk a napot.

Baconbe tekert cukkinigondolák

2019. augusztus 11. 11:22

Számomra nagy kedvenc a cukkini, mert egy univerzális zöldség. Készíthetünk belőle édesebb előételt, pikáns főételt, de ajánlom uzsonnára rántva is.

A zsályalevelek felhasználásának 7 módja

2023. augusztus 28. 11:10

A zsálya sokak kedvenc fűszernövénye, amely nemcsak hihetetlenül könnyen termeszthető, de a legrosszabb körülmények között is jól fejlődik, ráadásul a kerten és a konyhán kívül is sokféleképpen felhasználható.

Sajtos-paradicsomos napsugár

2019. szeptember 15. 04:39

Ez egy igazi vendégváró vagy éppen vendégmarasztaló fűszeres finomság, amit a napraforgómezők ihlettek.