Növénytermesztés
Növénytermesztés

Egyszerűbbé vált a vetőmaghasználat igazolása a termeléshez kötött támogatásnál

Egyszerűbbé vált a vetőmaghasználat igazolása a termeléshez kötött támogatásnál

Agrofórum Online

Egyszerűbbé vált a vetőmaghasználat igazolása a termeléshez kötött támogatásnál, emellett pedig más adminisztrációs kötelezettségek is változtak.

A Földművelésügyi Minisztérium folyamatosan törekszik arra, hogy a termelők számára minél egyszerűbb és hatékonyabb támogatási rendszert alakítson ki, amely nemcsak enyhíti adminisztrációs terheiket, de hatóságilag is végrehajtható és egyúttal biztosítja a hazai és az unós szabályok betartását is. Ebben a szellemben vizsgálta felül a tárca az egyes közvetlen és termeléshez kötött támogatásokat szabályozó, a minősített szaporítóanyag használatának igazolásának lehetőségeit tartalmazó miniszteri rendeleteket.

A változtatás következtében az igazolás során a „fémzárszám” megfogalmazás helyett a jóval nagyobb eljárási rugalmasságot biztosító „tételazonosító” megnevezés feltüntetésére nyílik mód. A módosítás hatására már a hazai és nemzetközi kereskedelmi forgalomban bevett és széles körben alkalmazott – az egyedi tételek azonosítását lehetővé tevő – számsorok elfogadása is lehetséges.

Ezzel együtt fontos változás, hogy a rendelet szerint előírt dokumentumoknak a támogatási kérelemhez történő csatolási kötelezettségét eltörölte a jogalkotó. Így a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatalnak lehetősége nyílik arra, hogy az érintett ügyfelekkel széles körű adategyeztetést folytasson, ami a jogosultsági feltételek minél könnyebb megállapítását biztosítja.

A tárca az eljárási folyamat egyértelműsítése érdekében a minősített szaporítóanyagok idegen nyelvű dokumentumaihoz kapcsolódó fordítás szabályozását is pontosította.

(FM Sajtóiroda)

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Egy jövőbeni, vízszegény Kárpát-medencébe kellene most vetőmagokat nemesíteni

2024. május 17. 08:10

A Kárpát-medencében a prognózisok szerint az átlaghőmérséklet 2050-re 1,5-2 fokkal, 2100-ra akár 3,5-4 fokkal is emelkedhet.

Mire jó a kókuszrost tégla?

2024. május 12. 14:10

A kókuszrost tégla az interneten terjedő videó szerint remek termesztőközeg, a hozzáértők szerint azonban ez csak részben igaz.

Ugyanazon a napon vetették és takarították be a burgonyát Hollandiában

2024. május 11. 10:10

2023-ban tragédiát jelentett a hollandoknak, hogy a szélsőséges időjárás, a sok csapadék miatt a termés 5–10 százaléka a földben maradt.

Megdolgoztatta a tavasz az országos jégkármérséklő rendszert

2024. május 8. 11:10

Az április 15. és 28. között eltelt két hétben összesen hét napon volt szükség a talajgenerátorok bekapcsolására.

A Corteva hibrid repcéi segítik a bioüzemanyag-gyártást

2023. szeptember 16. 06:40

A repce bioüzemanyag-iparban történő felhasználása képes enyhíteni a fosszilis tüzelőanyagokkal kapcsolatos szén-dioxid-kibocsátási és energiabiztonsági kihívásokat.

RAPOOL-REPCÉK: SHREK – a zöld óriás

2018. július 29. 18:28

A SHREK már messziről felismerhető és elkülöníthető, akár az őszi időszakban, akár a becőrengeteget kémlelve, egyedülálló biomasszája és hatalmas, már-már borsóhüvelyszerű becőmérete alapján.

RAPOOL-REPCÉK 2020: DYNAMIC

2020. május 22. 04:38

Nemesítőink a DYNAMIC hibridben minden olyan tulajdonságot kombináltak, amely egy modern hibrid esetén elvárás.

RAPOOL-repcék: TEMPO

2021. július 29. 05:56

A TEMPO azok hibridje, akiknél a körülmények nem teszik lehetővé csúcstermések elérését, de szeretnének jövedelmezően repcét termelni. Robusztus, egészséges, jól regenerálódik, így kihívásokkal teli termesztési körülmények között is képes maximálisan teljesíteni. Nem csak profiknak!